Svet
17.04.2017. 06:38
Marko R. Petrović, Brano Parović

BOMBA JE OKRUGLA: Zlo terorizma se dokotrljalo u fudbal

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je reč o teroristima koji su islamističke ideološke orijentacije, oni udaraju na sve ono što su vrednosti zapadne kulture. A jedna od takvih vrednosti je sport, odnosno fudbal. Poruka je jasna, da niko nikada više neće biti siguran, pa čak i oni koje mi toliko volimo, a to su sportisti - kaže dr Marija Đorić za Ekspres

Zlo se u Dortmundu dokotrljalo u fudbal. Tri bombe eksplodirale su u blizini autobusa koji je fudbalere Borusije prevozio iz hotela ka stadionu na četvrtfinalni meč Lige šampiona sa Monakom.
Na nišanu jesu bili fudbaleri, ali je meta i ovog puta, u to nema sumnje, mnogo šira. Napadom na sportiste, islamistički teroristi, jer sve ukazuje na to da oni stoje iza ovog akta, ostvaruju tri cilja - dobijaju veći publicitet, dodatno šire strah i udaraju na ekonomiju neprijatelja.
Sportski događaji koji okupljaju veliki broj navijača postaju tako platforma preko koje teroristi lansiraju svoje pretnje, propagiraju svoje ciljeve i šire svoje ideje. Fudbal im je posebno interesantan, jer je najgledaniji sport na planeti. Pojedine utakmice imale su više od milijardu televizijskih gledalaca.
A to je mnogo veliki auditorijum do kojeg na ovaj način stižu i najmonstruoznije pretnje, kao što je i sada u jednom od pisama koje je osvanulo na društvenim mrežama, a koje se dovodi u vezu sa eksplozijom bombe namenjene fudbalerima Borusije.
- U ime Alaha, milostivog, samilosnog, 12 nevernika će biti ubijeno od strane naše braće u Nemačkoj. Niste smeli da budete kao Merkelova u svojoj prljavoj borbi. Vaše rakete još lete i muslimani ginu. Ostajmo čvrsti milošću Alaha. Od sada su svi nevernici glumci, pevači, sportisti i svi istaknuti Nemci na našoj meti. Imamo dva uslova: da se prekine bombardovanje Sirije i da ratna baza bude zatvorena - piše u pismu.
To potvrđuje i dr Marija Đorić, naučni saradnik Instituta za političke studije iz Beograda, koja za „Ekspres" ocenjuje da metode borbe terorističkih grupa mogu s vremenom i da se menjaju, ali da njihov cilj ostaje uvek isti.
- Njihov cilj uvek je zastrašivanje država, naroda i svih drugih koje percepiraju kao svoje neprijatelje. A s obzirom na to da je fudbal „najvažnija sporedna stvar na svetu", te da se sa sportom i sportistima uopšteno identifikuje veliki broj ljudi, udar na sport i fudbal je, sa njihovog stanovišta, udar u centar mete. Teroristi računaju sa time da znaju šta će ljude najviše da zaboli. Naravno, kada je reč o teroristima koji su islamističke ideološke orijentacije, oni udaraju na sve ono što su vrednosti zapadne kulture. A jedna od takvih vrednosti je sport, odnosno fudbal. Poruka je jasna, da niko nikada više neće biti siguran, pa čak i oni koje mi toliko volimo, a to su sportisti - kaže Marija Đorić za „Ekspres".
Osim širenja straha, drugi cilj islamističkih terorista je sticanje dodatnog publiciteta, koji, opet, služi daljem zastrašivanju.
- Savremenim teroristima mediji su veoma bitni. Osim toga što je morbidnog karaktera, savremeni terorizam je i vezan za dozu spektakularnosti. A ona se na najbolji način može ostvariti putem medija. Teroristi za mete biraju događaje ili poznate ljude kako bi njihov napad ostvario što veći publicitet, a samim tim izazvao i veću dozu straha - dodaje sagovornica „Ekspresa".
I, konačno, treći cilj terorista je ekonomski udar. Fudbal su izabrali jer je to tržište na kome se godišnje obrne oko 25 milijardi evra, sa tendencijom stalnog rasta, što potvrđuje zainteresovanost kineskih investitora, ruskih i američkih tajkuna, te arapskih šeika da u tu globalnu industrijsku granu ulože kapital.
Najbolji proizvod evropskog fudbala je Liga šampiona. Na kraju ove sezone klubovi će podeliti 2,5 milijardi evra dobiti. A podrivanje ekonomskih temelja protivnika je „sveti" zadatak fundamentalističkih organizacija.
Bombe u Dortmundu, dakle, zakotrljale su se iz nekoliko razloga - od toga da se izazove strah i nesigurnost u državama koje su povukle poteze protiv islamista, preko ulaska u medijski prostor, do finansijskog slabljenja organizacija i institucija iz targetiranih zemalja.
Utakmica Borusija - Monako odigrana je u sredu, umesto u utorak. I mada je bilo zahteva da se ona odloži za nekoliko dana, UEFA ni ovog puta nije želela da poklekne pred akcijama i pretnjama terorista.
Podsetimo, i nakon serije napada u Parizu polovinom novembra 2015. godine, kada je poginulo najmanje 129 ljudi, mnogi su bili zabrinuti da se Evro 2016, čiji je domaćin bila upravo Francuska, uopšte neće održati. Očekivali su se brojni otkazi fudbalskih turista, što je trebalo ne samo da naruši festivalsku atmosferu koja prati nadmetanja najboljih igrača Starog kontinenta već i da izazove ogromne finansijske gubitke. Ništa od toga se, međutim, nije desilo.

Dragi prijatelji, ja sam zgranut onim što se prošle noći dogodilo mojim kolegama. Istovremeno osećam i olakšanje što nije bilo gore. Razmišljam o kolegama, ali i navijačima Borusije Dortmund. Ne dozvolimo da nas nadvladaju glupi postupci, napravimo od utakmice praznik fudbala. Poštovanje za one koji su kod sebe primili pristalice Monaka, tako to rade gostoljubivi navijači Dortmunda. To je fudbal, vaš Neven - napisao je Subotić na svom Tviter nalogu

Dragoslav Stepanović, trener brojnih nemačkih klubova među kojima su i bundesligaši Ajntraht Frankfurt i Bajer Leverkuzen, kaže da je za fudbal došlo „teško vreme i da ne treba rizikovati".
- Nakon ovog u Dortmundu nikome nije lako, ne samo onima koji su u fudbalu. Igrači iz hotela pođu na utakmicu i dožive napad. Ovo sve je veliki udarac za fudbal. Pre godinu i po, nakon onih napada u Parizu, odložen je meč u Hanoveru između Nemačke i Holandije. Opasnost vreba. Situacija je delikatna. Dobro je što su Borusija i Monako igrali, ali osetilo se nešto u vazduhu. Nije to - to. Ne možeš da poklekneš pred pretnjama tih fanatika, a opet zna se šta nema cenu - ljudski život. Neizvesno je kako će se ovo sve završiti - kaže Stepanović za „Ekspres".
Oglasio se i Neven Subotić, koji za Keln igra kao pozajmljeni igrač upravo Borusije iz Dortmunda.
- Dragi prijatelji, ja sam zgranut onim što se prošle noći dogodilo mojim kolegama. Istovremeno osećam i olakšanje što nije bilo gore. Razmišljam o kolegama, ali i navijačima Borusije Dortmund. Ne dozvolimo da nas nadvladaju glupi postupci, napravimo od utakmice praznik fudbala. Poštovanje za one koji su kod sebe primili pristalice Monaka, tako to rade gostoljubivi navijači Dortmunda. To je fudbal, vaš Neven - napisao je Subotić na svom Tviter nalogu.
U terorističkom napadu u Dortmundu fudbaler domaće ekipe Mark Bartra je zadobio povrede ruke i morao je da bude operisan, a povređen je i policajac, koji je bio u pratnji na motociklu. Veća tragedija izbegnuta je zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu.
Velika sportska takmičenja uvek su sa sobom nosila i određeni rizik, naročito ukoliko je u trenutku njihovog održavanja postojalo neko otvoreno vojno žarište. Rat protiv terorizma, proklamovan nakon rušenja kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. godine, traje već skoro 16 godina. Targetiranje sportista uvodi ovaj rat u novu fazu.
Sa druge strane, teroristički napad u Dortmundu pokazao je i postojanje veza solidarnosti među fudbalskim fanovima. Nakon što je doneta odluka o odlaganju meča, Borusija je pozvala svoje pristalice da prime na prenoćište navijače Monaka koji su nameravali te večeri da se vrate kućama. Akcija „Krevet za gostujućeg navijača" dala je odlične rezultate i pokazala da sportski rivalitet ne mora da znači i neprijateljstvo.
Fudbal se više puta nalazio na meti napadača.
Polovinom juna 1996. godine za vreme Evropskog prvenstva u fudbalu u centru Mančestera eksplodirao je kombi pun bombi. Povređeno je 212 ljudi, dok je šteta iznosila više od sedam miliona funti. Odgovornost za napad preuzela je IRA.
Prvog maja 2002. godine Baskijska separatistička organizacija ETA detonirala je bombu u blizini stadiona „Santjago Bernabeu" u Madridu uoči polufinala Lige šampiona Real - Barselona. Povređeno je 17 osoba.
Trinaestog novembra 2015. godine najmanje 129 ljudi je poginulo, a više od 350 povređeno, u seriji eksplozija na sedam lokacija u Parizu, među kojima je bio i stadion u Sen Deniju gde su igrale reprezentacije Francuske i Nemačke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve