Scena
01.01.2022. 14:05
R.E.

"Ekspresova" lista

Serije kojima ćemo se vraćati i ove godine

Serije
Izvor: Shutterstock

Ako je nečega u 2021. godini bilo onda je bilo dobrih serija, bindžovanja i Netflixa! Ne možemo i ne smemo da se žalimo.

Smejali smo se, tugovali, vezivali za nove likove iz serije, opraštali od starih i sve to uz slabu dozu sna. Ali vredelo je. Kvalitetnog sadržaja je bilo jako mnogo... Toliko da je bilo teško napraviti listu serija koje su po nama obeležile godinu koja polako prolazi. 

Na kraju se sve svodi na lični ukus, o kome nikada ne treba raspravljati. Međutim, ukoliko se držimo brojki i postignute popularnosti ovu listu moramo da započnemo sa serijom koja je zaista po svim merenjima ostavila najviše traga. 

Naravno reč je o seriji "Squid game".

Za one koji je nisu gledali (ukoliko vas uopšte ima) reč je o proizvodu južnokorejske kuhinje. Njen najveći kvalitet je originalan pristup temi, odnosno borbi ljudi sa margina društva za goli život. U bukvalnom smislu te reči. Ovo je distopijski triler ispunjen nasiljem i izdajama koji će vam sve vreme držati pažnju. Sve dok ga u jednom dahu ne pogledate. Gluma je sjajna, ubedljiva, lako joj verujete. 

Serija je za kratko vreme postala najgledaniji Netflixov hit svih vremena i zaslužuje da je pogledate. Odmah!

Kako očekivati da lista najpopularnijih serija prođe bez Netflixovog čeda - La casa de papel

Netflixovo čedo

La Casa de Papel

La Casa de Papel

La Casa de Papel

26.08.2021. 13:30

Netflixovo čedo

Dugo je trajala ova ljubav. Španska serija je donela Netflixu mnogo uspeha, gledalaca, ali i para. Nažalost, svakoj priči dođe kraj. Iako je kvalitet serije, realno posmatrajući, u padu još od druge sezone. Priča o najvećoj pljlački u istoriji mogla je odavno da se završi i time bude daleko efikasnija, ali potencijal je morao da se iskoristi. Bez obzira na to što je priča razvučena više nego što je trebalo, profesor i njegova ekipa su nam toliko prirasla srcu da smo morali da ispratimo njen kraj.

I kakav je? Nećemo vam reći, procenite sami. 

"Squid game" je sjajan, "La casa de papel" je već sada klasik, ali nas je Netflix ove godine kupio sa serijom "Maid".

Serija je put do srca gledalaca pronašla bez nasilja, oružja, senzacionalizma... Već isključivo uz pomoć sjajnog scenarija i još bolje glume. Teška životna priča samohrane majke je ispričana na brilijantan način. Sa svim životnim lomovima, preprekama koje život i društveni sistem svakodnevno serviraju. 

Rađena po memoarima Stefani Land, serija predstavlja portret mlade žene, pre svega majke, koja vodi borbu za budućnost svog deteta. 

Glavna junakinja Aleks, koju tumači talentovana Margaret Kvali, zapravo deli sudbinu svih žena koje su se našle u paklu siromaštva i zlostavljanja. Svih onih koje nisu imale pravo da odustanu, već su morale da nastave dalje zbog svoje dece.

Po našem mišljenju ovo je najbolja serija u 2021. godini i tačka.

Da ne bude da je samo Netflix imao dobre serije u 2021. godini pobrinuo se pre svega HBO sa serijom - "Mare of Easttown".

HBO-u je trebala serija koja će mu vratiti stari sjaj i to se upravo dogodilo. 

Mer je vraški dobra serija koja, iako na manje-više poznate teme, pleni kvalitetom izrade i dostiže iznenađujuće visoke umetnčke domete.

Ovo je priča o kajanju i iskupljenju, o životu koji nas uvlači u svoje zupčanike i bespoštedno melje, ali istovremeno i priča o životu koji je, pored svih nedaća, vredan življenja zbog topline koju nam daju oni koje volimo i koji nas vole, porodica i prijatelji, ljubavnici i kolege. Pravo je zadovoljstvo gledati jedan takav scenarističko-rediteljsko-glumački sklad, pa se "Mer iz Istauna", možda pomalo iznenađujuće pošto se pojavila gotovo niotkuda, bez pompe i fanfara, izdvaja kao jedna od njaboljih serija u ovoj godini.

Maestralna Kejt Vinslet je savršeno "skinula" pensilvanijski akcenat i nije trepnula kada je saznala da neće glumiti samo majku i ćerku, već i baku. Džin Smart je takođe ostvarila sjajnu ulogu, a isto važi i za Džulijanu Nikolson koja tumači Merinu prijateljicu Lori Ros. Pirs je uobičajeno dobar, s tim da je njegova uloga relativno mala, tako da se od muškaraca ispred kamere pre svega izdvaja Evan Piters, poznat po svom učešću u "Američkoj horor priči" i "VandaViziji".

Još jedna serija sa striming platforme HBO zaslužuje da se nađe na na našoj listi serija koje su obeležile 2021. godini. 

I dok se današnji svet i dalje bori sa pandemijom koronavirusa, scenarista Rusel Dejvis nas je svojom novom serijom u produkciji HBO vratio u Britaniju osamdesetih, u središte HIV virusa. Serija "It's a Sin" (To je greh) istražuje prijateljstvo i ljubav tokom krize HIV-a osamdesetih godina prošlog veka, i to iz ugla trojice mladih gej muškaraca koji započinju novi život u Londonu. Serija je postigla ogroman komercijalni uspeh i postala najbolja serija HBO ako se posmatra rang na IMDB-u.

U 2022. godini pored zdravlja, sreće i ljubavi, želimo vam puno dobrih serija i bindžovanja u kasne sate!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Serija "The Morning Show": Hoće li jutro promeniti sve?
Dženifer Eniston i Riz Viderspun 1.9.2021.

Idealna za „bindžovanje“

02.09.2021. 08:05

Serija "The Morning Show": Hoće li jutro promeniti sve?

Možda „Apple TV+“ ne može, kao „Netfliks“, da se pohvali brojem serija koje su postigle planetarni uspeh, ali isto tako nema čega ni da se stidi jer stoji iza serije „The Morning Show“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve