Sport
02.06.2023. 07:16
Beta-AP

UEFA

Pod istragom sudija planiran za finale Lige šampiona

fudbal, sudija
Izvor: Shutterstock

Grupa za borbu protiv rasizma "Nikad više" pozvala je fudbalskog sudiju Šimona Marčinjaka iz Poljske da se ogradi od krajnje desnih političara, a Evropska fudbalska unija (Uefa) zatražila je "hitno pojašnjenje" čitavog događaja.

Uefa je odredila Marčinjaka da deli pravdu u najvažnijoj utakmici evropskog klupskog fudbala, finalu Lige šampiona, u kom će se 10. juna sastati Mančester siti i Inter.

Marčinjak je sudio i finale Svetskog prvenstva u Kataru u kom je Argentina posle penala savladala Francusku.

Grupa "Nikad više" je saopštila da je Marčinjak "promovisao i učestvovao u nedavnom događaju koji je organizovao lider poljske krajnje desnice Slavomir Mencen".

"Šokirani smo i zgroženi Marčinjakovim javnim druženjem sa Mencenom i njegovom krajnje desničarskom politikom. To je nespojivo sa osnovnim vrednostima fer-pleja kao što su jednakost i poštovanje", izjavio je susonivač "Nikad više" Rafal Pankovski.

Mencen je lider populističke partije Konfederacija koja je optužena za promovisanje antisemitskih, seksističkih i homofobičnih stavova.

Marčinjak je najavljen kao ključni govornik na događaju koji je predstavljen kao poslovna konferecija za preduzetnike u ponedeljak u Katovicama, u Poljskoj. Mencen je učešće Marčinjaka najavljivao na svojim društvenim mrežama.

Uefa je u saopštenju navela da se "cela fudbalska zajednica gnuša "vrednosti" koje promoviše dotična grupa" i da ceo događaj shvata "veoma ozbiljno".

Krovna organizavija evropskog fubala je navela i da će "dodatno saopštenje biti dato u petak, nakon pregleda svih dokaza".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve