Scena
24.01.2022. 18:40
Tanjug

Milena Marković

"Ne znam šta bih radila osim da pišem"

milena markovic 24. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Pesnikinja i dramaturškinja Milena Marković ocenila je da je nesporan značaj NIN-ove nagrade, koju je dobila za roman "Deca", nakon koje će nastojati da održi kvalitet svog pisanja, ali i da u budućnosti stvori nešto potpuno drugačije.

"Imam 48 godina, dobila sam najveću regionalnu nagradu, a trebalo bi da nastavim da pišem. I u tom smislu je sada na meni šta ću sledeće da napišem, da ne bih bi bila gora od onoga što sam već uradila. Vrlo verovatno da ću da radim nešto potpuno drugačije, znajući sebe", rekla je Marković novinarima posle proglašenja za dobitnicu.
 

Marković je istakla da je "značaja NIN-ove nagrade neosporan - to je prosto najznačajnija regionalna nagrada".

"Nadam se da će tako da ostane, zato što je za ovako malu kulturu kao što je naša izrazito važan kontinuitet. Prema tome svaka nagrada je izrazito važna da se baštini", navela je Marković.

Dobitnica NIN-ove nagrade je rekla da je tema njenog romana u stihu "Deca", "između ostalog nešto što se zove agonija slobode", čime su se bavili i pisci Mišel Uelbek, Zahar Prilepin i Karl Uve Knausgor.

"Proširila sam tu temu na nešto što je zapravo značajna tema pisaca s kraja 20. i početka 21. veka. Ne plaćaju cenu slobode samo moji junaci, nego čitava zapadna civilizacija", navela je Marković.
 

Upitana da prokomentariše neka mišljenja da su "Deca" remek delo, Marković je rekla da takva definicija pripada nečemu što je značajno za ljudski rod i da je to nešto što nju "nadilazi".

"U tom slučaju ću se potruditi da budem što više skrušena, da bi uopste mogla da nastavim da radim. Jer meni je rad vrlo važan. Ne znam prosto šta bih radila osim da pišem i predajem", rekla je Marković.

Zamoljena da u jednoj rečenici objasni svoj nagrađeni roman Marković je rekla: "Nema šanse da svedem priču romana u jednoj rečenici. To možete napismeno dobiti ne od mene nego od nekog kritičara".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NIN-ova nagrada: Ovi romani su ušli u uži izbor
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Najbolji roman 2021.

12.01.2022. 18:05

NIN-ova nagrada: Ovi romani su ušli u uži izbor

Žiri NIN-ove nagrade nakon prvog kruga od 42 naslova napravio je drugi, uži izbor od 17 u konkurenciji za najbolji roman 2021. godine, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve