Scena
08.02.2023. 20:05
R. E. / CNN

"Grad pobede"

U novom romanu, Salman Ruždi majstorski prepliće istoriju i mit

1
Izvor: Beta / Invision / Evan Agostini

Nakon što je pre šest meseci napadnut i izboden nožem, Salman Ruždi je izgubio vid u desnom oku i zadobio teške povrede leve ruke.

U intervjuu koji je u ponedeljak dao magazinu "Njujorker“, pisac kaže da ide na fizikalnu terapiju zbog povređene ruke, ali da, zbog toga što su mu utrnuli palac, kažiprst i vrhovi prstiju, piše usporeno.

Pisanje mu teže ide i zbog toga što, kako kaže, ima posttraumatski stresni poremećaj nakon ranjavanja.

"Sednem da pišem, ali ništa se ne dešava. Ono što napišem bude kombinacija praznine i smeća i sve obrišem sledećeg dana.“

Međutim, njegov novi roman "Grad pobede“, koji je objavljen 7. februara, Ruždi je napisao mesec dana pre napada.

U knjizi Ruždi izmišlja deo istorije drevnog indijskog Vidžajanagarskog carstva iz 14. veka, koje je stvarno postojalo, a ova priča o Pampi Kampani, pesnikinji i proročici, počinje vatrom.

Protagonistkinja "Grada pobede“, poživeće 247 godina i zakopaće 24.000 svojih stihova o istoriji grada, koji će biti otkriveni vekovima kasnije.

Mađutim, na početku priče Pampa je devetogodišnja devojčica, koja posmatra kako njena majka i sve žene koje poznaje izvršavaju samoubistvo tako što se zapale, nakon što su im vojnici uništili grad. Ostaje sama, ali će je zaštiti lokalna boginja, koja će joj podariti čudesne sposobnosti i dug život.

Godinama kasnije Pampa će uputiti dva dečaka, Haka i Buka (osnivače Vidžajanagarskog carstva i njegove prve kraljeve), da poseju seme koje će ona prožeti snagom da iz njega nikne progresivan, harmoničan grad, u kojem vladaju verska i seksualna sloboda, gde umetnost može da cveta i gde su žene bezbedne.

Tako Ruždi spaja istoriju i mit, pišući o dugom životu izmišljene žene, koja će postati vladarka Vidžajanagarskog carstva, ali iz kojeg će na kraju biti prognana.

Protkan magijom, čudima, tugom i humorom, "Grad pobede“ istražuje sva velika životna pitanja. Ruždi vešto barata temama religije, filozofije, moći i pravde dok priča priču koja se odvija vekovima, a u čijem je središtu je žena koja pokušava da izleči svoj bol tako što će stvoriti novi, radikalni svet.

"Znamo kako će se to završiti – ruševinama na obali reke“, kaže za CNN pisac Kiran Desai, dobitnik Bukerove nagrade, koji pročitao "Grad pobede“ pre nego što je roman objavljen.

Ali Desai veruje da Ruždi, kroz zadivljujuću priču o usponu i padu Vidžajanagarskog carstva, čitaocima predočava sve što treba da znaju "kako bi se suprotstavili tiraniji, religijiskom fanatizmu i drugim zastrašujućim stvarima kroz koje toliki narodi u svetu trenutno prolaze".

Još uvek nije poznato da li će i kada roman biti preveden kod nas, ali se nadamo da nećemo morati dugo da čekamo da saznamo sve o čudesnoj Pampi i njenom carstvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Peter Čeferin: "Život je često dramatičniji od literature"
Peter Čeferin

Intervju

17.07.2022. 14:45

Peter Čeferin: "Život je često dramatičniji od literature"

Život često piše najdramatičnije romane, a o tome svedoči i knjiga "Sudnji dani“ koju su zajedno napisali jedan od najpopularnijih novinara u regionu i jedan advokat sa impozantnom karijerom dugom 55 godina ispunjenom slučajevima koji su ušli u anale advokatske prakse, uključujući i slučaj "Vlasi“ koji je krajem ’80-ih godina prošlog veka uzburkao jugoslovensku političku scenu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve