Sport
11.11.2023. 16:10
Zoran Šećerov

"Najslabija karika"

Da li Bahar zna šta je Zvezda?

1
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Barak Bahar je najslabija karika Crvene zvezde. Bio je iznenađen kada ga je Zvezda dovela. Čak sam i tada komentarisao da je to velika Zvezdina greška, ali su mi pričali kako je on razbio Zvezdu s Makabijem, pa i Olimpijakos, pa i igrao Ligu šampiona... On ne zna šta je Zvezda, on ne može niti će ikada prihvatiti u svojoj glavi šta je Zvezda i kakav teret nosi klub.

Zvezda u mnogo čemu nedorasla velikoj evropskoj sceni, misli se na igrački kadar, i dalje gubi mečeve Lige šampiona. Pogled u retrovizor otkriva gorku istinu: u prvom kolu grupne faze srpski šampion poražen je, sasvim očekivano, od Mančester sitija (3:1). Očekivala se, s pravom, pobeda protiv Jang bojsa u Beogradu, a završilo se remijem (2:2). S pogledom u travu fudbaleri Crvene zvezde napustili su i teren u Lajpcigu. Dogodio im se poraz od 3:1

Nada da se u revanšu protiv istog rivala možda može nešto više bila je samo nada. I na stadionu "Rajko Mitić" Nemci su bili ne samo u svemu bolji, već i konačni pobednici utakmice – 2:1. Ne zna se ko je te noći više plakao – nebo iznad nekadašnje "Marakane" ili malo više od 40.000 duša okupljenih na tribinama u čijim grudima kuca zvezdaško srce. 

Nije bilo lako ni igračima. I oni su, moguće je, lili kišu iz očiju, ali od muke. Već pomenuti navijači punih 20 minuta, po najvećem pljusku, držali su, tvrde oni koji su to videli, prvotimce "crveno-belih" ispred severne tribine.

I šta sad? Otrcana fraza "nada poslednja umire" i ovog puta pije vodu. Sve ove tužne epizode "crveno-belih", istina je, mogao bi da izbriše, takav je fudbal, samo jedan dobar rezultat. U prevodu – bila bi to pobeda protiv Jang bojsa i to na travi protivnika. Tada bi Zvezda, možda čak i uz remi, bila na svome. Igrala bi u Evropi i narednog proleća. Ali ne u Ligi šampiona, već u Ligi Evrope. I u toj priči svi bi bili zadovoljni. 

"Navijači moraju da se smire, dobiće na kraju ono što žele", poručio je hrabro, čini se i nedopustivo drsko, posle meča sa Lajpcigom napadač Zvezde Osman Bukari.

Otuda i pitanje da li mu se može verovati? Teško, ako je suditi po onome kako je odigrao utakmicu protiv Lajpciga. 

"On je večeras otvorio samostalnu ugostiteljsku radnju. Pravi privatni preduzetnik, u stalnom dodiru više, koji kao da je želeo da impresionira skaute na tribinama najvećeg srpskog stadiona. Bilo je mali milion situacija u kojima je stalno pravio dodir više, odbijajući da vidi lakša rešenja. Graničilo se to povremeno sa bezobrazlukom", napisao je između ostalog u odjavi meča Dario Nedeljković ("Mocart sport") uz neprelaznu ocenu (5,5) prvotimcu Zvezde.

"Ako igramo kao danas, izgubićemo i tamo", u izjavi za medije posle meča direktan i surovo iskren bio je kapiten Aleksandar Dragović misleći na 28. novembar i utakmicu protiv Jang bojsa.

Da li su u pravu oni koji za sve što se trenutno događa sa srpskim šampionom optužuju trenera Bahara?

"Bahar je najslabija karika Crvene zvezde. Bio je iznenađen kada ga je Zvezda dovela. Čak sam i tada komentarisao da je to velika Zvezdina greška, ali su mi pričali kako je on razbio Zvezdu s Makabijem, pa i Olimpijakos, pa i igrao Ligu šampiona... On ne zna šta je Zvezda, on ne može niti će ikada prihvatiti u svojoj glavi šta je Zvezda i kakav teret nosi klub. Posle svega vidi se da se nije snašao na ’Marakani’ i za Zvezdu je bolje da što pre pronađe novog", reči su nekadašnjeg prvotimca "crveno-belih" Nikole Petkovića.

"Koliko čujem, Bahar i ne ulazi u svlačionicu. Odvojen je od igrača, nema osećaj šta kome od njih fali, ima li neko od njih problem. Ne živi sa njima. I sami igrači nisu tim jer između sebe gotovo i da ne govore. Nema druženja van terena, vidi se to po njima. Nisam video igrače Zvezde da zajedno sede i pričaju. Oni izgleda samo odrade taj trening. Nešto fali toj ekipi", utisak je legende "crveno-belih" Dragiše Binića.

Mioljub Ostojić, koji je u neka prošla vremena sedeo na klupi "crveno-belih", pokušao je nedavno u nešto mirnijem tonu da objasni poziciju izraelskog stručnjaka.

"U Zvezdi je izuzetno teško raditi. Pod stalnim ste teretom imperativa pobede. Bahar sad prolazi kroz taj stresan period. Uporedo se prilagođava novoj sredini, sredina se prilagođava njemu. Naš mentalitet mu nije blizak. Za Bahara je neophodno strpljenje, a strpljenje se lako troši. Sad je Zvezdi potrebna mudrost. Siguran sam da je Bahar dobar trener i ozbiljan čovek, i da će sve da legne na svoje mesto."

Posle meča sa Lajpcigom u Beogradu mediji baš i nisu bili na istoj talasnoj dužini i širini sa Mioljubom Ostojićem. Iz njihovog ugla Baharovo znanje svelo se na utisak koji, čini se, mnogo više kazuje od jeftine solidarnosti kolege prema kolegi.

"Kao da se trudio da promaši. Bila su mu puna usta hrabrosti u najavi meča, zvezdaškom DNK, ali je publici servirao tim bez krvi i iole samopouzdanja. Zvezda je bila u prvom poluvremenu skup 11 igrača u crveno-belim dresovima. Nije to bio nikakav tim, što je Baharov beleg. Možda zbog toga dobije poslednje upozorenje za ukrcavanje u Tel Aviv."

Minulih dana na jednom portalu moglo se pročitati i sledeće na temu mesta i uloge Izraelca Bahara u za navijače tužnom trenutku "crveno-belih". Povod za sve su rezultati Zvezde u Superligi Srbije u kojoj se zvanični šampion, utisak je, ove jeseni i te kako bruka.

"I da nije najskuplji trener u istoriji kluba, Baharovi rezultati definisali bi se kao jako loši. I nije problem samo u stanju na semaforu, nego u činjenici da ne uspeva da podigne nivo igre ekipe. Svaka utakmica je mučenje, skoro da nema pobede u prvenstvu preko jednog gola razlike, a sada je stigao i novi kiks."

Sa Baharom Zvezda gubi ugled i na srpskoj sceni. Posle (ne)očekivanog remija sa TSC-om u Beogradu u jednoj analizi moglo se pročitati i sledeće: "Nastavljeno je Baharovo lutanje oko formacija i izbora igrača. Potpuno pogrešna procena bila mu je da Olajinka može da bude špic u sistemu 4-2-3-1, pa i da je kompatibilan sa Bukarijem. Koliko god ima zamerki na račun Ndiajea, morao je Šerif da počne utakmicu.

Neverovatno je da je tokom cele utakmice držao na terenu Lučića. Samopouzdanje mladog igrača potpuno je palo posle velikog promašaja na asistenciju Bukarija, pa su do kraja od njega viđeni samo loši centaršutevi posle dobrih driblinga.

Začuđujuće je da posle povrede Nedeljkovića nije uveo ofanzivnijeg igrača kad je već bilo primetno da će TSC igrati bunker na ’Marakani’. Poslao je na teren Lazara Nikolića, tek povremeno smelog za nešto konkretnije.

Surova realnost za Bahara i upravu je da Zvezdin tim nije u stanju da odigra nijednu utakmicu bez ozbiljne greške u defanzivi, a ona obično za posledicu ima primljen gol. Dodatna dimenzija problema bila je da odbrana nije mogla da sačuva prednost u poslednjih pet-šest minuta ni na talasu pogotka Kataija.

Ceh je isporučila kontinuirana Baharova zabluda oko Rodića, mada je tim tako pravljen da teško i da ima boljeg na tom mestu. Đakovac je utrčao između njega i Đige, prihvatio asistenciju Milovanovića posle nadskakanja Dragovića i Zvezda je matirana.

Delije su sa severne tribine igračima poručile da ’kao pi… igraju’ i nisu im dozvolile da dođu ka tribini nego uzvikivale: ’Marš u tunel.’

Bahar je dobio žuti karton, a rečeno mu je to i u svlačionici od predstavnika navijača. Zaslužio je već i crveni, ali on mnogo košta. Cena je i dalje bitna, uz procenu da je sve nadoknadivo kroz bolje igre na terenu.

Videće se koliko je to moguće, pošto je Baharov autoritet u velikoj meri urušen. Od čoveka koji drži sve pod kontrolom i trenera u uzletu, došao je u situaciju da ga niko više ne posmatra na isti način kao letos i biće čudo da završi sezonu u Crvenoj zvezdi.

1
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Odluka uprave da ga ne smeni ima i moralnu crtu posle brojnih hvalospeva letos Marka Marina i Zvezdana Terzića na račun Bahara, kao i situacije u kojoj se njegova porodica nalazi u Izraelu. Aktuelni problemi oko igre i rezultata su zajednički, a ne samo trenera. Ako najskuplji tim u istoriji kluba ne dođe do titule, predstavljalo bi to potpuni fijasko."

U ovom času nameće se i jedna misao legendarnog Svetolika Glišovića koji je u amanet ostavio i priči kako "stručnost nikada ne sme abdicirati pred mnogobrojnim zahtevima javnosti. U protivnom svaki laik mogao bi postati stručnjak".

Vredi se u ovom času podsetiti i kako je i zašto izraelski stručnjak stigao na klubu Crvene zvezde. Preporučile su ga igre Makabija u Ligi šampiona. Tačnije pobeda njegovog Makabija iz Haife nad Olimpijakosom u Pireju. Ali pre toga i neuspeh Crvene zvezde protiv Makabija u plej-ofu kvalifikacija za najelitnije evropsko klupsko takmičenje. 

Emisari "crveno-belih" su navodno tri puta putovali u Izrael. Toliko im je bilo potrebno da nagovore Izraelca da se preseli u Beograd. Nije im smetalo ni to što je u grupnoj fazi Lige šampiona protiv PSŽ-a njegov tim "popio" sedam komada, odnosno šest protiv Benfike.

Početak saradnje bio je više nego sjajan. Zvezda je predvođena Baharom sa klupe nadmoćno osvojila turnir u Sankt Peterburgu pobedivši Nefči, Zenit i Fenerbahče. A onda ja taj isti tim očitao u revijalnoj utakmici i lekciju slavnoj Fjorentini, koja je prtljag na povratku u Firencu opteretila sa pet golova u mreži.

Zvezda je tim prijateljskim utakmicama igrala i za oko i za dušu. Efikasno i nadahnuto, agresivno i mudro. Svi su tad govorili da će šampion Srbije sa Izraelcem i naredne godine biti šampion, takođe i da će Zvezda s novim stilom igre verovatno biti i najprijatnije iznenađenje grupne faze Lige šampiona.

Nešto kasnije, sve je izgledalo sasvim drugačije. Da nešto ne štima, pokazale su utakmice u Superligi. S dozom strepnje čekao se i start u Evropi. U to ime Zvezda je odlučila da osveži ekipu.

Ugovore su potpisala trojica igrača. Stigli su napadač Šerif Ndiaje, vezni Hvan i štoper Naser Điga, kao zamena za Strahinju Erakovića koji je prodat u ruski Zenit. Njihovim dolaskom poremećena je atmosfera u svlačionici, a došlo je i do tumbanja u startnih 11. Očigledno je negde napravljen propust. Nikada jači i skuplji tim u istoriji Crvene zvezde, uz neuspehe na evropskoj sceni, doživeo je poraze od Voždovca i Čukaričkog, kao i remi sa TSC-om.

"Prividnu stvar je napravila FK Crvena zvezda. Investirala je u pojačanja veliki novac, ali uloženi novac nije potvrda kvaliteta fudbalera koji su došli u njene redove", naglasio je fudbalski analitičar Rade Bogdanović. 

"Ne znam odakle je došao, da li je ikad igrao Ligu šampiona?! Ali, dugo nisam gledao nespretnijeg igrača. Stalno se sapliće, izgleda, lopta je njemu velik problem", prokomentarisao je jednu od igara Šerifa Ndiajea Dragoslav Stepanović, nekadašnja legenda "crveno-belih".

"Stranac koji dolazi u Srbiju ne može da bude kvalitetan. Kvalitetan stranac je skup, naši klubovi ga neće i ne mogu platiti. Ok, Kanga je napravio lepe stvari, ali Kanga nije za Ligu šampiona. I kad već ne možemo da angažujemo ozbiljne inostrane igrače, bolje se onda posvetiti našim igračima. Oni osećaju Zvezdu, oni igraju srcem, to često donosi i pobede", mišljenje je Nikole Petkovića.

U priču o trenutnom stanju na stadionu "Rajko Mitić" još jednom iskreno i bez loših namera uključio se i Dragiša Binić.

"To dovođenje stranaca meni ne pije vodu. Zašto? Ja sam bio stranac, igrao sam preko i ja kao stranac moram da budem najbolji. Ja to ovde ne vidim, da je to ta razlika, bar na terenu. Dovođenjem trenera stranca, pa dovođenjem trenera iz nekih zemalja koje nisu fudbalske. Sad on treba nas da uči, meni to nije jasno. Drugo, kao stranac ideš kad si najbolji. Ti igrači što su dovedeni u Zvezdu, a stranci su, oni tamo nisu negde bili najbolji. Tačno je to da, i za novac koji se daje za njih, nisu to skupi igrači. Mi bi trebalo možda da uvedemo, kao i neke druge zemlje, da ne možeš da dođeš ako nisi reprezentativac."

"Znam da mnogi pričaju da imamo mnogo stranaca u timu, ali svi su pre svega dobri igrači i svi su posvećeni timu, i svi imaju sjajnu ličnost. Takođe, i domaći i mladi igrači, imamo veliki tim i kvalitet, imamo sjajnu svlačionicu. Ako vam neko priča drugačije, znajte da vas laže", glasi replika na izrečeno gospodina Bahara.

U medijima se, međutim, moglo pročitati i to da "Barak Bahar očigledno ne može da izvuče ono najbolje iz skupih pojačanja, stranaca na privremenom radu u Crvenoj zvezdi". Konstatovano je takođe da "pojedinci imaju milionske plate, ali i da je ono što pružaju na terenu ravno mizeriji". 

Pričalo se i pisalo i o tome da su u Superligi Zvezdu, što nije laž, spasavala njena deca, da su u vatru gurnuti Mijatović, Nedeljković, Šljivić i posebno Lučić, koji je stigao i do dresa sa nacionalnim grbom, u svakom pogledu opravdali su očekivanja i pokazali skupo plaćenim strancima šta znači nositi dres Crvene zvezde.

"Zvezda ima dobre mlade igrače. Jovan Mijatović, međutim, dobija šansu, ali na kašičicu, nedovoljno da stekne potrebno samopouzdanje koje bi mu uz talenat i kvalitet donelo eksploziju i na ličnom i na klupskom planu. Uostalom, taj Mijatović će jednog dana doneti Zvezdi 10 miliona", komentar je nekadašnjeg prvotimca Nikole Petkovića.

Mala digresija: i deca Crvene zvezde neće dočekati proleće u juniorskoj Ligi šampiona. Poraz od 1:0 na domaćem terenu od Lajpciga, uz neke prethodne, definitivno ih je udaljio iz daljeg takmičenja.

U međuvremenu Barak je terao po svome. Očigledno je da i njemu, kao i pojedincima oko njega, nedostaje kultura priznavanja greške. Dokaz je i njegova priča posle utakmice sa timom iz Topole.

"U poslednje tri utakmice u Superligi imali smo totalnu dominaciju, zapisao sam neke detalje, ima mnogo parametara, ali ću izabrati četiri. Protiv Javora imali smo posed 67 odsto, protiv IMT-a 60, protiv TSC-a 61 i prosek u ligi je 65,8 posto. Protiv Javora 9 kornera, protiv IMT-a 11, protiv TSC-a 15, a TSC je imao tri. Zvezda je izvela 35 kornera, a protivnici 12. Šutevi na gol – protiv Javora 30, 23 protiv IMT-a i TSC-a, imali smo 76 ukupno, a protivnici ukupno 17. Poslednji parametar je očekivani golovi u zavisnosti od šansi na terenu, protiv Javora je trebalo da damo 10 golova i da primimo 1,7. Želim da vam kažem da ovo pokazuje da moramo da primimo više od šest golova i da primamo mnogo manje nego što primamo. Ali sada možete da mi kažete ovo su samo brojke, a rezultati su najbitniji i tabela, a na tabeli mi imamo -6. Ali verujem ako zadržimo ove brojke i napravimo manje izmene i prilagođavanja, možemo da uradimo mnogo."

Bahare, Bahare, ima i onih koji takođe znaju nešto o fudbalu i baš oni kazuju "da je držati loptu u nogama isto kao i čuvati novac u slamarici, ne isplati se."

Iz samo njemu znanih razloga, podsetili su mediji, na početku sezone iz startnih 11 sklonio je Aleksandra Kataija i Gejlora Kangu, fudbalere koji su proteklih godina donosili Crvenoj zvezdi trofeje. Navodno, njih dvojica ne trče koliko treba, a Bahar želi brzu ekipu. Dolaskom novih igrača iz ekipe je ispao Žan Filip Kraso, koji je dotad bio najbolji i najefikasniji u Zvezdi. Videlo se nezadovoljstvo kod momka iz Obale Slonovače, ali je profesionalno radio svoj posao. Otpisao je Bahar Miloša Degeneka, iako je lično insistirao na njegovom povratku. Pravio je desnog beka od Srđana Mijailovića, mada je bilo jasno da to ne može biti dobitna kombinacija, a u isto vreme je iz ekipe sklonio Argentinca Aleksa Viga, koga nije ni licencirao za Ligu šampiona. Istu sudbinu doživeo je Edmund Ado. Dvojica igrača su mu se prosto ugasila, Marko Stamenić i Stefan Mitrović. Zaboravio je Bahar na Uroša Spajića i Uroša Kabića, nekadašnjeg reprezentativca i momka velikog potencijala.

Protiv Lajpciga, shodno svojim ubeđenjima, na teren je izveo tim koji nikada pre toga nije igrao zajedno. Posle utakmice morao je da odgovori i na nekoliko neprijatnih pitanja novinara. Između ostalog, i da li je pogrešio sa Srđanom Mijailovićem na beku.

"To sam odlučio pre meča i na poluvremenu sam shvatio da mi trebaju promene."

Uverljiv je bio i kada je trebalo da odgovori da li bi, kad bi bio u prilici, meč počeo sa Nedeljkovićem i Ndiajeom.
"Izmene su moja odluka, jednako kao i sastav u prvom poluvremenu."

I na pitanje da li posle svega i dalje uživa podršku rukovodstva kluba odgovor je sveo na dve kratke rečenice.
"Posle meča niko nije pričao sa mnom. Kada hoće odgovor, ja im dam odgovor."

Moguće i da je tako kako kaže Bahar. Takođe, i da baš i nije jer je puno priče iz izvora bliskom klubu da Zvezda razmišlja i već ove zime, a možda i pre, da ispravi grešku napravljenu letos. Zvezda u ovom času ima sve osim igre i rezultata. A za to je najzaslužniji upravo Bahar i njegovo ozbiljnom stručnjaku neprimereno eksperimentisanje sa timom i pojedincima u njemu. Posle sve brojnijih loših igara, takođe i rezultata, bio je na pragu otkaza. Bar se tako mislilo sve do trenutka dok se nije oglasio klupski establišment dajući, posle meča sa ekipom TSC-a, bezrezervnu podršku Izraelcu.

Istu, međutim, Izraelac, misli se na podršku, nema kod navijača. Na klupi je i dalje samo iz jednog razloga. Njegov ugovor je takav da bi raskid saradnje pre roka (ima ugovor na tri godine), poprilično istanjio kasu "crveno-belih". Informacija je neproverena, ali je sasvim moguće i da je tačna. Bahar je, naime, prilikom potpisivanja ugovora definisao i paprenu odštetu u slučaju raskida ugovora po želji kluba. Tačna suma se ne zna, ali oni koji sve znaju tvrde da ima sedam cifara. To je zapravo "sat" kojim Bahar kupuje vreme na nekadašnjoj "Marakani". Ali, ni to mu neće pomoći ukoliko doživi poraz u derbiju večitih rivala koji je na pragu.

"U dresu Zvezde možeš da izgubiš sve utakmice, ali derbi nikako. Navijači taj poraz ne praštaju", govorili su nekadašnji treneri "crveno-belih".

Baharu su na tribinama već pokazali žuti karton. To ga, bar tako tvrdi, mnogo ne plaši jer, kako kaže, veruje u sebe i ono što radi. Istina je da bi više nego glupo zvučala konstatacija, ma ko da je izgovori, kako "Bahar nema pojma". Činjenica je međutim da, poštujući svoj stil, za skoro 100 dana nije puno toga uradio. Zvezda s njim na klupi nema ni tim ni igru. Nema ni rezultate, lidera u timu, atmosferu u svlačionici, čak ni dovoljno znanja na terenu. Jedini koji blista je golman, ali ako je golman (Glazer) najbolji, onda je jasno da ostatak tima baš i nije na visini zadatka. Odbrana teško da se može prisetiti utakmice na kojoj nije kapitulirala. U srednjem redu taktičke zamisli Izraelca više su ubile nego što su rasplamsale talenat i mogućnosti pojedinih fudbalera. Pre svih mladog Stamenića koji je sada bliži klupi nego zelenom pravougaoniku. U pojam je ubijen i Kraso koga je publika zavolela na prvu. Danas mu zviždi.

Oni koji su u drugom planu i žive u nadi da bi možda mogli da dobiju šansu polako posustaju. Baharova nesreća je što mu sudeći po izjavama sve manje veruju i igrači. 

Rasplet je na pomolu, nezadovoljstva je sve više. Dve pobede, međutim, vratile bi i poverenje i atmosferu. Pitanje je samo da li "crveno-beli" mogu da nadigraju i pobede Partizan u nacionalnoj ligi i Jang bojs u Ligi šampiona. Ako se to dogodi, i Baharu će behar procvetati i pre proleća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi poraz Crvene zvezde u Ligi šampiona
1

Lajpcig bolji

07.11.2023. 23:08

Novi poraz Crvene zvezde u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde izgubii su večeras s 2:1 od Lajpciga u četvrtom kolu Grupe G Lige šampiona.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
12.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve