Sport
06.10.2023. 11:47
R. E./Beta

Radovan Pankov

Srpski fudbaler uhapšen u Holandiji, intervenisao i premijer Poljske

1
Izvor: EPA / ANP / Ed van de Pol

Srpski fudbaler Radovan Pankov nalazi se u zatvoru u Alkmaru, gde je i prenoćio, zajedno sa svojim saigračem u Legiji iz Varšave Žozuom Peškeiruom, nakon što su privedeni u četvrtak uveče posle meča drugog kola Lige konferencija.

Uvertira za incidente posle meča i hapšenje Pankova desila se pre utakmice kada su se sukobili navijači Legije i policija, a jedan policajac je ostao bez svesti zbog čega je prevezen u bolnicu.

Policija je zbog toga posle meča prerano zatvorila stadion, a iza ograde su ostali pojedini igrači i članovi Legije. Oni su se usprotivili organima reda, pa je policija zabranila ulazak ostatku poljskog tima u autobus. Usledila je i gruba intervencija pendrecima, a udaren je i predsednik kluba Darijuš Mioduski, koji je zadobio lakše povrede.

Policija je nakon toga izvukla iz autobusa kapitena Peškeirua i Pavkova i privela ih u stanicu, iako nisu učestvovali u incidentima.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova da hitno razjasni incident u kom su uhapšeni Portugalac i Srbin. 

"Vesti iz Alkmara su vrlo uznemirujuće. Zatražio sam od Ministarstva spoljnih poslova da provere hitno šta se to dogodilo. Prema poljskim fudbalerima i navijačima moraju da se ponašaju u skladu sa zakonima. Ne dopuštamo da se krše", poručio je poljski premijer.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonjski rekao je poljskim medijima da je kod holandskih vlasti već intervenisao poljski konzul, a zatražena je i pomoć portugalskog i srpskog konzula pošto su njihovi državljani Peškeiru i Pankov proveli noć u pritvoru.

"Imamo signale iz cele Holandije da se holandska policija ponašala prema grupama poljskih građana na netipični način i to samo zato što su govorili na poljskom jeziku", kazao je Jablonjski poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Incident je nazvao šokantnim i obećao da će Poljska insistirati da se lica odgovorna za agresiju kazne, a državnom Poljskom radiju je Jablonjski kazao da su policajci čak udarili direktora fudbalskog kluba Legija Varšava.

Genk prejak za Čuku

Liga konferencija

1

Liga konferencija

05.10.2023. 23:17

Genk prejak za Čuku

Holandska policija u svom saopštenju nije pominjala incident posle utakmice već je samo navela da su izgredi počeli još pre utakmice Legija - Alkmar kada su se poljski navijači ponašali agresivno, a neki su pokušali da se probiju na stadion bez ulaznice.

"Mobilni tim nije bio u stanju da spreči izgrede zbog nasilja prema policajcima i obezbeđenju stadiona. Policija je da odbrani sebe upotrebila suzavac, a navijačima Legije zaplenila je palice i biber gas", preneli su poljski mediji saopštenje holandske policije.

Kako prenose mediji, fudbaleri Legije i članovi stručnog štaba danas će se vratiti u Poljsku i to bez kapitena i Pavkova, koji su i dalje u pritvoru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zvezdin igrač u idealnom timu Lige šampiona
1

Najbolji u 2. kolu

05.10.2023. 20:55

Zvezdin igrač u idealnom timu Lige šampiona

Odigrano je druga runda Lige šampiona, a u idealnom timu kola našao se i fudbaler Crvene zvezde.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve