Sport
22.06.2024. 17:15
Zoran Šećerov

Legendarna

Adriana Vilagoš: “Step by step“ do olimpijskih visina

Adriana Vilagoš 21. 6. 2024.
Izvor: EPA / PAP / Adam Warzawa

I definitivno, u njenoj karijeri se ništa ne događa slučajno.

Svesna svojih vrednosti, iz sezone u sezonu, polako ali sigurno korača kroz atletski svet besmrtnih. Sa samo 20 godina, ponovo je seniorski vicešampion Evrope. Sjajno, tim pre jer bi ono pravo u njenoj do sada u mnogo čemu čudesnoj atletskoj priči tek trebalo da se dogodi.

Talenat je kakvih u svetu “kraljice sportova“ danas naprosto malo ima.

“Ona je takmičarka koja bi u perspektivi bez većih problema trebalo da na svakom takmičenju koplje baci na daljinu od 67 metara“, govorio je još pre dve godine nekadašnji državni rekorder u bacanju koplja Sead Krdžalić.

Dokazano je da na svakom velikom takmičenju ova daljina garantuje, ako ne zlato, onda sigurno jednu od medalja. Adriana od svega nije daleko.

Legendarna Vera Nikolić, svetska rekorderka i dika srpske atletike, dva puta je bila prvak Evrope. Dva puta srebrni na šampionatima kontinenta bio je i evropski rekorder u skoku udalj Nenad Stekić.

Dva puta prva i jednom druga bila je i Ivana Španović, aktuelna diva svetske atletike i na međunarodnoj sceni najtrofejnija srpska atletičarka svih vremena.

Adriana Vilagoš 21. 6. 2024.
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Koliko sutra, na ovaj ili onaj način, Adriana Vilagoš mogla bi da im se pridruži i možda neke i nadmaši.

Pre tri godine, sa napunjenih 17, već je u svojoj generaciji bila najbolja na celom svetu. U toj 2021. naširoko se pričalo i pisalo o njenim briljantnom ostvarenju na Svetskom prvenstvu za juniore održanom u Najrobiju.

Hicem od 61,46 metara osvojila je zlato. Zatim je nešto kasnije, na prvenstvu Balkana za juniore, postavila svetski rekord u konkurenciji takmičarki do 18 godina. Na red je onda došlo Prvenstvo Evrope za juniore. Iz Talina se vratila sa srebrnom medaljom.

Posle svega, u izboru Evropskog olimpijskog komiteta zauzela je drugu poziciju u konkurenciji najboljih mladih sportista Starog kontinenta.

Baš tad, negde u oktobru 2021, Adriana Vilagoš, smireno i apsolutno uverljivo, u svom Malom Iđošu pričala je i o svojim velikim sportskim ciljevima i vremenu ispred nje.

“Priželjkujem i da 2022. dostignem normu za Evropski seniorski šampionat i da tamo u toj žestokoj konkurenciji ne budem poslednja. Takođe, i da bacim normu za Olimpijske igre u Parizu.“

Već na prvom većem takmičenju 2022, Mediteranskim igrama u Maroku, osvojila je zlato u konkurenciji seniorki. Bila je to samo uvertira za ono što je dolazilo. Svet atletike oduševila je na SP-u za juniore u Kaliju. Osvojila je opet zlato s novim nacionalnim rekordom i rekordom šampionata za starije juniore.

Tih 63,52 bili su nagoveštaj da će sjajno bacati i na seniorskom prvenstvu Evrope u Minhenu.

U poslednjoj seriji koplje je bacila na daljinu od 62,01 metar i osvojila srebro. Godinu dana pre želela je samo jedno, a to je da na tom velikom takmičenju ne bude poslednja.

Posle svega na glamuroznoj svečanosti u Monaku proglašena je mladom zvezdom u usponu.

U 2024. ostvarila je i drugi zacrtani cilj o kome je pričala u jesen 2021. Na Evropskom prvenstvu za seniore u Rimu odbranila je srebro iz Minhena i tako sebi, hicem od 64,42 metra, širom otvorila vrata Olimpijskih igara u Parizu na koje odlazi kao zvanična državna rekorderka.

Do juče, a punih deset godina, to je bila Tatjana Jelača.

Mali Iđoš je dobio veliku šampionku. Đerđi Vilagoš, njena majka, ali i sasvim namerno trener, u razgovoru za “Ekspres“ podsetila se i Adrianinih početaka.

“Mi smo svašta radile zajedno, mi smo igrale fudbal, vozile bicikl. Imamo u dvorištu mrežu za odbojku, imamo sto za stoni tenis, pikado, igrali smo i badminton. Mi smo svaki dan od njene treće ili četvrte godine sat vremena najmanje igrali nešto. Htela sam do to bude njen sastavni deo života, da se kreće, da ne sedi isped TV-a, da vodi zdrav život.“

Gospođa Đerđi je po struci pravnik. Nekada je igrala rukomet, zatim bila i rukometni sudija, a onda sa diplomom Više trenerske škole, smer rukomet, postala i trener. Trenirala je i Adrianu.

“Kao rukometašica, bila je ispred svoje generacije, izdvajala se jačinom šuta“, pričala je o Adriani Đerđi Vilagoš.

A onda se dogodio vorteks. Čudesnu spravu mala Adriana bacila je na veliku daljinu. Tad je otkriven i njen talenat za atletiku.

“Vorteks je preddisciplina za koplje. Odlučili smo da probamo. O koplju kao bacačkoj disciplini ništa nisam znala. U početku je bilo jako teško. Puno vremena smo provodile na internetu, gledale i probale, izlazile na teren i vežbale. Sve smo radile nas dve zajedno.

Bilo je probaj ovako, probaj onako, uspela sam čak i da pronađem neke nove vežbe, da ih primenimo u treningu“, priseća se atletskih početaka Adriane Vilagoš njena majka.

Kasnije je sve bilo malo lakše. Adriana danas ima maksimalnu podršku SAS-a i Olimpijskog komiteta Srbije, Opštine Mali Iđoš i mnogih drugih.

Majka Đerđi je i dalje trener koji brine o njenoj formi, ali kad se o svemu priča Đerđi Vilagoš rado podseća i na to da su joj puno značili saveti Dragiše Đorđića i Nikole Tomasovića koji su se kao stručnjaci dokazali u ovoj disciplini. Bilo je pokušaja da se stručnom štabu priključi i legendarni Jan Železni, najbolji kopljaš svih vremena i Adrianin uzor.

“Veoma sam srećna i zadovoljna dosadašnjim rezultatima i nadam se da je ovo tek početak moje karijere. I dalje moj veliki cilj i plan jesu Olimpijske igre“, govorila je nedavno posle uspeha u Rimu Adriana Vilagoš. 

Dovoljno je snažna i čini se još više samouverena. Krasi je i neverovatna upornost. Poseduje i dobru tehniku, brzu ruku i brz izbačaj. U pozitivne osobine svrstava se i njen osećaj za ritam.

Mnogo ne obećava, uglavnom priča o željama. Kad govori o sebi, naglašava i to da “na svakom treningu ili takmičenju zadovoljstvo ono istinsko oseti tek kad nadmaši sebe“.

Sasvim je moguće da će napraviti podvig i u Parizu, Olimpijske igre su na pragu, Adriana je u dobroj formi. Uprkos svemu, nema razloga za žurbu. Trenutno je na pragu takmičarske zrelosti.

Zato su i Igre koje su na programu 2028. i 2032. zapravo buduće mesto uspeha megatalentovane srpske bacačice koplja. Za nju zapravo ne postoji nedostižno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
04.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve