Sport
20.03.2023. 14:41
Beta

"Strahovito želimo na EP"

Piksi se izvinjavao, pričao o novim i starim snagama i ambicijama

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da ekipa strahovito želi da se plasira na Evropsko prvenstvo, ali da će ići korak po korak i da je prvi cilj pobeda protiv Litvanije, na početku kvalifikacija za to takmičenje.

"Nalazimo se pred početkom novog ciklusa, kvalifikacije za EP. Naš cilj i prioritet svih prioriteta je da budemo učesnici, učinićemo sve da kroz kvalifikacije dođemo do željenog cilja. Ovo je grupa igrača koja je najpotrebnija za prve dve utakmice. Ne želim posebno o igračima, ovo je moja odluka iza koje stojim. Pratili smo formu, minutažu i ostale segmente i ova grupa igrača je ono što je u ovom momentu najpotrebnije da izguramo utakmice kako želimo", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Fudbaleri Srbije igraju u petak od 20.45 časova u Beogradu protiv Litvanije, na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, a tri dana kasnije igraće u Podgorici protiv Crne Gore.

Stojković je rekao da ga je golman Marko Dmitrović obavestio da više neće igrati za Srbiju, pošto želi da se posveti klupskoj karijeri i smatra da reprezentacija ima dobre čuvare mreže na raspolaganju.

"U planu je bio poziv golmanu Kovačeviću, ali papirologija nije završena i nismo hteli da rizikujemo. Najvažnije je da smo postigli saglasnost da debituje za nacionalni tim. I Rosić i Petrović su ostavili odličan utisak, Dmitrović je u pravu, imamo plejadu odličnih mladih golmana, baš smo rasadnik dobrih golmana", ocenio je Stojković i zahvalio Dmitroviću na saradnji u prethodne dve godine.

On je rekao da su pozvani igrači zaslužili da se nađu na spisku, među kojima i Nemanja Stojić iz ekipe TSC, pohvalio je igrače koji su bili deo ekipe na turneji po SAD u januaru i najavio da će mnogi biti deo reprezentacije u budućnosti.

Selektor je naveo da je u dogovoru sa stručnim štabom mlade reprezentacije odlučeno da Stefan Mitrović i Vladimir Lučić budu sa tom ekipom, a ne sada sa A selekcijom i istakao da su svim igračima vrata reprezentacije širom otvorena.

"Kao selektor računam na sve igrače koji imaju srpski pasoš, igrali u zemlji ili inostranstvu, ja ću odlučiti ko će biti deo tima. To važi za svge koji su bili a sada nisu na spisku. Nema potrebe za spekulacije, imamo apsolutno čist odnos", dodao je on.

Upitan o izborima u Fudbalskom savezu Srbije i novom predsedniku Draganu Džajiću, Stojković je rekao da se nije time bavio jer je koncentrisan samo na svoj posao.

"Bio sam na toj Skupštini poštujući organizaciju kakva je FSS. Mislim da je dobro što se stvorilo rukovodstvo, sada imamo stabilnu situaciju, da se zna ko je predsednik, generalni sekretar, direktor... Nemam nikakvih problema u odnosu sa predsednikom, nikada nismo bili u svađi, ali nismo bili u komunikaciji, možete nekog da ne vidite 10 godina pa da imate dobar odnos. Mislim da ćemo imati odličnu saradnju i podršku koja je jako važna da bi se došlo do uspeha, očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao", rekao je on.

Novinari su postavili Stojkoviću i pitanja u vezi sa prošlogodišnjim Svetskim prvenstvom, koje je Srbija završila u grupnoj fazi.

"Dugujem izvinjenje naciji za očekivanja, bilo da su bila prenaglašena ili ne. Dugujem izvinjenje najviše onima koji su bili u Dohi i pružili neverovatnu podršku, što smo ih negde razočarali u rezultatskom smislu jer su očekivali da prođemo prvi krug, ne tražim alibi. Kvalifikacije i eventualni odlazak na EP bi trebalo da povrate ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine", rekao je Stojković.

"Pre svega moramo biti spremni da će svaka utakmica u ovim kvalifikacijama predstavljati finale i tako ćemo svaku gledati. Prvi korak je pobediti Litvaniju i time smo najviše okupirani. Idemo korak po korak, svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP i taj podatak dovoljno zabrinjava. Želimo da srušimo tradiciju, imaćemo šansu, od nas sve zavisi. Raduje zdravstveni bilten, učinićemo sve da pobedimo Litvaniju a onda ćemo razmišljati o narednom meču", dodao je selektor.

On je rekao da ekipa zna šta treba popraviti i gde je grešila i da defanzivna slika reprezentacije mora da bude daleko bolja, efikasnija i odgovornija.

"Ali defanziva se ne gleda individualno, kao tim počinjemo i završavamo. Ceo tim mora da se brani i da napada. Imali smo analize, znamo gde su bile greške i na dobrom smo putu da rešimo te probleme. Nemojmo da pričamo o EP i šta ćemo da uradimo, nismo se kvalifikovali. Svi imamo iste šanse, teška je grupa, neću nikome da dozvolim da kaže da je laka jer u fudbalu nema lakih utakmica i protivnika. Za mene je najteža grupa i jedino sa takvi pristupom možemo da se nadamo uspehu", rekao je Stojković.

On je rekao da ima mnogo mladih igrača na spisku i da je dobra stvar što je Savez uspeo da ubedi Lazara Samardžića da igra za Srbiju, iako je imao mogućnost da igra za Nemačku.

Naveo je da taj fudbaler mora da opravda poverenje, ali da od njega ne treba očekivati da "za nas sada pusti kišu". Selektor je dodao da ima puno poverenje u Nemanju Maksimovića koji sada nije pozvan, a govorio je i o mladom Stefanu Bajčetiću iz Liverpula.

"Sve je prebrzo došlo za klinca od 18 godina. Jeste talentovan igrač, majka je Špankinja, otac Srbin, razgovarao sam. Ono što je važno je da on nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Šteta je što se povredio i neće igrati do kraja sezone. Nećemo se predati, ali nećemo vršiti pritisak, on će da donese odluku", rekao je on.

Stojković je najavio da će posle Samardžića i Kovačevića još neki igrač postati član reprezentacije, ali nije želeo da otkrije o kome se radi, već samo da je kvalitetan igrač.

Upitan je o formi igrača, koji su postigli golove za vikend za svoje klubove, ali i za crveni karton Aleksandra Mitrovića u Fulamu.

"Nepotreban potez, biće kažnjen, šteta što se desilo, ali dođu neki momenti kada izgubite kontrolu. Svestan je svoje greške, mora da postoji doza respekta prema svima na terenu, takve stvari ne treba da se dešavaju. Nije mi bitno ko je postigao golove, važan mi je zdravstveni bilten, da svi budu spremni. Ne bih da budemo u situaciji kao u Dohi, to nikada u karijeri ne bih voleo da doživim", dodao je.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

On je rekao da je podrška navijača uvek rado viđen gost, a da će je ekipa zaslužiti tako što će da radi, trči, bori se, postiže golove i pobeđuje.

"To je jedini lek, da biste imali podršku morate ljude da učinite zadovoljnim, svako ko dođe na stadion i prati utakmice mora da ima utisak da su igrači dali sve od sebe. Poznajući njihov mentalitet, oni su takvi tipovi koji se nikada neće predati, uvek će dati maksimum za Srbiju. To su pokazali u Dohi, neki su pod injekcijama igrali, pokazali su privrženost ekipi, zemlji, reprezentaciji, to poštujem", rekao je Stojković.

Govoreći o utakmici protiv Litvanije, selektor je rekao da njegova ekipa treba da se plaši svakog tima u grupi.

"Ali ne taj strah koji će im oduzeti noge, nego respekt prema protivniku, bez obzira na ime. Nevažno je ime protivnika, svaka utakmica će biti teška i zahtevna, finale. Tako ćemo se spremati, sve ekipe imaju iste ciljeve, prva dva mesta u grupi. Nije bitno da li nas neko gleda kao favorite ili autsajdere, nego kako se mi spremamo za izazove", naveo je.

Na pitanje da li će utakmica sa Crnom Gorom izaći iz sportskih okvira, Stojković je rekao da će ekipa gledati na najsportskiji način jer je to samo jedna u nizu mečeva u kvalifikacijama.

"Skloni smo malo da idealizujemo stvari, ne smatram da smo favorit u grupi. Svaka utakmica je teška, novo dokazivanje, potrebna je koncentracija i kada vodite 3:1 da znate da utakmica nije gotova jer svaka greška može da vas košta. Biće promene principa igre, ima vremena, više je pozitivnijih stvari od negativnih. Pozitivne treba zadržati, a ove koje su nas koštale boljeg rezultat u Dohi, njih moramo da popravimo to je prioritet", naveo je on.

Stojković je rekao da je bio razočaran rezultatom na Svetskom prvenstvu jer nije ispunjen cilj, ali da u tome nije video nikakvu tragediju. Dodao je da je ekipi nedostajalo i sportske sreće i da je napravljena duboka analiza i izveštaj o svemu što se dešavalo uoči i na samom turniru.

"Odgovoran sam čovek, nema razloga da se bilo ko krije. Moja je odgovornost i tu nema priče, kao što odlučujem o sastavu, spisku, ko će da igra. Završen je ciklus od dve godine, bili smo dobri skoro dve godine, pa smo onda malo pali. Sada je pred nama novi ciklus, novo dokazivanje. Strahovita je želja da odemo u Nemačku, ali to je tek za godinu i po dana. Mislim da imamo kvalitet ali idemo korak po korak", rekao je Stojković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve