Scena
21.09.2023. 00:44
Promo

Booka

Autor najbolje hrvatske knjige gost Beograda

knjiga
Izvor: Shutterstock

Želimir Periš, autor najbolje hrvatske knjige 2020. godine nagrađene T-Portalovom nagradom i Kočićevim perom, stiže u Beograd i Novi Sad.

“Mladenka kostonoga” je i u Srbiji u međuvremenu dobila kultni status i stigla do 3.000 prodatih primeraka, i od strane mnogih domaćih kritičara i bookblogera proglašena najboljom knjigom koja je objavljena u Srbiji u protekloj godini.

Sada će domaća publika imati priliku da uživo vidi i čuje autora, prvo u Beogradu u ponedeljak 25. 9. u knjižari Bookastore (Cara Dušana 68) od 19h, a zatim i u Novom Sadu na Prosefestu u petak 29. 9, od 20h.

Izdavačka kuća Booka krajem maja objavila je nesvakidašnji roman "Mladenka kostonoga“ zadarskog pisca Želimira Periša. Kroz postmoderni mozaik proze, deseterca, inkvizicijskih i etnoloških zapisa, enciklopedijskih unosa, muzičke proze i recepata Periš u nelinearnoj naraciji u 52 poglavlja ispreda ep o veštici Gili smešten u 19. veku od Dalmacije preko Istre do Austrije.

U priči o ženi koja je ismevala sveštenstvo i vlast dok je lečila, negovala i štitila druge, pre svega žene, a koja je zbog svog drugačijeg izgleda, shvatanja i otvorenosti bila meta progona uskogrudih licemera, Periš opisuje zadrt, okrutan, navodno bogobojažljiv svet pun predrasuda koji, iako dva veka dalek, deluje veoma blisko. Vešto se poigravajući intertekstualnošću i metafikcijom, "Mladenka kostonoga“ odražava savremene probleme i predstavlja potresnu priču o položaju žene, majčinstvu, nepravdi i muci.

1
Izvor: Promo

"Mladenka kostonoga“ je proglašena za najbolji hrvatski roman 2020. u izboru Tportala. "Ovaj neizmerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima
raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim delom koje obiluje humorom i ironijom“, naveo je žiri Nagrade Tportal.

"Ovo je veliki, veštičji, emancipatorski, revolucionarni roman, koji nas štiti od budale u nama i od budala oko nas“, napisao je Miljenko Jergović, dok je Emir Imamović Pirke ocenio da je reč o "impresivnom romanu, kako sadržajem tako i obimom, kako strukturom tako i stilom, kako
humorom tako količinom emocija.“

Želimir Periš, rođen 1975. u Zadru, dosad je objavio zbirku priča „Mučenice“ (2013), romane "Mima i kvadratura duga“ (2014) i "Mima i vaše kćeri“ (2015), zbirku pesama "x“ (2016), roman "Mladenka kostonoga“ (2020), koji je pored nagrade Tportala za roman godine dobio i nagradu "Kočićevo pero“.

Prošle godine je objavio i slikovnicu "Straška postavlja teška pitanja“.

1
Izvor: Promo
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Marija Vrebalov Đorđević: "Iskusila sam smrt da bih, zapravo, iskusila život"
1

INTERVJU

30.04.2023. 15:10

Marija Vrebalov Đorđević: "Iskusila sam smrt da bih, zapravo, iskusila život"

"Tog jutra, 25. aprila 2000. posle jutarnjeg presvlačenja, dojenja, igranja, spremila sam se i otišla na pijacu. Na parkingu sam, iz potpuno neobjašnjivog razloga, čuknula auto o drvo. Na autu ništa, osim malo zagrebanog plastičnog branika, ali sam se iznervirala zbog svoje nepažnje. Pitala sam se kako je moguće da tako udarim kola na prostoru koji je dovoljan za parkiranje.“
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve