Scena
30.06.2021. 20:00
Tanjug

Program u godini titule

U Novi Sad dolazi 4.000 umetnika, od toga 1.700 iz celog sveta

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Novi Sad je Evropska prestonica kulture 2022, a program koji će tom prilikom biti realizovan veoma je bogat i raznovrstan.

"Osam programskih lukova obeležiće 2022. godinu, a spajaju ih novi mostovi", istakao je direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković, prilikom zvničnog predstavaljanja programa u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

"To su četiri nova mosta, negde smo i prizvali još jedan koji želimo da se izgradi, ali nama u simboličnom smislu znači što smo konačno povezali Novi Sad sa evropskom kulturnom i umetničkom scenom", napomenuo je Milenković.

U godini titule u Novom Sadu biće održano više od 1.500 programa sa 4.000 umetnika od kojih je 1.700 iz celog sveta.

Jedan od glavnih programa biće posvećen Milevi Marić Ajnštajn kroz izložbu i predstavu. "Na osnovu knjige italijanske spisateljice Gabrijele Grejson smo ušli u čitav proces saradnje sa srpskim timom, sa druge strane pet dramaturškinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje će na temu Mileve Marić Ajnštajn raditi predstavu po produkciji Sterijinog pozorja i Pozorišta mladih", naveo je Milenković.

Krizni štab odobrio Exit!

Spremite se za tvrđavu...

Egzit

Spremite se za tvrđavu...

29.06.2021. 17:14

Krizni štab odobrio Exit!

Od velikih imena u najvećem gradu Vojvodine sledeće godine naći će se i dirigentkinja Karmina Šilec, Evelin Grej, a veoma važan program koji će publika moći da isprati je "Teslina svetlosna galerija".

"To će se desiti 31. decembra ove godine i uvodi nas polako u godinu titule. To je jedinstveni festival svetla, događaj koji se dešava u podgrađu Petrovaradinske tvrđave uz veliki broj evropskih umetnika i studenata sa scenografije i dizajna", dodala je programska direktorka Fondacije “Novi Sad - Evropska prestonica kulture” Sara Vuletić.

Ona je istakla i “Izložbu o vremenu” koja je inspirisana Milutinom Milankovićem i putovanjem kroz pakao i raj, jedinstveno putovanje kroz vreme koje će biti prikazano u prostoru studija M.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nemojmo očekivati od umetnosti da popravlja društvo"
Đorđe Kadijević

INTERVJU Đorđe Kadijević

30.06.2021. 08:00

"Nemojmo očekivati od umetnosti da popravlja društvo"

"U situaciji globalne destrukcije jednog civilizacijskog, duhovnog i emancipatorskog pada, u raspadu celine na komadiće koji sada figuriraju kao posebne jedinice, mi ne možemo imati više nego što imamo. Sve se svodi samo na individualni revolt. Prvi put se povezujem sa sobom."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve