Scena
19.08.2022. 14:22
Marko R. Petrović

Ko je sve nagrađen

Svetska premijera filma "Praznik rada“ zatvara Sarajevo film festival

1
Izvor: Shutterstock

U petak, u Sarajevu će biti zatvoren 28. Sarajevo film festival, svetskom premijerom filma Pjera Žalice "Praznik rada“.

"Zatvoriti ’Sarajevo film festival’ je posebna čast i novo iskustvo. Sve je to preduslov za ogromnu tremu, ali verujem da nećemo izneveriti očekivanja publike i veličinu trenutka jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog festivala“, izjavio je prethodno Žalica.

U filmu, između ostalih, igraju: Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Branka Katić, Jasna Žalica, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Festival je otvorio je kanski pobednik film "Trougao tuge“, a švedskom reditelju ovog filma Rubenu Ostlundu uručeno je i "Počasno Srce Sarajeva“.

Ruben Ostlund 19.8.2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Manifestaciji su ove godine prisustvovali i Pol Šreder, Meds Mikelsen, Džesi Ajzenberg, Majkl Vinterbotom. Sergej Loznica, Ari Folman…

Priznanjem "Počasno Srce Sarajeva“ ovenčani su, takođe, i Meds Mikelsen i Džesi Ajzenberg. Mikelsen, inače najbolji glumac Starog kontinenta na prošlogodišnjoj dodeli "evropskog Oskara“ za film "Još jedna tura“, predstavio je film "Lov“, u kome je takođe u glavnoj ulozi, a Ajzenberg se predstavio i kao reditelj debitantskog dugometražnog filma "Nakon što spasiš svet“. Ajzenberg se proslavio u filmu "Društvena mreža“, a pojavio se i u domaćoj seriji "Žigosani u reketu“.

Džesi Ajzenberg 19.8.2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Za nagrade "Srce Sarajeva“ takmičio se 51 film u četiri takmičarske selekcije: igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Dvadeset filmova imalo je svetsku, osam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program je obuhvatio filmove i autore iz Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Ovogodišnji program "Pretpremijere Serije“ predstavio je i izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika je mogla da pogleda pretpremijere prve dve epizode šest dugoočekivanih regionalnih dramskih serija: "Kotlina“ Danisa Tanovića, "Mama i tata se igraju rata 2“, Gordana Kičića, "Metropolitanci”, Darija Vincea, "Pad“ Bojana Vuletića, "Trigrad“, Sonje Prosenc, kao i seriju "U klinču“ Aljoše Ćeranića i Miloša Avramovića.

Projekti iz Srbije imali su zapaženu ulogu na ovogodišnjem filmskom festivalu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tako je, na primer, glavni glumački par serije "Kljun“ – Ivana Vuković i Stefan Vukić – nagrađen priznanjima za najbolju glavnu glumicu, odnosno za zvezdu u usponu.

Kuriozitet je i da su sadržaji "Telekoma Srbija“ imali čak 27 nominacija u različitim kategorijama, a regionalni produkcijski lider predstavio je i svoje buduće projekte koji su oduševili publiku.

"’Telekom Srbija’ nastavlja misiju internacionalizacije svojih serija i popularizacije domaće kinematografije. Činjenica da kreiramo serije koje su gledane na pet kontinenata daje nam vetar u leđa da budemo još bolji i kreativniji i da svake godine pomeramo granice kvaliteta produkcije promovišući tako naš region kao plodno tlo za stvaranje kvalitetnog sadržaja“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije "Telekom Srbija“.

Za "Srce Sarajeva“, nagradu festivala, bilo je nominovano čak sedam projekata "Telekoma Srbija“ u svim kategorijama – "Besa 2“, "Ubice moga oca 5“, "Čudne ljubavi“, "Blok 27“, "Složna braća 2“, "Močvara 2“ i "Crna svadba“. Najveći broj nominacija u do sada najjačoj konkurenciji samo je jedna od potvrda kvaliteta produkcije "Telekoma Srbija“.

"Telekom Srbija“ nastavlja sa proizvodnjom vrhunskog sadržaja pa su predstavnice ove kompanije Marina Garović i Jasmina Lakobrija sa autorima serija predstavile neke od budućih projekata produkcije "Telekoma Srbija“, kao što su serije "Volja sinovljeva“, "Bunar“, "Šetnja sa lavom“, "Poseta“, "Pasjača“ i "Nemirni“. Pozitivne reakcije publike nedvosmisleno ukazuju da sa nestrpljenjem očekuju nove projekte i da će u budućnosti možda neki od njih biti glavni pretendenti za nagrade ovog festivala.

Najboljom komedijom na festivalu proglašena je "Advokado“ iz Banjaluke. Iz iste serije dolazi i najbolja glumica u komediji Jasna Đuričić.

Najbolji glumac u dramskoj seriji je Izudin Barjović za rolu u "Području bez signala“.

"Nisam očekivao. Retko glumac ima priliku da dobije hrabru ulogu“, poručio je Bajrović nakon što mu je dodeljena nagrada.

Za najboljeg glumca u komediji posthumno je nagrađen Mustafa Nadarević.

Za režiju komedije "Čudne ljubavi“ nagrađen je Nikola Kojo, dok je za dramu priznanje pripalo Daliboru Mataniću za "Područje bez signala“.

Najbolji scenario za komediju napisali su Boban Jevtić i Nikola Kojo za mini-seriju "Čudne ljubavi“, dok je za dramsku seriju za tekst nagrađeno "Područje bez signala“.

Najbolja epizodna uloga je Slavko Štimac za ulogu Mitra u seriji "Crna svadba“.

"Hvala kolegama koje su glasale i ’Fajerflaj produkciji’ što nam je dala priliku da snimimo jednu ovakvu seriju“, kazao je Štimac. Najbolja ženska epizodna uloga je Lana Barić za ulogu u seriji "Područje bez signala“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li ćemo konačno saznati gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?
Deset u pola

Film “Deset u pola”

15.11.2021. 15:54

Da li ćemo konačno saznati gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Komedija bosansko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, počinje prikazivanje u bioskopima u Srbiji i regionu, kao i u većim evropskim gradovima od 2. decembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve