Scena
02.04.2024. 14:30
Mihailo Paunović

Preporuka

Nagoveštaj povratka “Netfliksa“: Izdvajamo tri "sveža" naslova

Netflix,Netfliks
Izvor: Shutterstock

Odavno je prošlo vreme kada je čuvena platforma “Netfliks“, poznata korisnicima širom sveta, držala svojevrsni striming monopol.

Shvativši prednost ovakvog načina premijernog prikazivanja sadržaja, sve ostale platforme su se ubrzo potrudile da i iza njihovih projekata stoje ozbiljna imena i kvalitetan sadržaj. Pa tako, trenutno jednu od najpopularnijih i najbolje ocenjenih serija, sa ocenom od čak 9,1 na IMDB-u, “Shogun“ smeštenu u Japan 1600. godine, možete pogledati samo na platformi “Hulu“. Ili neke druge kvalitetne serije na “Dizniju“ “Prajmu“, “Eplu“. Međutim, u Srbiji i dalje neuporedivo više korisnika ima na “HBO maks“ i “Netfliks“ platformi nego kod konkurenata koji već neko vreme nude mnogo ozbiljniji i kvalitetniji sadržaj. I pored toga što je pad kvaliteta, pogotovo na “Netfliksu“ u poslednjih godinu dana strmoglav.

Stiče se utisak da je poslednja velika serija iz kataloga ove platforme bila “Stranger things“, ili drugi naslovi jednostavno nisu bili dovoljno dobri da bismo ih zapamtili.

Na čuvenoj “Netfliksovoj“ TOP 10 listi, u prethodnom periodu, dominirala su ostvarenja siromašnog sadržaja i još siromašnije produkcije.

Pored stalno prisutnih, šablonskih filmova i serija koji se bave disfunkcionalnim partnerskim odnosima, uglavnom ste mogli da pogledate poneku mini-seriju ili dokumentarac koji govori o nekom bizarnom krimi slučaju iz Amerike. O padu kvaliteta platforme koja je bila sinonim jeftinog pristupa pristojnom sadržaju govori i nepostojanje “Netfliksovih“ serija i filmova na proteklim dodelama “Globusa“, “Emija“ i “Oskara“, što nije slučaj sa konkurentima.

Pristojan sadržaj, koji je obećavao čuveni logo uz prepoznatljiv zvuk, zamenila je jeftina zabava. Međutim, u prethodne dve nedelje, svedoci smo, ako ne povratka, makar nagoveštaja, kvalitetnijeg sadržaja na ovoj platformi. Da biste skratili vreme pretrage koje nekada traje duže od samog gledanja filma prosečnog trajanja.

IZDVAJAMO TRI SVEŽA NASLOVA:

“The Gentlemen“

Ako volite kvalitetan britanski humor, onda nikako ne treba da propustite ovaj naslov. Posle duže vremena, sudeći po glumi, scenariju, režiji, možemo reći da je ovo zasigurno kvalitetna serija, na koju nećete protraćiti vreme. Gaj Riči je ovom spin-off-u dao isti naziv kao i svom filmu iz 2019. godine, “Gospoda“, a u glavnoj ulozi je Teo Džejms. Serija, koja ima osam epizoda, smeštena je u isti svet kao i film, koji je svojevremeno okupio značajna imena poput Metjua Mekonahija, Kolina Farela, Henrija Goldinga, Čarlija Hanama i Hjua Granta. Radnja prati mladog oficira Edija Hornimana (Teo Džejms) koji neočekivano nasleđuje očevu vilu i celokupnu imovinu umesto starijeg brata. Kako istražuje porodično imanje, Edi otkriva da ono krije mnogo više nego što je prvobitno pretpostavljao ‒ uključujući plantažu kanabisa koja je deo šireg kriminalnog carstva na njegovom posedu. Serija prati transformaciju Edija, koji se suočava s moralnim dilemama i korupcijom dok se upušta u nasilje, osećajući sve veću moć u svojim rukama. Već nakon prvih kadrova, Gaj Riči će vas svojim prepoznatljivim stilom uvući u ovaj, na momente, bizaran i zabavan svet.

“3 body problem“

Serija koju je “Netfliks“ dugo najavljivao kao projekat godine. Razlog ovakvog marketinškog postupka je što iza serije stoji ogroman budžet i produkcijski dvojac, koga svet nikad neće zaboraviti nakon maskara “Igre prestola“ ‒ Dejvid Beniof i D. B. Vajs. Inspirisana trilogijom kineskog pisca Liju Cisina, delimično se odvija u Kini 1960-ih, gde odluka mlade žene postaje ključna tačka koja utiče na događaje u sadašnjosti. Grupa naučnika udružuje snage sa nekonvencionalnim detektivom kako bi se suočili sa najvećom pretnjom u istoriji čovečanstva. S obzirom na to da su originalni romani napisani na kineskom i uglavnom se fokusiraju na kineske likove, autori serije dobili su odobrenje od Cisina da nastave sa pričom i prilagode je za “Netfliks“. Iako je radnja u momente konfuzna i ubrzana, valjda je to postala odlika dvojice producenata, serija je zanimljiva u svojoj tematici, i ako ste ljubitelj naučne fantastike, svakako bi trebalo da je pogledate.

“Turning point: The bomb and the cold war“

Novi dokumentarac istražuje nasleđe Roberta Openhajmera i njegovog ključnog doprinosa u razvoju nuklearne tehnologije, koji je, kako se tvrdi u seriji, uveo svet u eru Hladnog rata, sve vreme povlačeći paralelu sa trenutnim sukobom u Ukrajini. Serija se proteže kroz devet epizoda, nudeći uvide u posleratnu eru, sa više od sto intervjua sa stručnjacima, svedocima i političkim liderima, među kojima je i Volodimir Zelenski. Fokusirajući se na opasnost od nuklearnog oružja, autori istražuju globalne posledice Hladnog rata, uključujući i nedavnu rusku invaziju Ukrajine. Iako je hvaljen zbog opsežnosti i dubine, dokumentarac može biti iscrpljujući zbog svoje detaljne analize. I kao svaki dokumentarac, treba ga gledati sa rezervom, a ne kao konačan izvor informacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

“Seks i grad’ stiže na Netflix!
seks i grad

Zanimljivo

18.02.2024. 03:40

“Seks i grad’ stiže na Netflix!

Keri Bredšo i ekipa od sada će se družiti na Netflix platformi, s obzirom na to da je upravo stigla vest da je potpisan ugovor sa “Vorner Brosom”.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve