Scena
30.09.2021. 17:38
R.E.

Odlazak Ivana Tasovca

Oproštaj Filharmonije od svog direktora: Dragi Taso... neće biti komemoracije...

BGF
Izvor: Instagram screenshot

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac iznenada je preminuo u sredu uveče. Tim povodom, Filharmonija je na svom Instagram profilu objavila sledeće:

"U Beogradsku filharmoniju utkao si prvo i osnovno pravilo i naučio nas da baš sve radimo drugačije. Zato ne pišemo komemorativne tekstove, in memoriam osvrte i oproštaje, jer bi nas mnogo izgrdio. Gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, zadao si takt koji smo zajednički sledili više od dvadeset godina i ostvarili mnoge snove. U inat svima i uprkos svemu!

Gotovo da nije moguće popisati sve što si ovoj instituciji dao, jer si zaslužan za ono što je suština – vera svakog člana u našu Beogradsku filharmoniju. Tako smo podizali nivo, konstantno prebacivali lestvicu, slavili pobede i odmah nastavljali dalje ka sve višim ciljevima. Ako je trebalo da se prvo sruše zidovi oronule zgrade da bi se napravio bolji dom za muziku i muzičare, to ti nije bio ni najmanji problem. Posle manjih turneja, odmah smo išli na veće. U filharmonijski entuzijazam koji si neodoljivo širio, zaljubljivala su se sva goruća imena svetske muzičke scene i ostajala uz nas, danas veoma ponosna na sve što smo zajednički postigli. Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara, u svim partiturama, u svakoj podršci koju smo zaslužno dobijali sa svih meridijana.

"Čovek je velik onoliko koliko sanja i misli veliko. A za tebe ni previše nije dovoljno. Zato si izgradio drim-tim, snažan, ujedinjen i skladan, koji te neće izneveriti i koji će da čuva ono što smo postigli. Ali, ono što je najvažnije je da idemo dalje i da nećemo zaboraviti tu ludu zabavu koju si zarazno širio. Zato, na svim koncertima koje budemo odsvirali, svaka nota ide tebi, ka našem enfant terrible koji ne može od sreće da se suzdrži, već poskakuje na svom sedištu i iznova se oduševljava velesili Beogradske filharmonije, kao da je čuje prvi put.

"Svojom vizijom i nesagledivom ludošću izgradio si ono što smo danas mi. Hrabri, nepomirljivi, spremni za izazov i nove uspehe. Prošlo vreme nije prihvatljiva opcija, jer mnogo toga imamo ispred sebe.

"Beogradska filharmonija se od tebe ne oprašta. Dosanjaćemo zajednički san u našoj novoj zgradi, i ne odustajemo, Taso, uprkos svemu.

Tvoja zauvek, 

Beogradska filharmonija".

U drugoj objavi, takođe na Instagramu, najavili su koncert koji će biti održan umesto klasične komemoracije: 

"Pogođeni iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, posvećujemo voljenom direktoru koncert pod upravom našeg šefa dirigenta Gabrijela Felca, u petak 1. oktobra 2021. od 20 časova na Kolarcu. Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom - za koju je upravo i živeo.

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo. Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Ivan Tasovac
Ivan Tasovac, 29. 9. 2021.

U 55. godini

29.09.2021. 22:23

Preminuo Ivan Tasovac

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je u sredu uveče u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve