Scena
27.11.2022. 13:05
Mihailo Paunović

Slučaj traje 40 godina

"Vatican girl": Dokumentarac o jedinoj nestaloj osobi u Vatikanu

Vatikan
Izvor: Shutterstock

Sve je počelo kao mala lokalna priča o mladoj devojci koja je nestala jednog vrelog letnjeg popodneva. Problem koji se prvih dana ticao samo porodice nestale devojke vremenom je prerastao u jedan od najpoznatijih nerešenih slučajeva u Italiji, ali i šire. Slučaj koji je uključio KGB, politiku Hladnog rata, italijansku mafiju, novac, Vatikan... I koji traje već gotovo 40 godina.

Zvuči kao nešto što bi mogao da napiše Den Braun, zar ne? Mogao bi, ali nije. Reč je o "Netfliksovom“ dokumentarcu "Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi“ koji kroz četiri epizode predstavlja priču o 15-godišnjoj devojci koja je 1983. godine nestala, ni manje ni više, nego u Vatikanu.

Ukoliko vas prvim pasusom nismo zainteresovali da pogledate pomenuti dokumentarac, sada je pravi trenutak da napomenemo da režiju potpisuje Mark Luis, autor kultne serije "Dont F**k with Cats“.

Luis je istinitu priču pretvorio u dokumentarnu formu predstavljajući nam intervjue sa članovima porodice Orlandi, novinarima, svedocima, potencijalnim svedocima... U dugih 39 godina slučaj je obeležilo mnoštvo nelogičnosti, dokaza... pravih i lažnih tragova koje porodica Orlandi, koja generacijama "služi“ crkvi, i danas slepo prati u nadi da će pronaći nestalu ćerku, sestru, rođaku.

Dokumentarac "Vatican Girl“ u sebi sadrži sve ono što jedan gledalac može da poželi – misteriju, dinamiku, upletenost crkve, italijansku mafiju, igru moći – i sve ono što jedna porodica želi da je zaobiđe.

Mark Luis tokom četiri epizode slaže delove slagalice pružajući gledaocima uvid u detalje slučaja iz ugla porodice koja 39 godina traga za istinom. Ukoliko se tokom gledanja dokumentarca na trenutak izgubite, znajte da je to i bio cilj. Upravo se tako i dan-danas oseća porodica Orlandi koja decenijama prati raznorazne tragove pokušavajući da raščivija nestanak svoje Emanuele. Porodica koja je na najsuroviji način, tokom dugih 39 godina, na sopstvenoj koži osetila da je ćutanje najbolnija stvar koja jednu porodicu, u ovakvim situacijama, može da pogodi.

Priča je satkana od niza teorija i tragova koje se na kraju seku u istoj tački.

Luis slaganje delova slagalice počinje, ispostaviće se nimalo slučajno, danom kada je papa Jovan Pavle II posetio Poljsku. Istog dana je nestala Emanuela Orlandi. Jovan Pavle II jedan je od ključnih sporednih, ukoliko takvih uopšte ima, likova dokumentarca. Njegova poseta Poljskoj je važna jer se, kroz dokumentarac, kao trag koji bi mogao da dovede do razloga Emanueline otmice, provlači spekulacija da je poljski pokret "Solidarnost“ finansiran novcem Vatikana koji na sebi ima tragove italijanske mafije.

Jedno od ključnih svedočenja u dokumentarcu jeste priča Emanueline drugarice iz detinjstva koja otkriva da joj se Emanuela, svega nekoliko dana pre nestanka, poverila da ju je kardinal, veoma blizak papi, seksualno uznemiravao dok je šetala vatikanskim vrtovima.

Tokom četiri epizode isprepletano je mnogo ubistava i priča o mafiji, uključujući i smrt "Božjeg bankara“ Roberta Kalvija ispod mosta u Londonu. Jedan od najvažnijih segmenata dokumentarca jeste i otkriće vatikanskog dosijea, koji je procurio, a u kome se navode troškovi života Emanuele Orlandi u londonskom samostanu u kome je navodno provela više od 14 godina.

Slučaj je ponovo "oživeo“ pre tri godine kada je porodica Orlandi naišla na poslednji veliki trag. Anonimno pismo sugerisalo je da se telo Emanuele Orlandi nalazi na starom nemačkom katoličkom groblju. Nepotpisano pismo sadržalo je samo rečenicu: "Gledaj gde anđeo pokazuje“ uz fotografiju mermerne statue anđela iznad grobnice na tevtonskom groblju u Vatikanu. Bio je to dovoljan razlog da slučaj 2019. ponovo dospe pod budno oko javnosti. Grobnica je otvorena, ali su se forenzičari vratili praznih ruku.

Gde je Emanuela Orlandi? Pitanje je koje ćete sami sebi postaviti na desetine puta dok gledate četiri epizode dokumentarca. Ovo je, takođe, i ključno pitanje koje se sve vreme provlači tokom gotovo četiri decenije koliko slučaj traje. Međutim, odgovora nema, a Emanuela Orlandi se i dalje vodi kao jedina nestala osoba u Vatikanu, a čudne okolnosti njenog nestanka nikada nisu u potpunosti razjašnjene. Možda tokom četiri epizode dokumentarca nećete dobiti odgovor na pitanje da li je Emanuela Orlandi živa, ali će svi tragovi ovog neverovatnog slučaja upućivati na jednu adresu – Vatikan, koji jedini zna istinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čovek koji je stvorio najveće simbole Beograda
Beograd

Branko Pešić

12.11.2022. 16:05

Čovek koji je stvorio najveće simbole Beograda

Dugometražni dokumentarni film “Gradonačelnik.” je dirljiva priča o legendarnom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću, koji je stvorio najveće simbole našeg glavnog grada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve