Scena
17.09.2021. 14:50
Tanjug

Izložba

"Prometeji novog veka" uskoro u Muzeju Jugoslavije

Muzej Jugoslavije
Izvor: Shutterstock

Izložba "Prometeji novog veka" autorki i kustoskinja Muzeja Jugoslavije Ane Panić i Jovane Nedeljković biće svečano otvorena 21. septembra u ovoj instituciji i trajaće do 14. novembra.

Po rečima direkcije Muzeja Jugoslavije, postavka je inspirisana 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, a u posebnom fokusu su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara Petra Lubarde, koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima.

Na izložbi će publika moći da vidi Lubardine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije - “Buđenje Afrike” (1956-1959) i “Prometej“ (1967), dok su dela “Čovek i zveri“ (1964) i “Bik i oblak“ (1963) za ovu priliku pozajmljena iz Kuće legata.

Kako navode organizatori postavke, Lubarda je nezaobilazna je tačka kada se govori o kulturnim vezama ove dve zemlje - izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bila je jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine.

Njegova slika "Prometeji novog veka" (“Industrijalizacija”) za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine, a smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo.

Publika će ovom prilikom moći bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

"Kako je jedan od ciljeva nesvrstane politike bio da se podrži emancipacija od ekonomske, kulturne i ostalih podređenosti svakog naroda, menja se i spoljna politika Jugoslavije na planu kulture, kao i odnos prema geografski udaljenim, a ideološki bliskim zemljama. Još u prvoj polovini 1950-ih godina počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove ćemo prikazati prvi put", navela je kustoskinja Jovana Nedeljković.

Osim toga, deo postavke čini i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića “Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“.

"Rad će na simboličkom nivou zatvoriti izložbu, otvarajući pitanje šta se desilo sa modernizmom kojim smo se nekada toliko ponosili i predstavljali svetu, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti", objašnjava kustoskinja Ana Panić.

Realizaciju ove postavke pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Arhiv Jugoslavije, Kuća legata i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muzej Madam Tiso i u našem komšiluku
INDIA MADAME TUSSAUDS

Imaće 50 voštanih figura

21.06.2021. 11:54

Muzej Madam Tiso i u našem komšiluku

U prvom kvartalu naredne godine u centru Budimpešte biće otvoren prvi muzej voštanih figura Madam Tiso.
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
29.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve