Sport
20.09.2021. 16:36
R.E.

Poslednje zbogom

Komemoracija Dudi Ivkoviću: "Uvek će biti moj selektor"

Komemoracija Dudi Ivkoviću
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Komemoraciji povodom smrti Dušana Ivkovića, koja se održava Narodnoj Skupštini Republike Srbije, prisustvuju, pored članova porodice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, predsednik KSS Predrag Danilović, Dudin kum Željko Obradović, Dragan Kićanović, Svetislav Pešić, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Nikola Peković, trener CSKA Dimitris Itudis, Nenad Krstić...

Prvi se okupljenima obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić:

"Uvaženi članovi porodice, gospođo Neno, Petre, Pavle. Poštovani prijatelji porodice Ivković, nemam ja šta o biografiji Dušana Ivkovića da dodam.

Komemoracija Dudi Ivkoviću
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Mnogi to znaju bolje od mene, kao predsednik Srbije ponosam sam što je Srbija imala takvog čoveka i što će ga imati. Ponosan, iako je fizički velikan otišao, on nikada neće otići iz Srbije niti će ga iko zaboraviti. Nisu to kurtuozne reči, nego ostaje ono nemerljivo, medalje i uspesi, i ne samo to - već je on nosilac jednog drugačijeg duha.

Zbogom selektore

Dušan Duda Ivković

Dušan Duda Ivković

Dušan Duda Ivković

16.09.2021. 10:34

Zbogom selektore

Duda je mnogo toga sve što mi nismo, bio je veliki gospodin i beogradski mangup. Držao je do sebe i drugih i osim košarke, ostavio je još nešto. Nisu to samo Krst i Radnički, već nešto što će ostati budućim pokolenjima. U mnogo čemu nismo bili saglasni, kad smo dugo razgovarali video sam koliko je ozbiljan i posvećen čovek. Takvim ljudima ne možete oduzeti ništa, u ovim teškim momentima za njegovu porodicu, nećete ga videti više - ali će on uvek biti tu jer možete nekoga da volite ili ne volite, rezultati i dela ostaju. Budite ponosni na vašeg oca i supruga kao i što ćemo mi biti. Srbija ga zaboraviti neće i neka mu je večna slava, rekao je Vučić.

Zbogom selektore

Dušan Duda Ivković

Dušan Duda Ivković

Dušan Duda Ivković

16.09.2021. 10:34

Zbogom selektore

Glumac Goran Sultanović, veliki Dudin prijatelj pozvao je okupljene da odaju minutom ćutanja počast Ivkoviću.

"Danas smo ovde da bismo odali poštu Dušanu Dudi Ivkoviću, nosiocu nekih od najvećih sportskih i državnih priznanja. Rođen je 29. oktobra 1943. godine u Beogradu kao četvrto, najmlađe dete Petra i Branke Ivković. Dušan je detinjstvo i mladost proveo na Crvenom krstu, uglavnom na terenima Radničkog koji mu je bio druga kuća. Uvek je isticao da su presudno uticali na njegov život. U Radničkom je upoznao i zavoleo košarku. Bio je kapiten tima koji je 1962. godine osvojila juniorsko prvenstvo Jugoslavije. Otišao je 1969. na služenje vojnog roka, a po povratku se prihvatio trenerskog posla zahvaljujući Bori Ceniću. Godine 1973. je osvojio prvi trofej, titulu juniorskog prvaka Jugoslavije sa Radničkim. Iste godine su i seniori Radničkog osvojili titulu. Od tada su se ređali uspesi. Od 1976. je radio u mlađim reprezentativnim selekcijama.

Komemoracija Dudi Ivkoviću
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Debitovao je u seniorskoj reprezentaciji 1983. godine. Sa nacionalnim timom je osvojio šest medalja na velikim takmičenjima, četiri zlatne i dve srebrne. Tri puta je bio šampion Evrope i jednom svetski prvak. Po jednom drugi na Olimpijskim igrama i na Evropskom prvenstvu. Proslavio se kao selektor Jugoslavije kada je vodio poslednju generaciju te zemlje, koju su mnogi nazivali "belim timom snova". Srbija je s njim na klupi osvojila prvu medalju, i to 2009. godine u Poljskoj.

U svakom klubu je ostavio veliki trag. Partizan po prvoj triploj kruni, PAOK po najvećem uspehu, Olimpijakos po dve najbolje sezone... Sa klubovima je osvojio 20 trofeja. Jedini je trener koji je osvajao četiri različita klupska takmičenja u Evropi. Posle trenerske karijere ostao je da služi košarci, ostavio je dubok trag u Udruženju košarkaških trenera. Nalazio se na čelu svetskih košarkaških trenera. Pre četiri godine primljen je u košarkašku kuću slavnih. Izabran je među 50 najuticajnijih ličnosti u Kupu šampiona. Evroliga ga je 2017. godine proglasila za legendu", rekao je Sultanović.

Predragu Daniloviću je rekao da Savez i košarkaška istorija ne bi bili isti da nije Dude.

"Košarka nije bio deo njegovog života - već njegov život. Teško mi je ovo palo, ponosan sam što sam mu za života rekao da ga volim i poštujem. Kao i da ću ga uvek voleti, kao i njegovu familiju. Mislim da smo se svaki dan čuli poslednjih meseci i viđali se. Za svaku bitniju odluku u košarci sam se sa njim savetovao. Sad... sad teško. Uvek će biti moj selektor, to je bio i ostaće. Iznad svega i moja ljubav prema njemu", rekao je Danilović. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve