Sport
14.05.2022. 13:15
Mihailo Paunović

Karlos Alkaraz

Budućnost tenisa je stigla

Karlos Alkaraz 13.5.2022.
Izvor: EFE / EMILIO NARANJO

Muški tenis je poslednjih godina jedan od najpraćenijih i najatraktivnijih sportova na svetu. Razlog je krajnje jednostavan. Poklopilo se da u isto vreme igraju trojica najvećih svih vremena – Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Dok su oni igrali i pisali istoriju, generacije tenisera završavale su u njihovoj senci i svoje neuspehe pravdale time da su rođene u pogrešno vreme. Izgovor je u ovom slučaju izjednačen sa činjenicom. Jer igrači poput Dimitrova, Monfisa, Berdiha, Nišikorija, Del Potra, Raonića, Gaskea, Čilića i drugih... sigurno bi osvojili više grend slem i masters titula, bili bolje plasirani i ostavili dublji trag u ovom sportu da na drugoj strani terena nisu imali pomenutu trojicu. Ovako, u istoriji tenisa oni će ostati upamćeni kao rivali Novaka, Rafe i Rodžera.

Sličnu muku muči i poslednji talas mladih nada. Dominik Tim, Cicipas, Medvedev, Beretini, Zverev... Nebrojeno puta ostali su praznih ruku pre svega zbog Đokovića i Nadala. Njihove karijere "trpe“ i čekaju vreme kada će se poslednji predstavnici nekada "velike trojke“ povući. Vreme prolazi, "matorci“ se i dalje drže, a ovoj generaciji preti ista sudbina kao i prethodnim... Da ostane upamćena kao još jedna koja nije ispunila očekivanja...

A onda se odjednom pojavio klinac koji je tenisu doneo preko potrebnu svežinu i neizvesnost. Zapravo "odjednom“ nije najsrećniji izraz jer Karlos Alkaraz svojim partijama već neko vreme privlači pažnju svetske javnosti i teniskih stručnjaka. Još prošle godine bilo je jasno da će mladi Španac u godinama koje dolaze biti važno ime u svetu tenisa, ali na nedavno održanom turniru u Madridu je svima stavio do znanja da je to vreme već došlo. Rođen je novi šampion i budući svetski broj jedan.

Titula u Madridu mu je četvrta ove sezone, a način na koji je do nje došao bio je impresivan. Na putu do titule pobedio je Nadala, Đokovića i Zvereva. I ne samo to, Alkaraz je postao jedini koji je na istom turniru na šljaci pobedio Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Pričamo o momku koji je tek napunio 19 godina. Rođen je 2003. u Mursiji, a reket je za omiljenu igračku izabrao još kada je imao četiri godine. Tenis je počeo da diše jako rano pre svega zahvaljujući svom ocu koji je nekada bio među 40 najboljih tenisera u Španiji. Alkaraz je brzo postao jedan od vodećih juniora u Španiji, a do prvih ATP bodova stigao je nešto pre svog 15. rođendana.

"Odavno sam svestan njegovog potencijala. Još kada je imao 16-17 godina i dok je igrao protiv igrača koji su bili bolje rangirani od njega. Već tada je pokazao sposobnost da prilagodi svoju igru nivou drugih. To je bio znak da ima nešto posebno. Ne iznenađuje me njegov uspeh, ali istina je da se sve dogodilo veoma brzo“, rekao je jednom prilikom njegov trener Huan Karlos Ferer.

I zaista sve se dešava neverovatno brzo kada je u pitanju Karlos Alkaraz. U aprilu 2020. godine bio je 318. igrač na svetu, u istom periodu godinu dana kasnije bio je 120. na ATP listi, da bi nakon osvajanja Mastersa u Madridu, ove godine, zauzeo šestu poziciju. Ni sam Alkaraz nije se nadao ovakvom skoku s obzirom na to da mu je prvobitni cilj za ovu godinu bio da uđe u top 15.

Teniski stručnjaci ogroman napredak u Alkarazovoj igri pripisuju upravo Fereru. Čini se da mladi Španac nije mogao da poželi boljeg mentora koji se pokazao ne samo kao dobar trener, već i odličan psiholog, što je u današnjem sportu mnogo važnije.

Sa kakvim samopouzdanjem igra u najbitnijim momentima meča verovatno se najbolje videlo u polufinalu Madrida protiv Novaka Đokovića. Odigrati tako zrelo u trenucima kada se meč lomi i to protiv najboljeg na svetu, mogu samo posebni. Tu činjenicu je posle meča istakao i srpski teniser.

"Mentalno se dobro držao, za nekog njegovih godina da igra tako zrelo i hrabro to je impresivno, zaslužio je da pobedi“, zaključio je Đoković.
 

Upravo ta zrelost na koju je Đoković skrenuo pažnju uliva nadu da bi Alkaraz mogao da se izdvoji iz mora talenata kojima se predviđala velika karijera, ali koji na kraju ipak nisu opravdali očekivanja. Naravno, ishitrenih projekcija se treba čuvati jer istorija tenisa, posebno novija, prepuna je primera igrača koji su ostali zaglavljeni pred vratima slave. Međutim, Alkaraz, barem za sada, ne pokazuje mnogo mana.

Naprotiv, na terenu izgleda kao hibrid Federera, Nadala i Đokovića. Čini se kao da je od svakoga uzeo ono najbolje, a odbacio loše. Precizan je kao Rodžer, izdržljiv kao Rafa, a teniski inteligentan i defanzivno moćan kao Đoković.

U poređenju sa momcima iz "velike trojke“ mladi Španac već sada ima bolji start karijere od Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Impresivan je podatak da je Alkaraz do sada odigrao pet ATP finala i da je iz svih pet izašao kao pobednik. Ne samo da je pobedio u svih pet finala, već je ostvario savršenih 10:0 u setovima. Ovim podatkom "velika trojka“ ne može da se pohvali.

Takođe, sa 19 godina Novak Đoković i Rodžer Federer bili su daleko od šestog mesta na ATP listi na kojoj se danas nalazi mladi Španac.

Iako mnogi smatraju da je porediti Alkaraza sa "velikom trojkom“ neozbiljno, istorija je previše uporna u signalima koje nam šalje. Zanimljivo je da je Alkaraz ušao u društvo 10 najboljih na svetu na isti dan kada i njegov idol Rafael Nadal, samo 17 godina kasnije. Rafa je u top 10 tenisera ušao 22. aprila 2005. godine sa 18 godina, 10 meseci i 22 dana, dok je Alkaraz to uradio sa 18 godina, 11 meseci i 20 dana.

Rođen svega dve godine nakon što je Nadal postao profesionalac, Alkaraz je postao prvi tinejdžer koji je pobedio Rafu na šljaci.

"Mislim da ima sve udarce. Može da igra veoma agresivno ili da pređe na defanzivni stil jer je jako brz. Kada igra agresivno, teško ga je zaustaviti. Ima sve što treba da postane neverovatan šampion… Podseća me na mene po energiji, strasti i odlučnosti da postane šampion. Ne sumnjam da će biti sjajan, već jeste“, rekao je Rafael Nadal posle četvrtfinala u Madridu.

Iako ih mnogi porede, po stilu igre Alkaraz i Nadal nemaju mnogo toga zajedničkog. Po svojoj agresivnosti Alkaraz, na momente, više podseća na Federera. Ipak, poređenja sa Nadalom su neizbežna jer Španci u Alkarazu vide Nadalovog naslednika i nekog u čijim će igrama moći da uživaju u narednim godinama.

Alkaraza su jednom prilikom pitali kako gleda na poređenje sa Nadalom, da li mu je to pritisak ili motivacija, a on je odgovorio:

"Ni jedno ni drugo. Znam da se nikada neće pojaviti neko poput Rafe. Ja sam Karlos.“
 

A Karlos je, čini se, preko noći prešao put od velike teniske nade do zvezde na terenu. Iako mu je tek 19 godina, već sada može da se pohvali da je pobedio Nadala, Đokovića, Zvereva, Cicipasa, Sinera, Beretinija… Šesti je teniser na svetu i nema sumnje da sa velikim samopouzdanjem dočekuje "Rolan Garos“ gde će biti među favoritima. I što je najbitnije, rođen je u pravo vreme.

Najbolje godine mu tek predstoje, ali o tome ne treba toliko da brinu ni Đoković ni Nadal jer su obojica na zalasku karijere. Jedan drugom su i dalje najveći rivali i odavno se bore za što bolji plasman u istoriji, a ne na ATP listi. Karlos Alkaraz je pre svega briga Zvereva, Cicipasa, Medvedeva i ostalih koji spadaju u generaciju tenisera od koje se očekuje mnogo. Briga svih onih koji su se nadali da odlaskom Đokovića, Nadala i Federera dolazi njihovo vreme. A budućnost je stigla i ne zove se po njima. Ime joj je Karlos Alkaraz.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Madrid je dobio novog šampiona, a tenis budućnost
Karlos Alkaras

Karlos Alkaras

08.05.2022. 22:02

Madrid je dobio novog šampiona, a tenis budućnost

Deveti teniser sveta Karlos Alkaras osvojio je titulu na masters turniru u Madridu, pošto je u finalu pobedio trećeg igrača sveta Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:1.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve