Scena
05.05.2021. 13:00
R .E.

Posle gotovo 30 godina

Nikola Tesla ponovo u Gospiću

Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovno je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je na svečanosti povodom otkrivanja spomenika, da je to prilika "da se još jedan put poklonimo velikome Tesli".

Još 2006. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić obezbedio je novac za kalup spomenika koji je sada ponovo postavljen u Gospiću kako bi, piše hrvatska agencija Hina, "zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog porekla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i celom svetu".

"Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i uz intervencije umetnika i naučnika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio celi svet", rekla je Obuljen Koržinek i dodala da veruje da će Tesla biti podsetnik mladima da treba verovati u znanje, u svoje snove i uvek raditi za opšte dobro.

Skulptura je vraćena u Gospić posle gotovo 30 godina, a novi odlivak zamenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992.

Skulptura je odlivak sačinjen u livnici Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a ista skulptura je postavljena na američkim Nijagarinim vodopadima i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gipsani model Frane Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronzi bio je toliko uništen da je bilo bolje otići u Beograd i skinuti otisak. Međutim, kako se svaka skulptura može izliti u nekoliko primeraka, ovo je, rekla je Obuljen Koržinek, "apsolutno reprezentativni spomenik".

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslina rodnog mesta i Memorijalnog centra koji je donedavno imao 42.000 poseta godišnje.

 

Savez Srba iz regiona: Još jedan pokušaj Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenio je skandaloznom svečanost povodom otkrivanja novog spomenika Nikoli Tesli u Gospiću. On je u izjavi za javnost ocenio da u pitanju još jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.

U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kozmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona. Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svjetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki dio svog života proveo u Americi, dodao je Linta.

"Providni i jadni pokušaji falsifikovanja ne mogu da promjene istorijsku istinu da je Nikola Tesla Srbin koji je rođen u Vojnoj Krajini u Habsburškoj Monarhiji 1856. godine. Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Ðuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića".

Linta ističe i da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mesto gde je bio već ispred Kulturno-informativnog centra. Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umjesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve