Scena
16.09.2022. 09:08
R. E.

U 81. godini

Preminuo glumac Radko Polič

Preminuli, sveća
Izvor: Shutterstock

Jugoslovenski i slovenački pozorišni i filmski glumac Radko Polič preminuo je u 81. godini, saopštilo je u četvrtak Udruženje dramskih umetnika Slovenije.

"Radko Polič Rac ostavio je neizbrisiv trag u pozorištu u Sloveniji. Spisak njegovih uloga, po kojima će ostati u sećanju publike i slušalaca, zaista je dugačak i neprocenjiv", navodi se u saopštenju.

Polič je bio i jedan od najcenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji, tako i zemljama bivše Jugoslavije.

Glumio je u skoro 60 dugometražnih filmova, odigrao više od 50 uloga u televizijskim filmovima, dramama i serijama, a ostavio je trag i u više od 100 radijskih predstava.

Publika ga najviše pamti po ulogama u filmovima "Čaruga", "Balkan ekspres", "U raljama života", "Igmanski marš", "Osvajanje slobode" i drugim.

Rade Šerbedžija se, od svog kolege, oprostio emotivnom objavom, koju prenosimo u celosti:

Ne….Ne vjerujem da je umro. Pa već je četiri puta do sada umirao i bivao klinički mrtav i opet nam se vraćao.

I to je mogao činiti samo on, jer je bio ravan bogovima.

Volio je toliko život, premda ga taj život nije nikako mazio, a on mu se uvijek do kraja davao. Ima samo jedna stvar koju je volio vise od života. To je umjetnost. I to ova najteža, kazališna i filmska, za one koji se do kraja daju. A on joj se davao do kraja.

Nas RAC je bio CAR. I u kazalištu i u filmu i u životu.
 

Sve ono sto su drugi, uključujući I mene, vještinom postizali, on je jednostavno bio. Znao je nas Rac sve tajne kazališne umjetnosti i još nešto vise. Imao je nešto posebno. Nešto sto se ne da naučiti i što samo rijetki na svijetu posjeduju – BOZANSKO NADAHNUCE!
 

Ta iskra se cesto palila u njemu I činila ga posebnim u svemu.
 

Mora da je Bela Krajina, u kojoj je rodjen i odrastao, svojim sjenovitim brezama urezala duboke brazde u njegove godove. Tamo, kažu, ajda posebno cvijeta I oko ponoći njezini cvjetovi dobivaju neku ultraljubičastu boju, te se ljubavnici okupljaju po obližnjim brežuljcima I utapaju u strastvene ultravioletne zagrljaje. Možda je Rac sada tamo sa nekom od svojih bezbrojnih ljubavi..Ajda je i vrsta žita ili pšenice od koje se pravi kruh. Moj prijatelj Ratko Polič, bio je dobar kao kruh.
 

Ne. Ne vjerujem da je umro. Besmrtnici ne umiru.. On je jednostavno otišao, jer mu je bilo dosta.
 

A ako je zaista ovaj put zauvijek otišao, proglasite u cijeloj zemlji koja se zvala Jugoslavija dane žalosti, jer je umro jedan od najvećih glumaca koje je ovaj narod ikad imao…..

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kornelije Kovač - Ime koje će večno stajati iza naših omiljenih pesama
1

Odraz jednog vremena

13.09.2022. 11:02

Kornelije Kovač - Ime koje će večno stajati iza naših omiljenih pesama

"Moja Generacija", "April u Beogradu", "Jedna zima sa Kristinom"... Pesme su koje se svakodnevno kriju iza slušalica uspavanih sugrađana po prevozu... Slušamo ih na radio stanicama, po marketima, stanovima... Slušaju se i danas, kao i svakog drugog dana, samo sa dozom posebne emocije. Sluša se i "Ti samo budi dovoljno daleko", "Janoš", "Sanjam"... uz prisećanje na neka prošla, neki će reći srećnija, vremena.. Kojih više nema, kao što više nema ni Bate Kovača.


Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve