Scena
28.10.2021. 07:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Sali Runi - književnica do čijih romana se odbrojavaju dani

Čitanje, knjiga, književnost 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Sali Runi: "Bajni svete, gde si ti“, prevodilac: Jelena Lazić; izdavač: Geopoetika

Fama koja okružuje mladu irsku spisateljicu nadrasta sebe samu, kao univerzum koji se svakoga dana sam iz sebe iznova stvara. U istom mesecu kada je njen roman objavljen u Velikoj Britaniji objavljen je i kod nas.

Prvi put nakon Elene Ferante i Knausgora čitalačka publika odbrojava dane do objavljivanja nekog romana. Fenomen izdavačke mašinerije globalnog zamaha i ranga kod nas je u povoju. Dok mi još učimo, oni otvaraju pop-ap knjižare isključivo za prodaju jednog naslova, jedne promovisane knjige, u ovom slučaju "Bajni svete, gde si ti“.

Izdavači nisu mogli da sanjaju, bez obzira na nezajažljive ambicije da će se treći roman ove autorke prodati dvostruko više u prve dve nedelje kampanje u odnosu na njen roman "Normalni ljudi“ po kome je snimljena i popularna serija u koprodukciji BBC-ja i Hulua. Već u prvim nedeljama prodaje, roman "Bajni svete, gde si ti“ prodat je u šest miliona primeraka. A to je tek početak.

U Britaniji takvo interesovanje čitalaca izazvala je samo još pojava serijala Dž. K. Rouling o Hariju Poteru. I kod nas se taj trend preslikao, ali bila su u pitanju deca i tinejdžeri, skloni identifikaciji sa idolima. Sali Runi ima raznovrsniju publiku, koju karakteriše raspon generacija, od mladih do starih, lepeza geografskih dužina i širina i multikulturalnost. Jer, čitajući ovu Irkinju, mi saznajemo kakvi su mladi i o čemu razmišljaju.

Spisateljica Alis, nakon profesionalnog sloma, a zbog ogoljene intime, odnosno sveopšte hajke da svoju privatnost deli sa armijom fanova, nadobudnih kritičara, prevodilaca, izdavača i književnih agenata, posle teške psihičke krize, iako urbana devojka, duševni mir pronalazi na selu. Ubrzo nakon preseljenja, na Tinderu upoznaje Feliksa, lokalnog momka koji je zaposlen u magacinu za distribuciju robe, i poziva ga da krene s njom na put u Rim. A Ajlin pokušava da se oporavi od teškog raskida flertujući sa drugom iz detinjstva Sajmonom.

Ajlin i Alis razmenjuju mejlove, budući da su sada fizički odvojene, jedna u Dablinu, druga u ilegali i pastorali. Prepiskom razmatraju lice i naličje sveta, iznose svoja mišljenja o različitim temama, razmenjuju ih i diskutuju – na tapetu su: klimatske promene, ekologija, kapitalizam, profit, problem stvaralaštva, lepota, politika, klasne razlike, muzeji i umetnička dela.

Klasne razlike postoje među glavnim protagonistima, četvoricom aktera, kao svuda oko nas. Alis je od svojih knjiga zaradila milione evra, Feliks, pripadnik radničke klase, paker i šljaker, ipak malo više zarađuje od Ajlin, urednice književnog časopisa, prinuđene da iznajmljeni stan deli sa ljudima koje ne podnosi, samo zbog striktne podele troškova. Sajmon je dobrostojeći lobista u parlamentu i živi u sopstvenom stanu u Dablinu.

Ono što nam Sali Runi daje u svojim knjigama, u prethodne dve – "Razgovori sa prijateljima“ i "Normalni ljudi“, a naročito u najnovijoj "Bajni svete, gde si ti“, jeste presek stanja svoje generacije, uz prisustvo autobiografskih elemenata, jer Alis bi mogla biti Sali Runi, pošto poseduje planetarnu slavu, koja nikom, pa ni njoj, nije dovoljna za sreću.

Mladi ipak neće, u skladu sa sopstvenim uverenjima, podeliti među sobom svoja dobra, stvarajući pravedniji društveni sistem. Za njih je važnija bliskost, prijateljstvo, pripadanje od društvene jednakosti. Pandemija ih nije pobedila. Zato što oni istovremeno dolaze iz budućnosti i idu ka njoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve