Scena
09.12.2021. 13:40
R. E.

Od aprila 2022.

Ne propustite: Srpski film stiže na Netflix

Netflix
Izvor: Shutterstock

Domaći dugometražni dokumentarni film "Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića, naći će se na filmskoj platformi Netflix od aprila 2022. godine.

Dugo-putovanje-u-rat-2.jpg
Izvor: Promo

Ovaj film, posvećen Prvom svetskom ratu, finansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije, ali je za komercijalno korišćenje arhivskih snimaka bilo potrebno obezbediti dodatna sredstva. Imajući u vidu da je za ekspanziju srpske kinematografije važno prikazivanje na Netflixu, jednoj od najpopularnijih platformi u svetu, Upravni odbor Filmskog centra na poslednjoj sednici doneo je odluku da se zatraži preraspodela sredstava kojima će se omogućiti prikazivanje filma na ovoj platformi.

"Dugo putovanje u rat“ je dokumentarni film sa nacionalnom temom, koji dubinski analizira uzroke Prvog svetskog rata. O tome kako su Austrougarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, u filmu govore najeminentniji svetski istoričari. Poput najnapetijeg igranog filma, ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

DUGO PUTOVANJE U RAT plakat
Izvor: Promo

Scenario, produkciju i režiju potpisuje Miloš Škundrić i Paradox Film d.o.o.

Da podsetimo, film "Dugo putovanje u rat“ prikazan je u Misiji Srbije u Briselu u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a projekciji su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske spoljnopolitičke službe, država članica EU, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

Dugo-putovanje-u-rat-1.jpg
Izvor: Promo

Film "Dugo putovanje u rat“ neće biti jedini film čiji je nastanak podržao FCS koji će se prikazivati na Netflixu. U najavi je prikazivanje još jednog domaćeg ostvarenja na istoj platformi do kraja 2022. zahvaljujući ulaganjima države u nacionalni film.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve