Scena
13.09.2023. 20:05
Beta

Beogradska filharmonija

Otvaranje sezone u čast Ivana Tasovca

beogradksa-filharmonija.jpg
Izvor: BEOGRADSKA FILHARMONIJA / Milena Gnjatovic

Novu sezonu, posvećenu stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija otvoriće zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 15. septembra na Kolarcu.

Pod sloganom "Zauvek", taj jubilej će biti obeležen na svakom koncertu od septembra do juna, a prvi u sezoni biće posvećen nekadašnjem direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu.

"Baš kao što bi Tasovac želeo, koncertno slavlje u sezoni 2023/24 Beogradska filharmonija počinje megalomanski, sa najdužom simfonijom u standardnom koncertnom repertoaru - čuvenom Malerovom broj 3", navodi se u saopštenju Filharmonije.

Orkestar će u drugi vek postojanja ući sa više od 150 učesnika na bini Kolarca u izvođenju tog dela, a filharmoničarima će se pridružiti i ženski hor Collegium musicum, dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

"Osvedočenom specijalisti za Malera, šefu-dirigentu Gabrijelu Felcu ovo će biti šesta simfonija koju izvodi sa Beogradskom filharmonijom, sa ambicijom da zajednički zaokruže svih devet iz Malerovog opusa", dodaje se u saopštenju.

Felc je naveo da je Malerova Treća "zaista šampion među simfonijama" i da će na bini Kolarca biti izvedeno 100 minuta muzike za svih 100 godina orkestra.

"Pogotovo se radujem ponovnom susretu sa beogradskom publikom jer sam dirigovao u mnogim gradovima po celom svetu, a publika Beogradske filharmonije je apsolutno najposebnija. Ona deli sa nama ogromni entuzijazam i sa velikom pažnjom prati izvođenje našeg orkestra, što je zaista neprocenjivo", rekao je Felc.

U anketi Muzičkog magazina Bi-Bi-Si-ja (BBC) sprovedenoj među dirigentima, Malerova Treća je izglasana za jednu od deset najboljih simfonija svih vremena, dodaje se u saopštenju.

Za svečano otvaranje filharmonijske sezone, kako su naveli iz Filharmonije, vlada ogromno interesovanje, pa će biti uvedene karate za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad zasvira Vudi Alen (FOTO)
1

Virtuoz

07.09.2023. 17:50

Kad zasvira Vudi Alen (FOTO)

Vudi Alen je još jednom iznenadio javnost, ali ne nekim filmom ili šokantnom izjavom, već svojim muzičkim umećem.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve