Scena
27.05.2023. 23:31
Beta

Filmski festival u Kanu

Zlatnu palmu osvojio je...

1
Izvor: Beta / AP / Daniel Cole

Dodeljena je Zlatna palma za najbolje ostvarenje na filmskom festivalu u Kanu.

Prestižnu nagradu ove godine osvojio je film francuske rediteljke Žistin Trie "Anatomie d'une chute" (Anatomija pada)

Na 76. Međunarodnom filmskom festivalu u trci ove godine bio je 21 film.

1
Izvor: Beta / Invision / Vianney Le Caer

Žistin Trie (44) je postala treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala.

Pre nje su to bile Džejn Kempion za film "Čas klavira" (1993) i Žilija Dikurno 2021. godine za ostvarenje "Titan" (Titane).

Gran pri žirija je osvojio Džonatan Glejzer za film  "The Zone of Interest" (Zona interesovanja) o svakodnevnom životu nacističkog komandanta Aušvica. Žiri je na taj način uputio poruku o zastrašujućoj banalnosti zla, ocenila je agencija Frans pres.

Dodelom nagrada u Kanu je završen festival, tokom kojeg su crvenim tepihom prešle brojne zvezde među kojima Harison Ford, Džoni Dep.

Predsednik žirija je bio švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film "Bez filtera".

Vim Venders poručuje...

Sa crvenog tepiha u Kanu

1

Sa crvenog tepiha u Kanu

26.05.2023. 09:14

Vim Venders poručuje...

Zaštitno lice festivala je ove godine bila francuska glumica Katrin Denev sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja "La chamade" reditelja Alena Kavalijea.

Među zvezdama koje su se takmičile za Zlatnu palmu, bili se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Louča (86), dvostrukog pobednika pobednika (2006. i 2016), Nemca Vima Vendersa , koji je osvojio nagradu 1984. za "Pariz Teksas", i Italijana Nanija Moretija.

Film koji je privukao pažnju ove godine je ostvarenje "Žan de Bari" francuske rediteljke Maiven. Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Dep, zvezda filmova "Pirati sa Kariba" i koji je persona non grata na američkim televizijama od optužbi za porodično nasilje.

Dep je na festivalu rekao da je mnogo toga što je napisano o njemu "strašna fikcija".

Dep, koji je postao neomiljen u SAD od suđenja sa bivšom suprugom Amber Herd zbog optužbi za porodično nasilje, u Kanu je dobio sve počasti sveta kinematografije na otvaranju festivala.

Na marginama festivala koji je  počeo 16. maja, održani su protesti francuskog sindikata CGT, organizatora protesta protiv penzione reforme u Francuskoj. Ti skupovi su održani bez većih incidenata, a festival je kao i prethodnih godina obezbeđivala policija, koja je ranije naznačila mesta zabrane okupljanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve