Sport
22.12.2022. 10:30
Beta/AFP

Slučajna greška?

Koliko su STVARNO koštale Olimpijske igre u Tokiju

olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Organizacija prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koštala je 20 odsto više u odnosu na iznos koji su procenili organizatori, saopštio je Japanski revizorski sud.

Prema izveštaju ovog tela za Letnje igre u Tokiju potrošena je 12,1 milijarda evra.

Revizorski sud je naveo da su organizatori propustili da uključe određene državne troškove vezane za Igre, uključujući mere protiv dopinga, treninge sportista, japansku hranu u Olimpijskom selu i novi Olimpijski stadion.

U izveštaju sud poziva vladu da u budućnosti blagovremeno otkrije pune troškove kada je uključena u organizaciju velikog događaja.

Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je novinarima da vlada "ozbiljno shvata" izveštaj revizorskog suda i da će na njega odgovoriti adekvatno.

Prvobitno se očekivalo da će troškovi biti mnogo manji, ali je do povećanja došlo zbog odlaganja dogadjaja usled pandemije korona virusa 2020. godine.

U Japanu je pre nekoliko meseci izbio veliki skandal zbog korupcije u vezi sponzorskih ugovora za Olimpijske igre u Tokiju.

Japanski grad Saporo je usled toga odlučio da privremeno odustane od kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Olimpijske igre mladih održaće se tek 2026. godine
olimpijske igre

Dakar

05.12.2022. 22:04

Olimpijske igre mladih održaće se tek 2026. godine

Olimpijske igre mladih u Dakaru, prvobitno zakazane za 2022. godinu, a potom odložene za četiri godine zbog pandemije korona virusa, biće održane od 31. oktobra do 13. novembra 2026, saopštio je Medjunarodni olimpijski komitet (MOK).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve