Scena
06.12.2021. 20:35
Tanjug

Kolarac

Prvi flautista Izraelske filharmonije u Beogradu

Flauta, koncert
Izvor: Shutterstock

Beogradska filharmonija nastupiće sa prvim flautistom Izraelske filharmonije Gi Ešedom pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala, 10. decembra u Kolarcu, najavili su iz BF.

Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Predstojeći koncert u potpunosti prikazuje trend ove filharmonijske sezone u kojoj nastupaju muzičari dobro poznati publici uz predstavljanje novih zvezdi.

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa Gi Ešed, prvi flautista Izraelske filharmonije, a bio je na istoj poziciji u orkestru Mađo Muzikale Fjorentino koji predvodi Zubin Mehta.

Dok Kristijan Mandeal, najveći rumunski dirigent, karijere duge preko četiri decenije i nekadašnji đak Karajana i Čelibidakea, sa Beogradskom filharmonijom nastupa čak po 34. put.

Filharmoničari će izvesti veoma neobičnu repertoarsku kombinacija koju prožimaju slike noći, od serenade, preko nesanice do horora.

Mocartova "Serenata notturna" donosi gracioznost i svečanu atmosferu zabava na otvorenom, dok je Bernštajnov koncert za flautu "Halil" sasvim suprotnog raspoloženja. Napisano za izraelskog flautistu poginulog u Jom Kipur ratu, ovo delo donosi teške trenutke noći - noćne more, nesanice, strahove, ali i značaj umetnosti za život i nadu u mir.

Priča o lutki "Petruški" Stravinskog koja je donela revoluciju u istoriji muzike, kulminira u poslednjoj sceni noći, kada se događa tragično ubistvo izazvanom ljubomorom iz strasti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strpite se još malo: Rambo Amadeus odložio koncert
koncert

Zbog korone

12.11.2021. 20:05

Strpite se još malo: Rambo Amadeus odložio koncert

Muzičar Rambo Amadeus odložio je za 26. decembar koncert koji je sa svojim pratećim bendom "Fajv Vinetus" trebalo da održi 21. novembra u Kombank dvorani.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve