Scena
05.02.2023. 23:00
R.E.

Čačak

Pogledajte remek-dela srpskog slikarstva

1
Izvor: Slobodan Vukajlovic Bus

U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović“ u Čačku, svečano je otvorena izložba "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske”.

Izložbu čine dela najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i mnogih drugih.

Kroz dela 38 najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene na izložbi je prikazan put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

1
Izvor: Slobodan Vukajlovic Bus

Ovim programom Grad Čačak je istovremeno najavio i započeo raznovrsne aktivnosti u okviru projekta prve Nacionalne prestonice kulture 2023 – Čačanska Rodna.

Izložba će trajati do 22. marta 2023. godine.

1
Izvor: Slobodan Vukajlovic Bus

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Događaji iz sveta umetnosti koji su obeležili 2022.
izložba, galerija, muzej, umetnost

Bilo je uzbudljivo

01.01.2023. 22:55

Događaji iz sveta umetnosti koji su obeležili 2022.

U godini koju smo ispratili, svetska umetnička scena, uprkos svim izazovima, nije posustala, već je nastavila da se razvija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve