Scena
01.09.2021. 07:05
R.E.

Ričard Brenson

Šta čita jedan od najbogatijih ljudi na svetu

Ričard Brenson, 31. 8. 2021.
Izvor: EPA FILE / SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN

"Uvek sam voleo da čitam. To je odličan način da otvorite svoj um, pokrenete maštu i sletite na novo mesto koje vas čeka kada okrenete novu stranicu. Ljubav prema čitanju inspirisala me da osnujem sopstveni književni klub Literati“, kaže Ričard Brenson, čovek koji je prvi počeo da radi na turističkim letovima u svemir.

"Samo deca", Peti Smit

Ovo je jedna od najlepših knjiga koje sam ikada pročitao. Naracija prepričava njene prve dane u Njujorku, i kako se menjala od mršave i nežne devojke do ikone u kožnoj odeći. Osim uživanja u lepoj prozi ova knjiga me je naučila i da je bogatstvo u ljudima kojima ste okruženi.

"1984.“, Džoržd Orvel

Možda nisam prva osoba koja treba da preporuči ovu knjigu, ali kada sam prvi put pročitao ovaj roman početkom osamdesetih, to me je toliko dirnulo da sam odlučio da ga pretvorim u film. Vodili smo produkcijsku kuću u to vreme "Virgin Films" i dogovorili smo da Eurithmics producira muziku. Film je objavljen 1984. godine i i bio je to poslednji film Ričarda Bartona.

Iako je knjiga napisana pre više od 70 godina, zabrinjavajuće je videti koliko je danas relevantna. "1984.“ istražuje distopijski svet u kojem totalitarni režim održava moć širenjem destruktivnih dezinformacija i propagande. Kao što Orvell piše: "Moć je u razlaganju ljudskih umova na komade i njihovom ponovnom sastavljanju u nove oblike po vašem izboru“, u današnjem svetu - gde se nauka pomno proučava, nadzor je u porastu, taktika straha dominira politikom, a "alternativne činjenice“ guše istinu. "1984.“ objašnjava neraskidivi odnos između istine i slobode. Dok se krećemo u eri postistine, "1984.“ nas podseća zašto je važno braniti istinu pre svega.

 

"Samo milost", Brajan Stevenson

Prvi put sam upoznao Brajana na okupljanju "Virgin Unite“ pre mnogo godina. Uprkos tome što je bio jedan od najcenjenijih advokata za građanska prava na svetu, bio sam impresioniran koliko je bio nežan, elokventan i skroman. Brajanovo čvrsto uverenje da je "svako od nas više od najgore stvari koju smo ikada uradili“, daje ton njegovim memoarima, koji su pojačali ili potpuno promenili pogled na pravosuđe. "Sami milost“ savršeno artikuliše koliko je smrtna kazna okrutna i pogrešna, ali to je i priča o nadi i podsetnik da svako zaslužuje drugu priliku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Štampane VS elektronske knjige: Šta je bolje
Čitanje

Nauka rekla svoje

12.05.2021. 22:00

Štampane VS elektronske knjige: Šta je bolje

Nauka kaže da čitanje pozitivno utiče na opšte zdravlje čoveka, kao i na optimalno funkcionisanje mozga. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da nastavite da gajite svoju ljubav prema knjizi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve