Scena
07.06.2022. 22:05
R.E.

Samo dođi

Šta je u fokusu ovogodišnjeg Bašta festa

Bašta Fest
Izvor: Foto tim Bašta Fest

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 30. juna do 3. jula 2022. godine. Ovu manifestaciju osnovali su mladi glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša sa ciljem da se tokom četiri dana festivala predstave ostvarenja orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca.

Ovogodišnji bogat i raznovrstan takmičarski program Bašte čini 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega će publika imati priliku da pogleda 5 domaćih ostvarenja i 10 filmova iz regiona. Selekcija je podeljena u šest blokova pod zanimljivim nazivima: Ljubav na četiri načina,

Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Maja Šuša umetnička direktorka i selektorka festivala istakla je da ovogodišnja ostvarenja odlikuje veoma veliki kvalitet i raznovrsnost tema kojima se mladi autori danas bave.

"Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme”, istakla je Šuša.
Bašta fest
Izvor: Foto tim Bašta fest
 

Bašta Fest je od svog osnivanja svoj filmski, muzički, edukativni i prateći program usmerio na predivnu regiju Bajine Bašte i okoline. Program festivala je besplatan, mesta nisu numerisana, a boravak na obali Perućca, Zaovina i reke Drine najbolji je način za proslavu kulture i početka leta.

Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a organizatori streme ka tome da ovaj festival pretvore u kulturnu oazu koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Osim što je usmeren na decentralizaciju kulture Bašta intenzivno radi i na razvoju nove, mlade publike, kao i na brigu o loklanoj zajednici. Svake godine pred početak festivala organizatori zajedno sa prijateljima festivala organizuju eko akcije čišćenja na divljim deponijama u Nacionalnom parku Tara i okolini.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: "Zlatna imaginacija" za najbolji film, "Zlatna interpretacija" za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru "Zlatna vizualizacija" u saradnji sa Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Bašta fest
Izvor: Foto tim Bašta fest

Slogan ovogodišnjeg festala SAMO DOĐI odgovara na sva pitanja oko organizacije i dolaska na festival. Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je film Ivana Bakrača "Posle zime".

Spremite se za četiri dana filmskog, edukativnog i muzičkog programa na otvorenom!

Bašta Fest, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Sva tri partnera okupljeni su oko istih ciljeva – radu na decentralizaciji kulture, osvešćivanju u značaju kratkog filma kao umetničke forme, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bjelogrlić snima film o srpskom Černobilju
dragan bjelogrlic

"Lančana reakcija"

31.05.2022. 18:20

Bjelogrlić snima film o srpskom Černobilju

Posle nekoliko godina priprema i rada na scenariju, počelo je snimanje novog filma Dragana Bjelogrlića "Lančana reakcija“ po romanu prof. dr Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča“ u izdanju Lagune.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve