Sport
25.03.2023. 12:05
Zoran Šećerov

Kotrlja se i dalje

Kratka istorija neuspeha srpskog fudbala: Od Klementea do...

1
Izvor: 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srbija je dobila novog predsednika FSS-a, ali je ostala bez generalnog sekretara. Ili, možda i nije. Još se ne zna, ali znaće se uskoro. Bilo bi dobro da se sve to dogodi što pre. Neka događanja u FSS-u i još više (ne)proverene glasine oko i unutar kuće fudbala štete i te kako odavno narušenom ugledu ove organizacije. U međuvremenu lopta ne miruje, kotrlja se i dalje. Klubove, reprezentaciju, ali i kompletnu fudbalsku organizaciju čekaju dani i godine prepune iskušenja.

Jedno od aktuelnih pitanja jeste i da li će Dragan Stojković Piksi ostati upisan u istoriji kao prvi selektor koji je uspeo da sa nacionalnim timom Srbije izbori plasman na šampionat Evrope u fudbalu.

Njegovim prethodnicima (Havijer Klemente, Radomir Antić, Vladimir Petrović Pižon, Radovan Ćurčić, Dik Advokat, Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković) to nije uspelo.

"Tradicija je tu da se ruši“, izgovara ovih dana selektor Stojković koji pleni optimizmom.

Priča o neuspesima počinje 2006. kada je Srbija, prvi put kao samostalna država, učestvovala u kvalifikacijama za Evropski šampionat. Start je obeležen pobedom nad Azerbejdžanom (1:0) u Beogradu. Usledio je zatim remi (1:1) sa Poljskom u Varšavi i novi trijumf (1:0), ovog puta protiv Belgije na tadašnjoj "Marakani“. Na red su zatim došli tad još uvek fudbalski nejaki Jermeni. Izabranici Havijera Klementea slavili su u Beogradu 3:0 i kraj 2006. dočekali kao prvi u A grupi 3:0.

U 2007. odškrinuta vrata EŠ su se zalupila. U Astani Srbija je neočekivano poražena (2:1) od Kazahstana. Bio je to istinski šok, debakl do bola, velika sramota srpskog fudbala. Ipak, nada nije izgubljena. Posle remija za Portugalcima (1:1) dogodila se pobeda nad Finskom (2:0) u Helsinkiju. Trebalo je u narednom meču nadigrati podmlađenu Belgiju. "Orlovi“ su, iako favoriti, doživeli bolan neuspeh (3:2).

U nastavku, ravan porazu bio je i remi (1:1) sa Fincima. Istim rezultatom, zahvaljujući sjajnoj reakciji Branislava Ivanovića u 88. minutu, završena je i utakmica sa Portugalom u Lisabonu. A onda opet kiks, ovog puta remi bez golova sa slabašnom Jermenijom u Jerevanu. Utisak je delimično popravljen u meču sa Azerbejdžanom koji je deklasiran 6:1, ali od svega mala vajda.

Da bi se obezbedilo drugo mesto u grupi i siguran plasman na šampionat, trebalo je u direktnom okršaju savladati Poljsku. Susret na "Marakani“ završen je bez pobednika – 2:2. Poljaci su vodili 2:0, Srbija je preko Žižića i Danka Lazovića izjednačila na 2:2, ali snage za potpun preokret, pred praznim tribinama (3000), nije imala. Poslednji meč sa reprezentacijom Kazahstana, što je bez sumnje najveća uvreda za srpski nacionalni tim, pratilo je na Stadionu Partizana samo 400 gledalaca. U svemu neuspešni selektor Havijer Klemente podneo je ostavku.

1
Izvor: Srđan Stevanović / STARSPORT

Verovalo se da će Radomir Antić kao selektor imati više sreće. Kvalifikacije za EŠ 2012. njegov izabrani tim započeo je trijumfom (3:0) nad Farskim ostrvima. Fudbalska nacija je mislila da nešto slično čeka i Slovence u Beogradu uprkos činjenici da su četiri prethodna međusobna susreta ove dve selekcije završena bez pobednika. Tradicija nije izneverena, isto se dogodilo i u petom – 1:1.

Samo sedam dana kasnije Srbiju je zadesila eksplozija sujete i neukusa. Predsednik FSS-a Tomislav Karadžić uručio je otkaz selektoru Antiću. Na njegovo mesto stigao je Vladimir Petrović Pižon. Čudesna smena prvog čoveka struke uticala je i na atmosferu u reprezentaciji i oko reprezentacije što se odslikalo i kroz poraz (1:3) od Estonije u Beogradu. Ali, to nije bio kraj mukama i brukama.

Na gostovanju u Italiji, četiri dana posle kraha sa Estoncima, dogodio se prekid meča sa Italijanima već u 7. minutu utakmice. Zbog divljanja srpskih navijača UEFA je ovaj meč registrovala službenim rezultatom 3:0 u korist Italije.

Posle pobede nad Ircima, "orlovima“ je bio neophodan i trijumf nad Slovenijom da bi se izborilo mesto u baražu i na taj način eventualni odlazak na EŠ. San se nije ostvario. Prvo zato što je u finišu prvog poluvremena Srbija primila neverovatan gol sa gotovo polovine terena, da bi onda u nastavku meča i golman Slovenaca Handanović odbranio jedanaesterac koji je za Srbiju "značio život“. Neuspešan egzekutor bio je Nemanja Vidić. Tako su se još jednom, sasvim neočekivano, za srpsku reprezentaciju zatvorila vrata završnice EŠ.

Posle ovog neuspeha od nacionalnog tima oprostili su se kapiten Dejan Stanković i u tom trenutku najbolji defanzivac Evrope Nemanja Vidić. Selektora Petrovića, koji je smenjen, nasledio je Radovan Ćurčić u svojstvu v. d. dirigenta bez palice.

Ni treći pokušaj odlaska na EŠ nije bio uspešan. Onaj koji se igrao 2016. "Orlovi“ su bili u grupi sa Portugalijom, Danskom, Jermenijom i Albanijom. Direktan plasman bio je osiguran za prve dve reprezentacije u grupi, trećeplasirani tim čekao je baraž.

1
Izvor: Srđan Stevanović / Starsport

Ulogu selektora srpskog tima imao je Holanđanim Dik Advokat. Nije se proslavio. U prvoj utakmici protiv Jermenije u Jerevanu izboren je remi (1:1). Izjednačujući gol za srpski tim postigao je Zoran Tošić u 90. minutu.

Tri dana kasnije dogodilo se dron. Meč protiv selekcije Albanije prekinut je na nekoliko minuta zbog čudesne naprave sa zastavom takozvane velike Albanije koja je nadletala teren u Humskoj. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović je u najboljoj nameri uspeo da dohvati dron i skine provokativnu zastavu, ali su ga zbog svega napali albanski fudbaleri. Meč je prekinut, a onda je na scenu stupila UEFA.

Utakmica je prvo registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali su istovremeno Srbiji oduzeta i tri boda. Međutim, Sud za sportsku arbitražu u Lozani ovo nije prihvatio. Meč je registrovan u korist Albanaca 3:0, a na snazi je ostala kazna oduzimanja tri boda Srbiji.

U nastavku kvalifikacija Srbija je doživela poraz od Danske. Bio je to istovremeno i rastanak od selektora Dika Advokata. Za njegovog naslednika imenovan je Radovan Ćurčić.

Pod dirigentskom palicom stručnjaka iz Ivanjice Srbija je pobedila Jermeniju (2:0), zatim istim rezultatom i Albaniju u Elbasanu. U poslednjim meču kvalifikacija Ćurčiću i njegovim izabranicima dogodilo se poraz od Portugalije (1:2) u Beogradu.

Srbija je kvalifikacije završila na pretposlednjem mestu grupe "I“. Naravno, za sve je kao i uvek bio kriv selektor.

I u novom krugu kvalifikacija, onom za Euro 2020, Srbija nije imala sreće sa žrebom. Za rivale u grupi, iz koje su dva prvoplasirana tima išla direktno na šampionat, dobila je Ukrajinu, Litvaniju, Luksemburg i uvek moćni sastav Portugalije.

Početak je bio obećavajući. Izabranici Mladena Krstajića odigrali su sa Portugalijom u gostima (1:1). U drugom kolu dogodio se i debakl i sramota. Ukrajinci su iz Ukrajine srpski izabrani tim ispratili sa pet lakih komada u mreži. Bio je to najteži poraz koji je Srbija doživela od osamostaljenja.

Samo nekoliko dana kasnije nadigrana je fudbalski slabašna Litvanija (4:1). Meč je odlukom UEFA odigran bez prisustva publike zbog rasističkih uvreda srpskih navijača na utakmici protiv Crne Gore u Ligi nacija.

U nastavku kvalifikacija uloga selektora poverena je Ljubiši Tumbakoviću. Nije imao sreće. Već u prvoj utakmici njegov izabrani tim poražen je u Beogradu od Portugalije 4:2. Međutim, usledile su tri pobede u nizu. Dva puta je savladan Luksemburg i jednom Litvanija. U poslednjem kolu kvalifikacija meč sa Ukrajincima završen je 2:2, što je bilo dovoljno da Srbija kao trećeplasirana reprezentacija u grupi izbori mesto u baražu.

U utakmicama "biti ili ne biti“ trebalo je prvo preslišati Norvežane. Dogodilo se čudo. Sjajna partija Sergeja Milinković-Savića i njegova dva majstorska gola donela su Srbiji trijumf i šansu da u finalnom meču baraža sa Škotima izbori plasman na EŠ. Utakmica u Oslu bila je jedna od najboljih, ako ne i najbolja utakmica reprezentacije Srbije u protekloj deceniji.

Poslednja prepreka bila je Škotska. Meč se igrao u Beogradu i svi su već videli "orlove“ na prvenstvu Evrope. Usledila je međutim katastrofalna igra. U regularnom vremenu meč je završen 1:1. "Orlovi“ su uz dosta sreće izjednačili u 90. minutu golom Jovića. U penal seriji Škoti su imali više sreće i umeća pa je Srbija još jednom, četvrti put uzastopno, ostala bez plasmana za Evropsko prvenstvo.

I šta ćemo sad? Pred Srbijom su kvalifikacije za Euro 2024. u Nemačkoj.

Ovog puta, čini se više nego ikad, i žreb je bio na strani Srbije. "Orlovi“ su za rivale dobili Mađarsku, Crnu Goru, Bugarsku i Litvaniju. Na prvi pogled fudbalski paceri, ali da li je baš tako?

"Da li hoćemo da idemo na Evropsko prvenstvo, hoćemo. Jel’ možemo? Možemo. Da li ćemo otići? Otići ćemo. I to je to, nema tu velike filozofije“, sumirao je šanse i nadanja selektor Srbije Dragan Stojković Piksi neposredno posle izvlačenja žreba.

Svakog protivnika, bez obzira na trenutni rejting, sportski je uvažavati. Mađarska, nekadašnja fudbalska velesila, poslednjih godina beleži blag uspon.

U grupu je dospela iz prvog šešira u koji je stigla posle sjajnih utakmica u Ligi nacija. Dobar deo zasluga ide na adresu selektora Marka Rosija, italijanskog stručnjaka koji uživa apsolutno poverenje mađarskog saveza, ali i navijača nacionalnog tima.

U trenutku žrebanja Mađari su bili 36. na svetskoj FIFA rang listi. Da nisu "mačji kašalj“ dokaz je i to što su za razliku od "orlova“ bili učesnici dva poslednja šampionata kontinenta. U Francuskoj 2016. stigli su do osmine finala.

Od kako je samostalna, Srbija je sa Mađarskom odigrala tri utakmice. Bilans je pobeda, remi i poraz. Ako se računaju susreti iz prošlosti, onda su Mađari u prednosti. Na 29 utakmica Mađarska je pobedila 13 puta, Jugoslavija sedam, a devet mečeva je završeno nerešeno.

I Crna Gora je namerna da izbori učešće na EP. Tom cilju najbliža je bila 2012, ali je u baražu poražena od Češke.

Srbija i Crna Gora, kao samostalne države, dva puta su odmeravale snage. Oba puta u Ligi nacija. Bilo je to 2018. i na obe utakmice trijumfovala je Srbija. Sada će se sastati već u drugoj utakmici kvalifikacija.

"Jasno mi je da se o nekim utakmicama govori i piše više nego o drugim, da se možda i neke pobede priželjkuju i slave više nego druge, ali, iskreno, šta nam znače tri boda protiv Srbije, ako izgubimo u Bugarskoj. S druge strane, ako pobedimo u Bugarskoj, onda bi i bod protiv Srbije možda bio dobar rezultat. Dakle, nama je prvi meč apsolutno najvažniji, tako mora da bude, to je fudbalsko pravilo, a pritom jako je važno da ponovo krenemo dobro, pozitivan rezultat daje i mirnoću i motiv za dalje“, izjavio je pre nekoliko dana za crnogorske medije Stefan Savić, prvotimac madridskog Atletika i jedan od aduta selektora Miodraga Radunovića.

Bugari su na FIFA rang listi 72. Pamti se i to da su do sada dva puta igrali u završnici prvenstva Evrope. Bilo je to 1996. i 2004, kada se u ovoj zemlji igrao i najbolji fudbal. Zadatak da Bugarima povrati ugled na međunarodnoj mapi ima bivši srpski selektor Mladen Krstajić.

Srbija je samo dva puta odmerila snage sa komšijama. Bilo je to 2008. i 2010. Reč je o prijateljskim susretima koji su završeni pobedama "orlova“.

Litvanci takođe imaju u ulozi selektora stranca. Reč je o nemačkom stručnjaku Rejnoldu Breu, odnosno reprezentaciji kojoj se daju najmanje šanse za plasman na EŠ. Litvanci su i reprezentacija s kojom je Srbija odigrala čak šest utakmica. Pet je dobila i u jednoj doživela poraz. Dakle, uprkos razlici u kvalitetu oprez nije suvišan.

Upravo s Litvanijom Srbija i počinje kvalifikacije za Euro 2024. Meč se igra u Beogradu 24. marta 2023. Tri dana kasnije izabranici Dragana Stojkovića Piksija putuju u Podgoricu.

Novo okupljanje "orlovi“ imaju zakazano u junu. Utakmica sa Bugarima igraće se u Sofiji 20. juna.

Jesenja etapa kvalifikacija započinje utakmicom Srbija–Mađarska (7. septembra), odnosno susretom Litvanija–Srbija (10. septembra). U oktobru su takođe dve utakmice na programu. Prva sa Mađarskom u gostima (14. oktobra) i druga sa Crnom Gorom u Beogradu (17. oktobra).

Poslednji meč, pretpostavka je da neće odlučivati o plasmanu, "orlovi“ igraju kao domaćini protiv Bugara 19. novembra.

Na Evropsko prvenstvo idu dve najbolje ekipe iz grupe. Ukoliko joj se dogodi peh, Srbija ima šansu da plasman na Euro 2024. izbori preko Lige nacija.

Narod očekuje uspeh, iskustvo iz prošlih vremena kazuje da je taj isti narod možda bolje pripremiti na neuspeh. Takođe, još jednom se potvrđuje da u ovakvim momentima Srbije ne treba da se plaši rivala, već same sebe.

Piksi veruje u uspeh. Nada se. Unazad ne gleda, ono što počinje danas i biće tema dana i sutra. Kaže:

"Okrećemo novu stranicu, kvalifikacije za EP su važne kao i za Mundijal. Na nama je da se borimo, da radimo, to je jedini lek da imate podršku. Svako ko prati utakmice mora da ima pozitivan utisak kada se završi utakmica, da su momci dali sve od sebe. Nema tu velike filozofije.“

O protivnicima selektor govori biranim rečima.

"Moramo da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne da to bude onaj strah koji udara u noge. Moramo da imamo respekt za svakog protivnika. Svaka utakmica će biti zahtevna, sve ekipe u grupi imaju iste ciljeve i takođe razmišljaju o prva dva mesta u grupi. To je i naš cilj.

Nekadašnji as podseća i na to da smo nacija koja često preuveličava svoje vrednosti, a druge potcenjuje.

"Skloni smo da idealizujemo stvari, da budemo nerealni, ne smatram da smo favoriti u grupi. Što su slabiji rivali od nas? Sama činjenica da nismo bili od 2000. godine je degute, sada imamo novu šansu da kroz požrtvovanost dođemo do cilja.“

Da li selektor ima tim i igrače za tako nešto. Na spisku od 26 fudbalera nema nekolicine koji su igrali u Kataru. Izostali su
Nemanja Maksimović, Darko Lazović, Srđan Babić, povređeni Miloš Veljković i golman Dmitrović
koji je navodno izjavio da "neće igrati za reprezentaciju dok je selektor Dragan Stojković“.

Verovalo se da će u Piksijevom timu biti i momci koji obećavaju, pre svih Stefan Mitrović i Vladimir Lučić. Obojica su, prema Piksijevim rečima, prebačena u U21 selekciju.

Prijatno iznenađenje na selektorovom spisku su golman Radničkog iz Niša Dragan Rosić i štoper TSC-a Nemanja Stojić.

"Uvek ide pitanje koga nema na spisku, a videli smo da su Španci promenili 15 igrača. Ovo je odluka iznad koje ja stojim. Igrači znaju da sam otvoren i korektan, da tu nema ljutnje. Pratili smo minutažu i formu, ova grupa igrača je najpotrebnije što nam u ovom momentu treba protiv Litvanije i Crne Gore“, objasnio je Piksi.

Selektor je u pravu, on sastavlja tim. Objasnio je da na Maksimovića i Babića i dalje računa, o izostavljanju Lazovića, koji je u sjajnoj formi, niko ga nije pitao, ali se zato iz kuloara saznaje da je napadač Verone izostavljen je jer u izbornoj priči za predsednika FSS-a bio na pogrešnoj strani. Iz puno razloga bilo bi dobro i da se ovaj slučaj razjasni, nove afere bile bi samo balast na putu do cilja.

Ipak, izborna priča nije tako nebitna. Piksi je pred novinarima pričao kako se "nije bavio izborima“, već se "isključivo fokusirao na svoj deo posla“, ali je i naglasio:

"Dobro je što se stvorilo rukovodstvo, imaćemo stabilnu situaciju jer će se znati ko je predsednik. Sa Džajićem nema problema, nismo bili u svađi, iako nismo bili ni u komunikaciji. Verujem da ćemo imati dobru saradnju i podršku, to je bitan segment.“

Piksiju, tvrde upućeni, neće biti teško da sastavi tim za meč sa Litvancima. Pitanje je samo da li će se srpski selektor odlučiti za to da igraju oni koji su trenutno u najboljoj formi ili će se praviti kompromis sa zaslugama pojedinaca.

Mesto među stativama rezervisano je za Vanju Milinkovića Savića. Milenković i Pavlović su zacementirani u liniji ispred njega, pitanje je samo ko će biti treći. Da li možda iskusni Gudelj ili mladi Eraković. Ne bi bilo iznenađenje ukoliko šansu dobije i debitant Nikola Rosić. Piksi zna da iznenadi.

Po bokovima, u odsustvu Lazovića koji igra možda i sezonu karijere, sudeći prema formi, verovatno će igrati Živković i Kostić. Prvi je rešio utakmicu minulog vikenda PAOK–Aris, drugi je bio sjajan u dresu Juventusa protiv Intera.

Saša Lukić, Sergej Milinković-Savić i Dušan Tadić su standardni na sredini terena, ali neće biti iznenađenja ukoliko u startnih 11 možda zaigra Marko Grujić koji je starter u Portu ili Piksijev ljubimac Ivan Ilić. Nacija bi volela da u debitantskoj utakmici vidi na delu u dresu "orlova“ i Lazara Samardžića. U vikendu za nama odigrao je fenomenalan meč u pobedi njegovog Udinezea protiv Milana (3:1). Trener Udinezea Andrea Sotil s lakoćom deli komplimente na račun ovog 20-godišnjaka koji je između Nemačke i Srbije izabrao Srbiju.

Piksi voli ofanzivu, golove. Sasvim je moguće da će protiv Litvanije i Crne Gore igrati sa dva špica, sa Mitrovićem i Vlahovićem koji se polako vraća u golgetersku formu. Mali problem može da bude "opšte stanje“ Aleksandra Mitrovića posle svega što mu se dogodilo na meču sa Mančester junajtedom.

"Nepotreban potez je napravio Mitrović, mislim da će biti kažnjen. Šteta, ali dođu situacije kada se izgubi kontrola“, prokomentarisao je događaj srpski selektor.

U Kataru se "orlovi“ nisu proslavili, selektor je zbog svega uputio i izvinjenje naciji i ponudio uverenje da ubuduće sličnih grešaka neće biti.

"Moramo da budemo spremni na jedno, a to je da će svaka utakmica u kvalifikacijama za EŠ biti finale. Tako ćemo je gledati. Ne želimo da razočaramo i ispustimo rezultat. Od nas puno toga zavisi. Prvi korak je pobediti Litvaniju i to je ono čime smo najviše okupirani. To je prvi korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP-u, zabrinjavajući je podatak, ali tradicija je tu da se ruši.“

Sasvim je moguće da će Piksijev tim, bez obzira na to ko će biti u prvih 11, u kvalifikacijama za EŠ doneti možda nešto novo, kvalitetnije.

"Jedan tim se ogleda u svim zadacima, ceo tim se brani i napada, to je potpuno jasna stvar. Imali smo puno analiza posle Katara, znamo gde su greške i šta treba popraviti.“

Ono što Piksi nikada nije voleo to su prazne tribine. Deca koja će protiv Litvanije napuniti "istok“ samo su lep dekor i dobra poruka, ali za ove važne utakmice važni su i navijači sa nacionalnim nabojem.

"Podrška je uvek rado viđen gost kod nas, uvek je potrebna, znam da su ljudi razočarani, ali okrećemo novu stranicu. Kvalifikacije za Euro su mnogo važne. Na nama je da radimo, trčimo, da se borimo i to je jedini lek kako bismo učinili ljude zadovoljnim. Svako ko dođe na stadion mora da ima utisak da su momci dali sve od sebe“, stavio je tačku na priču srpski selektor okrećući se izazovima koji čekaju reprezentaciju u nekoliko narednih dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve