Scena
17.09.2019. 12:36
R. E. / CBS

OBAVEZNO ŠTIVO: Snoudenovi memoari od danas u prodaji u 20 zemalja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden, koji je optužen za špijunažu nakon što je objavio niz poverljivih dokumenata o programu špijunaže, želi da se vrati u SAD, ali samo u slučaju da mu je garantovano fer sudenje. Snouden, koji od 2013. živi u egzilu u Rusiji, izjavio je za američki CBS da se SAD nisu saglasile da mu daju odbranu od javnog interesa, što bi mu omogućilo da pokuša da dokaže da je njegovo objavljivanje informacija bilo za opšte dobro. On tvrdi da američka administracija želi da protiv njega pokrene drugu vrstu procesa.

"Žele da koriste posebne procedure, da mogu da zatvore sudnicu i da javnost ne može da zna šta se dešava. Ne žele ni porotu koja bi mogla da razmotri motive onoga što sam učinio", kaže on, prenosi N1.bih.

Snouden kaže i da nije teško dokazati da je prekršio zakon objavljivanjem dokumenata 2013. godine, ali tvrdi da administracija nije uspela da pokaže da je naneo štetu nacionalnoj bezbednosti. Snouden je ranije izjavio da je 2013. godine tražio azil u Francuskoj kada je na vlasti bio Fransoa Oland i izrazio nadu da će mu sada predsednik Emanuel Makron to odobriti. Desetak zemalja već je odbacilo njegov zahtev za azil.

Snouden je napisao memoare koji će danas biti puštenio u prodaju u više od 20 zemalja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve