Sport
16.07.2022. 16:40
Dragan Vesić

Novak Đoković

GOAT može biti samo jedan

Novak Đoković
Izvor: EPA / NEIL HALL

Novak Đoković je po sedmi put u karijeri, i četvrti put zaredom, prošle nedelje osvojio titulu u Londonu. U finalu Vimbldona pobedio je Nika Kiriosa sa tri prema jedan u setovima (4:6, 6:3, 6:4 i 7:6.) Uz to, ovo je Đokovićeva 21. gren slem titula: jednu više, 22, ima rekorder po broju najvećih titula, španski teniser Rafael Nadal, koji je ove godine osvojio prva dva slema (Australijan open i Rolan Garos).

Osvajanjem Vimbldona Đoković je trku za najboljeg tenisera po broju gren slem titula učinio neizvesnom, a ko će biti GOAT po broju slemova saznaćemo u bliskoj budućnosti. Mnoge stvari ukazuju da će to biti Đoković, ali izigravati Nostradamusa i prognozirati nezahvalno je i neozbiljno, mada neki to olako čine kao da vide budućnost.

Ponekad, ali ne i uvek, stvari se u životu ne odvijaju prema planu. Da je "statistika tačan zbir netačnih činjenica" može biti tačno kad su podaci varijabilni, ali ne i u tenisu i drugim sportovima jer je tu matematika neumoljiva i ništa je ne može osporiti – Đoković je, na primer, od Nadala uspešniji na bržem betonu i na travi (Australijan open i Vimbldon), a Nadal na šljaci i nešto sporijem betonu (US open): zato je Novak osvojio devet Australijan opena (Nadal dva), dva Rolan Garosa (Nadal 14), sedam Vimbldona (Nadal 2) i tri US opena (Nadal četiri).

O istoriji Vimbldona, statistici i drugim zanimljivim teniskim stvarima nešto kasnije, a sada da se vratimo finalu. 

Kirios je igrao sjajno, odservirao 30 asova, ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu pošto je Đoković odigrao svoj najbolji meč ove godine: bio je sjajan na riternu, pogađao linije, odlično „čitao“ igru protivnika i bio maksimalno koncentrisan, a takvog Đokovića je gotovo nemoguće pobediti.

Mnoge teniske legende i teniski stručnjaci izneli su posle meča mišljenje da bi ovakvom igrom dvadesetsedmogodišnji australijski teniser pobedio bilo koga osim Đokovića i Nadala – možda su pravu, možda i nisu, to nikada nećemo saznati, ali su sigurno blizu istine.

Ipak, ceo teniski svet priželjkivao je veliki spektakl, odnosno finale dvojice najvećih: Đokovića i Nadala, ali do još jednog klasika nije moglo da dođe pošto, zbog povrede, Nadal nije igrao polufinale. Kirios je zato odmorniji ušao u meč. Ni to nije bilo dovoljno da ozbiljnije namuči Đokovića u svom najboljem izdanju. Sad, ne može se reći da je srpski teniser prosto pregazio Kiriosa, koji je pružio odličnu igru, ali se i nije previše namučio, osim u prvom i donekle u četvrtom setu. Sve u svemu, Novak je meč držao pod kontrolom i on je bio taj koji se za sve pitao.

Izvesno je da bi i protiv Nadala bio favorit, ali bi Đokoviću sigurno bilo teže nego protiv Kiriosa jer bi taj meč, vrlo verovatno, bio mnogo neizvesniji i kvalitetniji da je do njega došlo.

Vimbldon je najstariji gren slem (igra se od 1877) i, po mnogima, najprestižniji. On je treći od četiri najveća turnira u godini.

Rekorder sa osam titula na Vimbldonu, u open eri (od 1968. kada je tenis postao profesionalni sport) jeste Rodžer Federer, a slede Đoković i Sampras sa po sedam titula, Borg je treći sa pet, Mekinro i Beker osvojili su po tri, dok su po dve titule osvojili Konors, Edberg i Nadal (ostali, naravno, po jednu).

Onima koji poznaju tenis nije čudno što mnoge teniske legende, poput Lendla ili Vilandera, nikada nisu osvojile Vimbldon, baš kao što velikani, poput Samprasa ili Konorsa, nikada nisu osvojili Rolan Garos: teško je prilagoditi se i biti bar približno dobar i na travi i na šljaci jer najbrža i najsporija podloga traže dva potpuno različita stila igre.

Većina velikih tenisera su specijalisti za travu ili za šljaku i zato je malo njih u open eri (samo oni najveći) uspelo da osvoji i Vimbldon i Rolan Garos (Federer uz osam Vimbldona ima samo jedan Rolan Garos, dok je Agasi po jednom osvajao titulu na oba ova slema). Dva i više puta, takođe u open eri, Vimbldon i Rolan Garos osvajala su samo tri tenisera: Nadal, Đoković i Borg, što je, naravno, veliki istorijski uspeh. Zanimljivo je da su u istoj godini Vimbldon i Rolan Garos osvajala takođe samo trojica tenisera: istoriju su ispisali Borg – tri puta, Nadal – dva puta i Federer jednom.

Možda je ovo glavni razlog što u teniskom svetu važi nepisano pravilo da su ova dva turnira cenjeniji slemovi od ostala dva, mada to ne dovodi u pitanje nespornu činjenicu da su sva četiri slema podjednako važna.

Novak Đoković
Izvor: EPA / NEIL HALL

Kako god, osvojiti bilo koju gren slem titulu jednom jeste uspeh, osvojiti je dva i više puta jeste veliki uspeh. Zato pravi poznavaoci tenisa nikada neće reći da je teniser „samo“ dvaput osvojio neki slem – zar je malo što je Đoković "samo" dvaput osvojio Rolan Garos ili Nadal Vimbldon? To mogu da govore samo ostrašćeni fanovi koji nemaju pojma o tenisu.

Uostalom, Đoković i Nadal su jedini teniseri u istoriji open ere koji su dva i više puta osvojili sva četiri slema i to je nestvaran uspeh. Članu "velike trojke", Federeru, to nije uspelo: on jeste, kao i Agasi, kompletirao sva četiri slema, ali je "samo" jednom osvojio Rolan Garos. Dakle, jedino su u istoriji ove igre Đoković, Nadal, Federer i Agasi uspeli da osvoje sva četiri slema.

Tenis koji zovu i "beli sport" zbog boje opreme nastao je u 19. veku u Engleskoj i jedino je, od svih slemova, Vimbldon zadržao tradiciju nošenja bele opreme: ostala tri slema su tu tradiciju napustili pre nekih 50 godina. 

Tenis se od početka igrao samo na dve podloge (na travi i na šljaci), da bi pre nekih trideset godina na betonsku podlogu prešla dva slema: Australijan open i US open, dok su Vimbldon i Rolan Garos zadržali travu, odnosno šljaku.

Da šljaka spada u spore podloge, a trava i beton u brze – mada danas ima bržih i sporijih betonskih podloga – znaju svi koji prate tenis.

Što se Vimbldona tiče, Novak ima šansu da izjednači ili nadmaši Federerov rekord po broju titula na najprestižnijem slemu. Još je važnije što ima šansu da u bližoj budućnosti postane GOAT. Federer je ispao iz trke i jedina Novakova prepreka je Nadal. Odluka o najboljem ikad najverovatnije neće pasti na poslednjem slemu ove godine (US open), ali ubrzo hoće. Jedino ne možemo znati kad.

Mnogo je teniskih i ne samo teniskih faktora u igri, ali znamo da GOAT može biti samo jedan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad Đoković i Jokić zapevaju (VIDEO)
Novak Đoković

Sjajni su!

12.07.2022. 14:44

Kad Đoković i Jokić zapevaju (VIDEO)

Nakon što je po sedmi put osvojio Vimbldon, Novaku Đokoviću je priređen doček za pamćenje ispred gradske skupštine.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve