Sport
12.01.2024. 18:40
Zoran Šećerov

In memoriam

Kajzer Franc - nezaboravni fudbalski aristokrata

Franc Kajzer, Bekenbauer 10.01.2024.
Izvor: EPA/ DPA / DAVID EBENER

Franc Bekenbauer, nemački fudbaler i trener, kapiten svetskog šampiona, dvostruki osvajač “Zlatne lopte“, preminuo je u snu 7. januara 2024. u 79. godini.

Kako prenosi nemački “Bild“, Bekenbauer je umro okružen porodicom. Navodi se da je posle smrti njegovog sina Stefana 2015. godine bivšem fudbaleru počelo da se pogoršava zdravstveno stanje. Imao je operaciju srca i infarkt oka, a patio je od Parkinsonove bolesti i demencije.

U kratkom podsećanju na njegovu blistavu karijeru naglašava se da je dva puta (1972. i 1976) proglašen za igrača godine na Starom kontinentu. Takođe i da je bio 12 puta u idealnom timu Bundeslige i četiri puta najbolji igrač Nemačke. Osvojio je u dresu Bajerna četiri Bundeslige (plus petu sa Hamburgom posle povratka iz SAD), četiri Kupa, tri Lige šampiona, Kup pobednika kupova i Interkontinentalni kup.

Sa Njujorkom je bio tri puta šampion SAD. Kao trener osvojio je titulu i Kup sa Bajernom i titulu sa Olimpikom iz Marselja.

Igrao je na Mundijalu 1966. godine gde su Nemci poraženi u finalu od Engleske, takođe i 1970. kada su bili četvrti u Meksiku. A onda treća sreća: 1974. godine osvojio je Svetsko prvenstvo i podigao trofej kao kapiten. Na Evropskom prvenstvu trijumfovao je 1972. i izgubio finale 1976. u Beogradu.

Jedan je od trojice u istoriji fudbala (Brazilac Mario Zagalo i Francuz Didije Dešan) kome je pošlo za rukom da osvoji Svetsko prvenstvo i kao igrač i kao trener. Pored toga, Bekenbauer je bio prvi nemački fudbaler koji je odigrao više od 100 utakmica (14 golova) za reprezentaciju. Bio je i prvi defanzivac u istoriji koji je dobio “Zlatnu loptu“ kao najbolji fudbaler sveta (1972), takođe i jedini igrač u ovoj ulozi kome je ta nagrada dodeljena dva puta (takođe 1976).

Franc je bio predsednik Bajerna 15 godina. Delimično, upravo je on učinio minhenski klub velikim...

Bio je jedan od najvećih svih vremena u istoriji fudbala, fudbalski svet ne krije bol i tugu zbog gubitka legendarnog Kajzera.

“Njegova svestranost bez premca, njegova elegantna tranzicija između odbrane i sredine terena, njegova besprekorna kontrola lopte i vizionarski stil promenili su fudbalsku igru u njegovoj eri“, izjavio je povodom smrti velikog fudbalskog asa predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Kao igrač i trener svojom profesionalnošću postavio je nove standarde na fudbalskom terenu. Čuveni engleski napadač Geri Lineker bio je deo engleskog tima poraženog od Nemaca predvođenih Kajzerom u polufinalu Svetskog prvenstva 1990, nazvao je Franca jednom od najvećih ličnosti u istoriji fudbala. I još je dodao:

“Der Kajzer je bio najlepši fudbaler koji je sve osvojio gracioznošću i šarmom.“

I na svim drugim fudbalskim kontinentima sveta Franc Bekenbauer uživao je veliki ugled i poštovanje. Dobrotvorna Fondacija “Pele“ napisala je dirljiv post na svojoj stranici na društvenim mrežama.

“Bili su više od dobrih prijatelja. Kralj Pele je Bekenbauera nazvao bratom. Bili su partneri u Njujork Kosmosu. Dve legende održale su divno prijateljstvo tokom svog života. Ovo je teška vest za sve ljubitelje fudbala. Hvala ti na svemu, Franc Bekenbauer.“

Oglasio se i aktuelni selektor nemačke reprezentacije Julijan Negelsman.

“Za mene je Franc Bekenbauer bio najbolji fudbaler u istoriji Nemačke. Njegovo tumačenje uloge libera promenilo je igru, ova uloga i njegovo prijateljstvo sa loptom učinili su ga slobodnim čovekom. Kao fudbaler i trener bio je uzvišen i stajao je iznad svega. Do samog kraja imao je auru koju ni zdravstvene tegobe nisu mogle da pokolebaju. Zahvalan sam i ponosan što sam uspeo da ga upoznam, pamtiću ga s ljubavlju.“

Od prvog fudbalskog dana bio je nešto posebno. O halfu “koji igra u fraku“ legendarni Helmut Šen pričao je “da se rodio zajedno sa loptom“. Za Jozefa Božika, legendu mađarskog i svetskog fudbala, Bekenbauer je bio igrač “koji je elegantne poteze uspeo majstorski da sjedini sa mudrošću neshvatljivom za obično oko“. Jugoslovenski reprezentativac Zlatko Čajkovski, koji je kao trener lansirao Bekenbauera među zvezde, nazivao ga je “dirigentom koji svojom brzinom i umom pretvara igru Bajerna u čaroliju“.

Rođen je 1945. u postiđenoj Nemačkoj. I za njega, kao i za sve druge vršnjake, fudbal je tog trenutka bio beg od sumorne svakodnevice i dosadnog posla na raščišćavanju ruševina zaostalih iz Drugog svetskog rata. U jednom intervjuu pričao je da je tada imao podršku majke, ali ne i oca koji je želeo da se njegov sin bavi osiguranjem.

“Morao sam da odlučim. Otac je bio protiv fudbala, ali sam ja ipak izabrao fudbal i to je bila najbolja odluka koju sam doneo u životu“, prisećao se Franc.

Nosio je dres malenog kluba “Minhen 1906“ igrajući na poziciji levog krila. Izdvajao se lakoćom igre i elegancijom pokreta. Sve je bilo dogovoreno da pređe u tada moćni “Minhen 1860“, ali desila se jedna epizoda koja je odlučila da Franc postane član Bajerna.

Franc je igrao svoju oproštajnu utakmicu za “Minhen 1906“. Snage su odmerili njegov matični i budući klub. Utakmica je završena tučom u kojoj su pored igrača učestvovali još i funkcioneri i navijači. Neko je u gužvi udario Franca, pogledao je i video da je to funkcioner “Minhena 1860“ koji je najviše insistirao na transferu Bekenbauera. Rekao je ne i umesto u “Minhen 1860“ preselio se u Bajern.

U prvi tim uveo ga je Zlatko Čajkovski 1964. Bili su to prvi koraci profesionalizma u fudbalskoj Nemačkoj. Mladom igraču Bajern je ponudio manje novca nego što je on zarađivao kao pomoćnik šofera. O svemu je pričao i Zlatko Čajkovski, trenerski mag.

“Sećam se leta 1963. Franc Bekenbauer imao je 17 godina i radio je kao pomoćnik šofera sa malom platom od 600 maraka. Dobio sam specijalno odobrenje od lekara da ga ubacim u prvi tim. Postao je milioner.“

Munjevito je napredovao. Već posle godinu i po postao je reprezentativac Nemačke, učesnik SP-a u Engleskoj 1966. Rešio je čudesnim golom polufinalni meč protiv SSSR-a. Slavni sovjetski golman Lav Jašin godinama kasnije je pričao:

“Nikada neću zaboraviti utakmicu protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu u Engleskoj. Bekenbauer je loptom iz svog kaznenog prostora uspeo da napreduje 40-50 metara, prešao je centralni krug, prišao našem golu, šutirao i zatresao mrežu. Bio je to pobedonosni gol za reprezentaciju Zapadne Nemačke koja je otišla u finale.“

“Takvi ljudi uvek ostaju besmrtni. Oni su zauvek u ljudskom sećanju. U našim srcima oni nikada ne umiru. Divan čovek koji je bio pravi aristokrata. Najkulturniji fudbaler u istoriji fudbala“, rekao je pre nekoliko dana bivši golman reprezentacije SSSR-a Anzor Kavazašvili u razgovoru za Match TV.

Bekenbauer je bio štoper, ali je izmislio poziciju libera na kojoj je dominirao tokom karijere. Bila je to revolucija i sasvim nova dimenzija fudbala. Bekenbauer je i davao golove, iznosio loptu, branio, sve je radio. Stvarao je čuda. Međutim, nikada nije voleo da priča o sebi i svojim igrama. Hvalio je druge. Između ostalog od “Kajzera Franca“, istinskog kralja fudbala, moglo se na početku karijere čuti i sledeće:

“Divim se Bobiju Čarltonu jer je on istinski model modernog fudbala, podjednako moćan i u napadu i u odbrani. Sviđaju mi se Pele i Euzebio sa svojim odlikama velikih umetnika fudbala, sa njihovim gotovo neverovatnim instinktom u igri.“

Bio je i u mnogo čemu posebna ličnost, zasigurno najveći gospodin među fudbalerima. Trudio se od prvog dana da što manje bude u žiži van fudbalskog terena, da izbegava glamurozne događaje uokvirene u licemerje. Nije pio, pušio... Voleo je fudbal iznad svega, ali i muziku, posebno operu, dobru knjigu. Često je isticao da je Remark njegov omiljeni pisac, da van terena najviše uživa u krugu porodice ili uz klavir na kome se svirajući odmara od napornih treninga.

“Profesionalni sam fudbaler, fudbal je moj posao, ali ja želim da se bavim i drugim stvarima. Konkretno, volim da putujem, upoznajem svet i njegovu istoriju.“

Bio je izuzetno poštovan i u Srbiji. Oni stariji sećaju se njegove veličanstvene igre protiv Jugoslavije u polufinalu šampionata Evrope, utakmice koju su Nemci i pored 2:0 za protivnika rešili u svoju korist i tako otišli na finalni megdan sa Česima.

Ima i onih koji se sećaju da je možda najbolju utakmicu u karijeri Franc odigrao u finalu Kupa pobednika kupova (1966/67) protiv Glazgova. Stvarao je čuda. Posle svega Sep Herberger izjavio je da će “Bekenbauer posle Di Stefana najviše vladati evropskim fudbalom jer on je i bek i half i polutka i vođa navale, on je brz i prodoran, efikasan i veliki tehničar“.

Izuzetno je poštovao jugoslovenski fudbal i asove sa ovih prostora. Na posebnoj talasnoj dužini komunicirao je sa Draganom Džajićem. U jednom momentu poželeo je čak i da njegov sin Stefan obuče crveno-beli dres.

“Bio je na probi, imao je kvalitet, ali i nesreću da igra na istoj poziciji na kojoj je bio Mile Belodedić“, govorio je tadašnji sportski direktor “crveno-belih“.

Jedina negativna priča kada je u pitanju ovaj slavni fudbaler pojavila se 2016. Tada je objavljeno da se protiv Bekenbauera vodi istraga zbog prevare i pranja novca u okviru Svetskog prvenstva 2006. Istraga je zatvorena bez presude 2020. pošto ja nastupila zastarelost.

Zbogom, Kajzer Franc...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rani simptomi Parkinsonove bolesti koji se ne smeju ignorisati
mozak

Novo istraživanje

16.04.2022. 15:10

Rani simptomi Parkinsonove bolesti koji se ne smeju ignorisati

Novo istraživnje iz Velike Britanije pokazalo je da postoje dva simptoma Parkinsonove bolesti koji se javljaju godinama pre dijagnoze, a važni su u procesu otkrivanja ove bolesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve