Sport
03.04.2023. 19:29
R.E./Mozzartsport

Već viđeno.

Barsa traži da joj se prizna titula iz perioda građanskog rata

Barselona
Izvor: Shutterstock

Đoan Laporta se vratio na čelo Barselone, pročeprkao po arhivi gde je stao u prethodnom mandatu, video šta od zacrtanih stvari nije ostvari i potegao staro pitanje: kada će Barseloni biti priznata titula iz 1937. godine osvojena za vreme građanskog rata u Španiji?

Nije slučajno što je katalonski klub baš sada, posle jače od jedne decenije, krenuo u novu ofanzivu. Prošle nedelje RFEF je priznao Levanteu kup osvojen iste godine, što je navelo prvog čoveka Blaugrane da od španske Federacije zatraži da isto učini i po pitanju Barselonine krune.

Dok su se levičari borili protiv fašista i diktatora Fransiska Franka, a krv prolivala Španijom, lopta se na Iberijskom poluostrvu kotrljala. Ali, prvenstvo na nivou države nije se igralo. Španski građanski rat trajao je od 1936. do 1939. godine, a pojedini klubovi odlučili su da igraju Mediteransku ligu na "slobodnim" teritorijama. Među njima i Barselona.

Mediteranska liga igrana je u katalonskom i valensijanskom okrugu, a učestvovalo je osam klubova. U ligi Slobodne Španije su, pored Barselone, igrali Espanjol, Đirona, Valensija, Levante, Himnastik, Granoljers i Kasteljon.

Blaugrana je osvojila titulu, još 2007. godine prvi put pokrenula pitanje o priznanju, ali je od Fudbalskog saveza Španije dve godine kasnije dobila negativan odgovor. To takmičenje ne priznaje kao zvanično.

No, kup je Levanteu priznat – Blaugrana ga nije igrala, jer je otišla na turneju po meksiku na poziv Lazara Kardenasa, predsednika te zemlje – pa je Đoan Laporta ponovo pokrenuo pitanje.

Za Barselonu postoji otežavajuća okolnost, a ona je da pehar ne postoji. Nema ga Barselona u svom vlasništvu. Trofej je nestao tokom bombardovanja koje je izvršila italijanska avijacija 1938. godine sa Maljorke. Sedište kluba je sravnjeno, a trofej, verovatno, ostao pod ruševinama. Izgubio mu se trag, piše Mozzartsport

Glavno pitanje je da li u Fudbalskom savezu Španije postoji volja da prizna titulu Barseloni, sve ostalo da se srediti…

Učinili to do kraja sezone, na Kamp Nouu bi potencijalno mogli da uknjiže dva trofeja. Nešto slično viđeno je u Srbiji pre tri godine, kada je Crvena zvezda na terenu osvojila titulu, a Fudbalski savez Srbije joj verifikovao i onu iz 1946. godine. Tada su na sednici Skupštine za priznavanje bila 44 člana, deset ih je bilo uzdržano, a šest protiv.

Zvezda je istrajala u nameri da joj se prizna titula iz posleratnog perioda. Takođe je i u Hrvatskoj verifikovana splitskom Hajduku. Ostaje da se vidi hoće li i Barselona ubediti RFEF i približiti se prišivanju treće zvezdice, ali i poravnanju sa Real Madridom po ukupnom broju trofeja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ronaldinjo junior stigao u Barselonu
Barselona

Tatinim stopama

02.03.2023. 20:25

Ronaldinjo junior stigao u Barselonu

Žoao Mendeš, sin bivšeg legendarnog fudbalera Ronaldinja, pridružio se timu Barselone do 19 godina, objavio je katalonski klub.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve