Scena
22.11.2021. 08:05
M. Paunović

Serija "Maid"

Novi Netflix hit: Borba samohrane majke protiv sistema

Serija Maid
Izvor: Netflix / Promo

Ekranizacija prave slike siromaštva, sa svim svojim nijansama sive i crne, prava je retkost u vremenu podilaženja potrebama globalne zabave. Naročito kada beda dolazi iz razvijene Zapadne države. Novi Netflixov hit "Maid“ (Sluškinja) ruši trend predstavljanja životnih priča umotanih u senzacionalistički celofan.

Ekranizacija prave slike siromaštva, sa svim svojim nijansama sive i crne, prava je retkost u vremenu podilaženja potrebama globalne zabave. Naročito kada beda dolazi iz razvijene Zapadne države. Novi Netflixov hit "Maid“ (Sluškinja) ruši trend predstavljanja životnih priča umotanih u senzacionalistički celofan. Ovaj put bez kićenja i prekomernih boja, koje bi služile samo da se proizvod lakše svari, Netflix nam servira priču o siromaštvu, beskućništvu, porodičnom nasilju i zamkama birokratije iz ugla samohrane majke. Onako kako ona zaista može da izgleda.

Rađena po memoarima Stefani Land, serija predstavlja portret mlade žene, pre svega majke, koja vodi borbu za goli život. Otrgnuvši se iz kandži porodičnog nasilja, glavna protagonistkinja bez finansijske i obrazovane potpore preko noći, sa svega 18 dolara u džepu, uplovljava u svet socijalnih slučajeva i započinje borbu za samostalnost i stabilnost.

Serija na krajnje skladan način istovremeno provlači dve važne teme – porodično nasilje i bezosećajnost birokratskog sistema – koje u korelaciji mogu da budu pogubne.

Kopajući duboko venu porodičnog nasilja, autori serije odlično prikazuju podmukli oblik emotivnog zlostavljanja koji je najčešće u senci fizičkog. Međutim, ne i u ovom slučaju. Ovom životnom dramom prikazano je da je na kraju dana žena koja trpi emotivno zlostavljanje podjednako žrtva koliko i ona koja je izložena fizičkom nasilju. Žrtva sa velikim Ž.

Glavna junakinja Aleks, koju tumači talentovana Margaret Kvali, zapravo deli sudbinu svih žena koje su se našle u paklu siromaštva i zlostavljanja. Svih onih koje nisu imale pravo da odustanu, već su morale da nastave dalje zbog svoje dece.

Prišiven za rukav, Aleks konstantno prati osećaj sramote zbog siromaštva i života na ivici egzistencije. Posao sluškinje ne pruža joj nikakvu perspektivu i planovi joj se svode od danas do sutra. Suštinski njena ćerka i ona preživljavaju uz pomoć bonova za hranu i ostale socijalne pomoći.

Baš kroz tu pomoć države prikazana je Amerika iz jednog drugog, manje popularnog, ugla. Onog birokratskog. Zamršenost sistema prikazana je na više primera, poput onog da majka ne može da pristupi subvencionisanoj brizi o deci ukoliko nema posao, ali sa druge strane ne može da dobije posao ukoliko nema ko da joj pričuva dete dok ona radi.

Probijajući se kroz demorališući lavirint formi, dokumenata, pitanja i zahteva, Aleks kombinacijom upornosti i sreće nekako uspeva da na dnevnom nivou ostvari male pobede. Preživi, nahrani ćerku.

Slučajno ili ne, dva najveća Netflixova hita ove godine donose priče o očajnim ljudima koje sistemi guraju do krajnjih granica izdržljivosti. Možda je "Squid game“ svojim emitovanjem izazvao veću buku, ali je "Maid“ pre svega kvalitetom u tišini izronila iz anonimnosti i za prvih mesec dana emitovanja ušla u društvo najuspešnijih Netflixovih mini-serija.

Pored Margaret Kvali kojoj je dodeljena glavna ženska uloga, deo glumačke postave su i Nik Robinson, Rejmond Ablak, Bili Berk, ali i fantastična Endi Mekdauel. Sporedna glumačka postava donosi bogatu paletu međuljudskih odnosa, ličnih brodoloma uz koje dobijamo jasniju sliku o glavnoj junakinji i težini njene borbe. Ali ne samo to. Autori serije iz epizode u epizodu skidaju mistične slojeve sa sporednih likova i na taj način reflektor usmeravaju na prikaz tragedije nasilnih odnosa.

Simbolično, u skladu sa naslovom serije, Aleks tokom ove drame čisti svoj um, duboko kopajući u prošlost priseća se događaja iz detinjstva koje je potisnula u samoodbrani. Pospremajući taj haos, postajemo svedoci toga koliko deca dugo kroz život mogu da nose pečat razorenih porodica.

Najveći kvalitet serije "Maid“ definitivno je njen realan prikaz. Odstupanjem od balansiranja između zadovoljenja potreba publike i prikazivanja života onakvim kakav jeste, serija je pobegla od osrednjosti i mora sadržaja čiji je životni vek prestao sa prvim bleskom. Iako je snimljeno svega 10 epizoda, serija ne spada u one koje se gledaju iz jednog daha. Da biste svarili priču o beskućništvu, siromaštvu, porodičnom nasilju, neizvesnosti i životnim situacijama koje svakodnevno udaraju u stomak, potrebno je ipak malo više vremena i promišljanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Squid Game": Jeziva serija koja je opčinila celu Srbiju
Squid Game serija

Da li je i vi gledate?

09.10.2021. 08:35

"Squid Game": Jeziva serija koja je opčinila celu Srbiju

"Squid Game“ je serija koja vašu pažnju zaslužuje pre svega zbog originalnosti, izuzetne ideje i sjajne glumačke postave. Nema sumnje, „Netfliks“ ponovo ima ozbiljan hit koji je spreman da sruši sve postavljene rekorde gledanosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve