Scena
16.10.2021. 08:35
Mihailo Paunović

Nemačka serija

The Billion Dollar Code: Jedna od najgledanijih Netflix serija

Netflix
Izvor: Shutterstock

Kada god nam neko pomene devedesete godine prošlog veka, uglavnom nam prva asocijacija na to vreme bude rat, neuspeli pokušaj bratstva i jedinstva, potpuna degradacija društva, siromaštvo, cvetanje kriminala i loša muzika. Ovako je iz ugla nas sa Balkana.

Međutim, u isto vreme dok su "naši" razmišljali o golom opstanku, traćili najbolje godine života, prekidali školovanje i stradali za tuđe ideje, "njihovi" vršnjaci sa Zapada pratili su razvoj nauke i tehnologije, imali luksuz da razmišljaju o zdravoj budućnosti... Priliku za to prepoznali su u nastanku i razvoju računarske industrije. Ona je za njih predstavljala mogućnost da kreiraju novi svet. Drugačiji. Bolji.

Mladi su dobili vetar u leđa za svoje naivne snove, a velike korporacije mogućnost da zarade i prostor da vladaju tim svetom budućnosti. Upravo o tome nam govori nemačka serija "The Billion Dollar Code".

Niste čuli? Moguće… Imala je tu nesreću da izađe u isto vreme kada i "Squid Game". Međutim, da se datumi nisu poklopili, sigurni smo da bi se danas pričalo samo o njoj. Ali i pored toga serija je uspela da pronađe svoje mesto među 10 trenutno najgledanijih serija na "Netflixu".

Koristeći se dobro proverenim receptom da ekranizovane istinite priče uvek dobro prolaze, "Netflix" nas je još jednom prikovao za trosed i pružio kvalitetan sadržaj.

"The Billion Dollar Code" je priča o dvojici mladih ljudi iz Berlina koji su u mraku proveli godinu dana života radeći na ideji u koju u početku gotovo niko nije verovao. I uspeli su, stvorili su čudo. Da priča nije istinita, bila bi još jedno holivudsko đubre, ovako ona predstavlja revoluciju.

Ideja, rođena iz čiste naivnosti i onoga "zašto to ne bismo uradili" prerasla je u računarski program koji iscrtava 3D prikaz Zemlje na osnovu satelitskih snimaka. Program koji je omogućio korisnicima da vide gradove i pejzaže na bilo kojoj tački Zemlje. Zvuči poznato? Da, to je "Google Earth", samo što se 1993. godine zvao "Terra Vision".

Google Earth
Izvor: Shutterstock

Cela priča bazirana je oko toga da li je "Google" ovaj program iskoristio (čitaj ukrao) da bi napravio jednu od najpoznatijih usluga, bez koje danas gotovo da ne možemo, a uz pomoć koje ova velika kompanija zarađuje ogroman novac. Detalje prevare pratimo u glavnom toku radnje kroz pripremu suđenja, na kome će glavni junaci priče pokušati da dokažu da je njihova ideja ukradena.

Pripremajući se za suđenje dvadeset godina od nastanka programa, protagonisti se prisećaju svoje mladosti, Berlina nakon pada Zida, alternativnih klubova u kojima su sa svojim kolegama umetnicima i programerima razmenjivali ideje uz kvalitetnu tehno muziku, ali i nastanka programa koji će zauvek promeniti svet. Priča toliko dobra da je mogla da se snimi i kamerom telefona.

"Terra Vision" nastaje zahvaljujući mladom umetniku Karstenu i hakeru Juriju koji su želeli da stvore funkcionalnu umetničku instalaciju. Međutim, vrlo brzo uviđaju da je program mnogo više od umetničkog dela. "Terra Vision" je revoluciona ideja koja za njih ne predstavlja mogućnost zarade. Ona je ostvarenje utopijskog sna o Zemlji na kojoj ne postoje granice, nacionalnosti, prepreke. Uz pomoć programa možete da zavirite u bilo koji grad, restoran ili muzej na svetu.

Snagom mladalačkog duha, često uz potpunu improvizaciju, Karsten i Juri, uz pomoć svog tima, uspevaju da kreiraju "Terra Vision" i da zasene ceo svet. Ali i velike korporacije poput "Googla" koji sa programom ima drugačije planove.

Karsten i Juri predstavljaju sve one čije futurističke ideje i krvav rad nisu bili dovoljni da bi ih istorija pamtila. Genijalnost tih tipova predstavljala je odskočnu dasku za druge. Bili su mali, bez snažne podrške i kao takvi predstavljali su lak plen za velike korporacije poput "Googla" koje i danas beskompromisno gutaju dobre ideje širom sveta.

Dok posmatramo kadrove Berlina devedesetih godina, upoznajemo mlade ljude koji izgaraju od želje da stvore nešto inovativno i kreativno. Nešto što će promeniti svet. Upadamo u zamku autora serije i navijamo za preokret pomoću kog će protagonisti dokazati da "Google Earth" ne bi postojao bez "Terra Vision"-a. A onda otrežnjenje. Shvatite da bez obzira na to kakav će biti kraj, kasno je da se istorija menja. Bogati su je već ispisali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Squid Game": Jeziva serija koja je opčinila celu Srbiju
Squid Game serija

Da li je i vi gledate?

09.10.2021. 08:35

"Squid Game": Jeziva serija koja je opčinila celu Srbiju

"Squid Game“ je serija koja vašu pažnju zaslužuje pre svega zbog originalnosti, izuzetne ideje i sjajne glumačke postave. Nema sumnje, „Netfliks“ ponovo ima ozbiljan hit koji je spreman da sruši sve postavljene rekorde gledanosti.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
17°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve