Sport
21.01.2022. 16:05
Tanjug

Zimske olimpijske igre

I paljenje olimpijske baklje bez publike

Zimske olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Ceremonija paljenja i kretanje baklje sa olimpijskim plamenom za Zimske olimpijske igre u Pekingu biće bez učešća javnosti, usled zabrinutosti zbog širenja omikron soja korona virusa, saopštili su organizatori, a prenose agencije.

"Kina je svečanost sa prenosom baklje ograničila na samo tri dana usled zabrinutost zbog korona virusa", navode organizatori.

Olimpijski plamen će biti izložen samo u zatvorenim prostorima koji se smatraju "bezbednim i kontrolisanim", prema navodima kineskih zvaničnika koji su govorili na konferenciji za novinare.

Nijedna ruta javnog prevoza neće biti poremećena da bi se nastavio normalan život za 20 miliona stanovnika kineske prestonice.

Nošenje štafeta, u čemu će učestvovati 1.200 nosilaca baklje, počeće 2. februara, a završiće se dva dana kasnije, 4. februara kada se Igre otvaraju u Pekingu i u susednoj provinciji Hebej.

“Ova štafeta sa bakljom će uvek dati prioritet bezbednosti. Uzimajući u obzir faktore kao što su preventivne mere u uslovima epidemije, štafeta sa bakljom i ceremonijalne aktivnosti biće organizovane u bezbednim i kontrolisanim zatvorenim prostorima”, izjavio je Jang Haibin, zvaničnik pekinškog opštinskog odbora za sport.

Svi nosioci baklje moraju biti vakcinisani i testirani na virus, a njihovo zdravlje će biti praćeno 14 dana pre štafete.

Peking, prvi grad koji je bio domaćin i Letnjih i Zimskih igara, u stanju je visoke pripravnosti zbog korona virusa nakon nekoliko manjih epidemija u različitim delovima zemlje na koje su vlasti reagovale sveobuhvatnim ograničenjima i masovnim testiranjem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zimske OI: Holandija i Danska ne šalju diplomatske delegacije
Zimske olimpijske igre

Nije samo korona razlog

15.01.2022. 01:40

Zimske OI: Holandija i Danska ne šalju diplomatske delegacije

Holandija i Danska neće slati službene diplomatske delegacije na Zimske olimpijske igre u Pekingu, objavljeno je danas u te dve zemlje.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve