Scena
25.08.2022. 17:20
R. E.

Paulo Koeljo

Najpopularniji "alhemičar" u Srbiji

Paulo Koeljo
Izvor: Shutterstock

"Kada nešto istinski želiš, ceo univerzum se ujedini u želji da ti pomogne da to i ostvariš", jedan je od najpoznatijih citata Paula Koelja, brazilskog pisca kojeg Srbi obožavaju, a koji je u sredu proslavio 74. rođendan.

Koeljo je poznat po realističnom i filozofskom stilu pisanja, a vodio je veoma uzbudljiv život koji je pretočio u svoja dela.

Imao je problematično detinjstvo, a pre nego što je postao pisac, Koeljo se okušao u brojnim profesijama. Bio je advokat, glumac, novinar, pozorišni reditelj i muzičarima je pisao tekstove pesama.

Trenutak koji čuveni pisac opisuje kao svoje "duhovno buđenje", dogodio se 1986. godine, kada je peške prešao više od 800 hiljada kilometara, a otkrovenje koje je tom prilikom doživeo, opisao je u romanu "Dnevnik jednog čarobnjaka".

Ovo iskustvo ga je nadahnulo da napiše i roman koji ga je proslavio. "Alhemičar" je objavljen 1998, a do sada je preveden na 80 jezika, što ga čini najprevođenijom knjigom na svetu, u kategoriji živih autora.

Roman o putovanju andaluzijskog pastira do egipatskih piramida, u početku se sporo prodavao, sve dok 1994. godine nije preveden na engleski jezik.

Od tada, Koeljo piše u proseku jednu knjigu svake dve godine, a pre nego što započne rad ima jedan neobičan ritual. Naime, ne počinje da piše dok ne vidi belo pero u januaru godine koja se završava neparnim brojem.

Podsetimo se nekih čuvenih citata pisca, čija su sva dela objavljena u Srbiji bila bestseleri.

"Moramo rizikovati. Čudo života se jedino može razumeti kada dozvolimo neočekivanom da se dogodi."

"Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče, uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrićeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti."

"Moraš se privići na malo tuge u životu. Nećeš znati šta je prava sreća, ako je ne budeš imao sa čime uporediti."

"Na svetu uvek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo to na sred neke pustinje ili usred nekog velikog grada. I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj i samo postoji taj trenutak."

"Da bi verovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan."

"Plašim se da ostvarim svoj san, pa da posle više nemam razloga da živim."

Da li je i vama Paulo Koeljo jedan od omiljenih pisaca? Pišite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Napad na Salmana Ruždija je pokazao kolika je moć reči
Salman Rušdi, Salman Ruždi, 15. 8. 2022.

Pretnje su se ostvarile

19.08.2022. 22:35

Napad na Salmana Ruždija je pokazao kolika je moć reči

Godinama su mu radikalni islamisti pretili smrću. Godinama se uspešno skrivao. Međutim, fatva ga je stigla, zapravo pokušaj davno izrečene smrtne presude – u Čautauki u državi Njujork, dok je bio na bini, pisac Salman Ruždi izboden je nožem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve