Scena
03.07.2022. 11:30
Srećko Milovanović

Intervju

Zoran Predin: Iz mitova snagu crpe oni koji ne misle svojom glavom

Zoran Predin
Izvor: Screenshot Youtube Zoran Predin

Zoran Predin jedna je od najautentičnijih pojava moderne kulture na ovim prostorima, neko ko je ostavio ogroman uticaj na generacije nastale za vreme i posle bivše Jugoslavije.

Njegov bend "Lačni Franc" muzikom i stihovima sticao je brojne sledbenike, a pesme poput "Praslovan", "Ne mi dihat za ovratnik" ili "Naj ti poljub nariše ustnice" odavno su postale deo života svih nas. Ove godine Zoran Predin objavio je i roman prvenac "Mongolske pege", a u intervjuu za nedeljnik "Ekspres" objašnjava zašto se mora biti hrabar i u najtežim vremenima poput ovih u kojima živimo. Otkriva i da 1. januara sledeće godine grupa "Lačni Franc" definitivno odlazi u istoriju i muzičku večnost.

Zoran Predin jedna je od najautentičnijih pojava moderne kulture na ovim prostorima, neko ko je ostavio ogroman uticaj na generacije nastale za vreme i posle bivše Jugoslavije. Njegov bend "Lačni Franc" muzikom i stihovima sticao je brojne sledbenike, a pesme poput "Praslovan", "Ne mi dihat za ovratnik" ili "Naj ti poljub nariše ustnice" odavno su postale deo života svih nas. Ove godine Zoran Predin objavio je i roman prvenac "Mongolske pege", a u intervjuu za nedeljnik "Ekspres" objašnjava zašto se mora biti hrabar i u najtežim vremenima poput ovih u kojima živimo. Otkriva i da 1. januara sledeće godine grupa "Lačni Franc" definitivno odlazi u istoriju i muzičku večnost.

Šta čitaoci mogu da očekuju od Vašeg književnog prvenca "Mongolske pege"?

"Mogu očekivati uzbudljivo čitanje, koje će ih uhvatiti u priču tako da neće prestati sa čitanjem sve dok je ne pročitaju do kraja", samouveren je Zoran Predin na početku razgovora za "Ekspres".

Da li ste ovim romanom pokušali da razbijete mitove na eks-ju prostoru i ako jeste – zašto Vam je to bila namera?

"Jer sam to hteo. Očigledno sam uspešno razbio famu da su mitovi nužni u našim identitetima. Baš obrnuto. Mitovi su jako štetni. Njihovo mesto je u zaboravu. U kanti za smeće."

Da li zapravo svi mi na ovim prostorima snagu crpemo iz mitova, većih ili manjih?

"To rade samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Mi ostali smo oslobođeni tog sranja."

"Mongolske mrlje" su prihvatili i čitaoci, ali i kritika?

"Moj roman ’Mongolske mrlje’ nije dobio nijednu lošu kritiku. Čitaoci mi pišu da su uživali u čitanju. Roman se čita na način kako se gleda film. Na kraju se sve razotkrije i objasni."

Nekada u vreme ratova u Vijetnamu rokenrol je bio pokretač bunta i poziva za mir. Danas, kada cela planeta klizi u opšti haos, rokeri ćute. Zašto?

"Ne ćute svi. Internet krije nove bisere otpora. Slušajte Konstraktu. Ona je simbol nadolazećeg vremena. Ona razmišlja svojom glavom."

Da li je dvogodišnja pandemija korone zapravo bila samo neka vrste pripreme za ovo što se dešava danas, za jedan globalni rat?

"Korona je poslužila diktatorima i autokratima da učvrste svoju vlast. No, i njima će doći kraj. Pitanje je samo da li ćemo mi to doživeti."

Koliko ima smisla baviti se muzikom i umetnošću u trenucima kada se ne zna hoće li ove jeseni i zime biti grejanja i hrane dovoljno i kada je budućnost krajnje neizvesna?

"Ima smisla. Život je najjači u najneizvesnijim vremenima. A ako kome nema smisla, neka se zamota u beli čaršav i polako krene prema groblju."

Krajem osamdesetih imali ste zajedničke koncerte sa Arsenom Dedićem i Borom Đorđevićem. Da li su ti nastupi bili svesna ili nesvesna namera da se spase tadašnja zajednička država?

"Mi nismo ništa spasavali. Pevali smo svoje pesme, družili se i dobro provodili."

Pesmu "Kosa boje srebra" posvetili ste Margiti Stefanović. Kako pamtite legendarnu Magi?

"Ona je bila i ostala crna princeza novog talasa. Nismo imali erotsku vezu, samo smo bili ludi na isti način."

Kakva je trenutno rok scena u Sloveniji, ima li mladih bendova koji obećavaju?

"Ima. ’Koala Voice’ i ’Alo!Stari’ su vrlo popularni."

Kada možemo očekivati koncert "Lačnog Franca" u Beogradu?

"Vidimo se 1. 10. u Domu omladine na oproštajnom koncertu grupe ’Lačni Franc’, koja sa 1. 1. 2023. prestaje sa koncertiranjem. Brend i bend ’Lačni Franc’ odlaze u istoriju.“

Naslov Vaše zbirke priča od pre tri godine glasi "Glavom kroz zid“. Koliko ste puta u životu i karijeri išli glavom kroz zid i da li je to na ovim našim prostorima nekad i jedini način da se u nečemu uspe i da se ostvare namere?

"U pravu ste. Više sam puta razbio glavu nego što je pao zid. No, to ne znači da sam se predao. Još ima zidova, a i glava mi je još cela.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dejan Stojiljković: "Pisanje je opasna igra"
ds

Intervju

18.06.2022. 19:36

Dejan Stojiljković: "Pisanje je opasna igra"

"Konstantinovo raskršće“ bila je najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine, a pisac Dejan Stojiljković je stečenu popularnost nastavio da neguje nudeći svojim čitaocima nove istorijske romane "Duge noći i crne zastave“, "Znamenje anđela“, "Kainov ožiljak“ (u četiri ruke sa Vladimirom Kecmanovićem), "Olujni bedem“, "Dukat za lađara“, kao i prozne zbirke "Leva strana druma“, "Low Life“, "Kišni psi“ i „Neonski bluz“.
Close
Vremenska prognoza
fog
6°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve