Sport
24.11.2023. 15:05
Zoran Šećerov

Nikola Jokić

Čovek koji je oplemenio NBA ligu

Nikola Jokić
Izvor: EPA-EFE/BOB PEARSON

I na startu nove NBA sezone opet dokazuje i pokazuje ono što svet košarke o njemu zna.

A to je da u košarci nema ničega što on ne može da uradi. On poentira, dodaje na neviđeno, vodi loptu, skače i gotovo u svakoj utakmici pomera granice ove čudesne igre. I sve to radi na neki svoj način s naglašenim pečatom originalne interpretacije, jednostavno, a zapravo maestralno.

Oplemenio je NBA košarku, učinio je lepšom, zabavnijom, u mnogim segmentima magičnom. Jednom je tamo u Americi neko, istina s puno simpatije, napisao kako je Jokić “igrač sa viškom stomaka, ali i viškom talenta“.

NBA trener Frank Vogel ram za sliku o srpskom košarkaškom gigantu dopunio je rečenicom koju iz puno razloga vredi citirati:

“Jokić igra savršenu košarku. On kreira taj element prostranstva u napadu sa kojim je veoma, veoma teško izboriti se“.

Omiljen je među saigračima, izuzetno cenjen u stručnim krugovima. Oni koji jedino ne razumeju njegovu genijalnost jesu pojedinci među novinarima. U celoj priči zapravo su i najmanje bitni jednako koliko i neke sudije koje, da li namerno, tolerišu nesportske poteze Jokićevih čuvara.

U tradicionalnoj anketi ESPN-a uoči ovogodišnje sezone 15 skauta, trenera i generalnih menadžera gotovo je bilo jednoglasno: Nikola Jokić je najbolji NBA igrač. Bar ovog trenutka.

Dobio je 13 glasova. Dva preostala su uknjižena na ime Janisa Adetokumba. Ništa novo. I nije prvi put da se pojedinci ili više njih ogreše o Jokića. Prošle sezone Somborac je uskraćen za, kako kažu, istorijsku treću MVP titulu u nizu. Koliko su oni koji su glasali pogrešili, više zlonamerno nego slučajno, Jokić je pokazao u plej-ofu. Kao najbolji strelac, skakač i asistent predvodio je Denver do prve titule u istoriji Nagetsa.

Denver je na titulu čekao 47 godina, a srpski centar Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije u kojoj su Nagetsi odmerili snage sa Majami Hitom. Jedna od rečenica koja za sva vremena ostaje u NBA zapravo se svela na konstataciju da su Nagetsi kod kuće slavili sa 94:89 u petom meču finala i rešili seriju sa 4:1, a Jokić je predvodio nove šampione sa 28 poena i 16 skokova.

Majkl Malon, trener Denvera, u trenutku velikog trijumfa biranim rečima govorio je o srpskom košarkašu.

“Nikola Jokić je veliki čovek, sjajan suprug, otac, sin i brat, a na košarkaškom terenu iznova pokazuje i da je najbolji igrač u NBA ligi. On je naš MVP, volimo ga i zahvalni smo što nosi dres Nagetsa.“

Koliko je Džoker bio dominantan pokazuje i to što je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je u plej-ofu bio najbolji i u poenima, i u skokovima i u asistencijama.

U finalnoj seriji plej-ofa NBA lige proglašen za najkorisnijeg igrača uz prosečan učinak od 30,2 poena, 14 skokova i 7,2 asistencije.

“Ako želite da uspete, prvo morate da budete loši, pa dobri, a onda da shvatite kako ste stigli do uspeha. Ovo su koraci i tu nema preskakanja“, prokomentarisao je svoj put do zvezda centar Denvera.

Bio je to i više nego pravi trenutak da se iščeprkaju i neki možda malo i zaboravljeni detalji iz njegove karijere. Konkretno, Jokić je u leto 2014. na NBA draftu izabran kao 41. pik, a postao je prvi osvajač MVP priznanja koji nije bio među prvih 15. pikova.

1
Izvor: Beta / FR42408 AP / Jack Dempsey

“Mnogi su potcenili Jokićevu radnu etiku i odlučnost. On je neverovatan igrač“, hvalio je Srbina na sav glas vlasnik Nagetsa Sten Krenke.

Uoči sezone 2023/24. pitanje svih pitanja bilo je da li Nagetsi mogu da odbrane titulu. Takođe i da li će Jokić nastaviti da dominira.

U najavama sezone moglo se pročitati da su šampioni sačuvali kičmu šampionskog tima. Brus Braun se preselio u Indijanu čime se, naglašavali su košarkaški autoriteti, prilika za dokazivanje pruža izuzetno perspektivnom Krisu Braunu i iskusnom Redžiju Džeksonu. Od trojice novajlija u predsezoni najviše je pokazao Džulijan Stroter, momak sa pozicije beka. Veruje se i u sposobnosti dva pika druge runde, Džejlena Piketa i Hantera Tajsona.

Franšiza iz Kolorada sačuvala je prvu petorku iz šampionske sezone, petorku u kojoj su prve zvezde Nikola Jokić i Džamal Mari (trenutno povređen). Analitičari su još konstatovali da će Denver biti nešto slabiji na pozicijama tri i četiri i da će se i te kako osetiti odlazak Džefa Grina. Da li će ga naslediti Pejt Votson ili Vlatko Čančar, pokazaće sezona. Iskusni Džastin Holidej i Hanter Tajson dokazivaće se na poziciji niskog krila...

Suma sumarum, u najavama je izrečena i prognoza da su Nagetsi jedan od favorita. Manje optimistični deo prognoze jeste da im se i ne daje velika šansa da titulu odbrane. Jokić ne misli tako.

Šampion je novu sezonu počeo šampionski. U četiri prve runde zabeleženo je isto toliko pobeda. Redom su padali LA Lejkersi, Memfis, Oklahoma i Juta.

Pre meča sa Lejkersima šampionima su dodeljeni šampionski prstenovi. A onda je krenulo. Koš sa košem i na kraju 119:107 za Nagetse. Nikola Jokić (29 poena, 12/22 šut, 3/5 za tri, 13 sk., 11 as. za 36 minuta), Džamal Marej (21 poen, 3/5 za tri, 6 as.), Koldvel Poup (20), Eron Gordon (15, 7 sk., 5 as.) i Majkl Porter Džunior (12, 12 sk.) potvrdili su da su šampionska petorka. Ono što se u ovoj priči ne sme preskočiti jeste podatak da je popularni Džoker sve krunisao 106. tripl-dablom u karijeri (29-13-11). U tom trenutku Lebron Džejms, zvezda Lejkersa, sa učinkom 21 koš, 8 skokova i 5 asistencija imao je na svom kontu 107. Posle svega pale su i prve opklade kada će ga Nikola Jokić stići i prestići.

A da bez Džokera na parketu Denver nije sila pokazalo se već u drugoj rundi protiv Memfisa koji je pred kraj utakmice čak i stigao do vođstva. Ulaskom Jokića stvari su došle na svoje mesto.

Nagetsi su trijumfovali 108:104, a Jokiću je izmakao tripl-dabl, pošto je meč završio sa 22 poena, 12 skokova i sedam asistencija uz šut iz igre 8/14, 1/4 za tri poena i 7/10 za poena. S linije slobodnih bacanja Somborac je šutirao 5/6. Uzdahe publike posebno je izmamio Jokićev alej-up pas iz auta preko celog terena za atraktivno zakucavanje letećeg Gordona.

U 3. kolu Denver Nagetsi pobedili su Oklahomu Siti sa 128:95. Jokića niko nije mogao da zaustavi u reketu, a Majkla Portera Džuniora van linije 7,25 metara.

Magični Somborac je meč završio sa 28 poena, 14 skokova i pet asistencija, od čega je sve postigao tokom tri četvrtine. Pratio ga je Majkl Porter Džunior sa 20 poena, Džamal Mari dodao je 19, a Pejton Votson 17. Dvocifren je bio i Kristijan Braun sa 13 poena.

Za odlične partije u prva tri meča, u kojima je vodio svoj tim do pobeda, srpski centar nagrađen je zvanjem najboljeg igrača Zapadne konferencije za oktobar. Od kako igra u NBA 13. put u karijeri izabran je za najboljeg igrača meseca.

U duelu sa Jutom nije bio samo najefikasniji igrač svog tima, već je i drugi put u novoj sezoni ostvario tripl-dabl – 27 poena, 10 skokova, 11 asistencija.

Novim tripl-dablom Nikola Jokić se izjednačio na četvrtom mestu večite liste sa Lebronom Džejmsom i Džejsonom Kidom. Sva trojica su na 107. Oni ispred njih su Medžik Džonson sa 138, Oskar Robertson sa 181 i Rasel Vestbruk sa 198.

Jokić je do svoje brojke stigao sa ubedljivo najmanje odigranih utakmica (600) u odnosu na konkurente. Lebron je svoj učinak ostvario u 1424 nastupa, a Kid u 1391. Medžik je imao 906 utakmica, Robertson 1040, a Vestbruk, i dalje aktivan, 1097.

U prvoj utakmici novembra dogodio se i prvi poraz Denvera. Nagetsi su doživeli poraz (110:89) od Minesote uprkos činjenici da je Jokić bio najdominantnija figura utakmice. Uspeo je da upiše dabl-dabl (25 poena, 10 skokova i 3 asistencije).

1
Izvor: Beta / FR171035 AP / David Dermer

U 6. kolu peta pobeda. U NBA derbiju Denvera i Dalasa ljubitelji košarke uživali su u neverovatnom duelu Nikole Jokića i Luke Dončića. Jokić je slavio uz fascinantan lični učinak 33 poena, 14 skokova i 9 asistencija. Dončić je imao 34 poena, 10 skokova i 8 asistencija. 

Moram da te pobedim da mogu da te zaj***vam do sledećeg puta“, poručio je posle utakmice uz osmeh Jokić Dončiću, a onda je na konferenciji za medije objasnio da su Dončić i on “dobri prijatelji i da voli da igra protiv njega“, odnosno da misli “da je Dončić sjajan košarkaš s unikatnim vrednostima“.

Ostaće i tajna zašto je Jokiću na ovoj utakmici ukradena jedna asistencija. Poveo je jedan kontranapad, dao loptu bukvalno u ruke Pejtonu Votsonu, ovaj je napravio par koraka i brutalno zakucao. Sve se događalo u trećoj četvrtini. Sve je bilo čisto i poprilično jasno, ali zvanični podaci NBA lige kažu da Jokiću nije upisana ta asistencija. Da jeste, bio bi to njegov novi tripl-dabl u novoj sezoni.

Devet asistencija uz 26 koševa i 16 skokova Jokić je ostvario u 7. kolu u trijumfu njegovog tima nad Čikago Bulsima. Ponovo mu je nedostajala jedna asistencija za tripl-dabl. Nije očajavao. Na prvih sedam mečeva u proseku beležio je 27,4 poena, 12,7 skokova i 7,9 asistencija i već na početku sezone istakao kandidaturu da treći put bude najkorisniji igrač u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Kolorado se kune u njega. U ovoj američkoj državi je, kažu, mnogo više od košarkaša. Idol je najmlađih i njihova inspiracija. Čak ga i citiraju. Kao svojevrsna ne samo košarkaška mudrost njegova legendarna rečenica “asistencija čini dvoje ljudi srećnim“ osvanula je 5. novembra na zidu jedne osnovne škole u Denveru.

U 8. kolu dogodio se istorijski tripl-dabl sjajnog Somborca. Uprkos činjenici da je bio pod znakom pitanja zbog povrede koju je doživeo na treningu našao se na terenu protiv Nju Orleansa i odveo Denver do još jednog trijumfa – 134:116! I to kakvog.

Novim tripl-dablom pretekao je Lebrona Džejmsa i Džejsona Kida na večnoj listi. Trenutno je sam na četvrtoj poziciji sa ukupno 108 tripl-dablova.

Na istoj utakmici sa učinkom 35 poena, 14 skokova i 12 asistencija ostvario je i ovogodišnji lični rekord po broju datih koševa. Na istoj utakmici Jokić je imao i prvo zakucavanje u sezoni. Viđen je i prvi njegov “bol-svič“, tj. promena ruke u poslednjem trenutku napada. Jokić je to uradio u situaciji kada je Denver gubio 15 razlike. Dobio je loptu na ivici reketa, cimnuo rivala levo i krenuo desno, da bi onda u poslednjem trenutku iz desne ruke loptu prebacio u levu i pogodio za veoma važne poene.

Izveštači su sve okarakterisali kao još jedno maestralno ostvarenje neuništivog Džokera.

Sjajan je bio i protiv Golden Stejta. Komentatori su zapazili da se uoči meča ošišao, a onda su konstatovali i da je na terenu ošišao protivnika. Uz sjajnu timsku igru Jokića Denver je ostvario osmu pobedu u sezoni, a on “samo“ dabl-dabl (35 poena, 13 skokova i 5 asistencija). Neumorni statističari su odmah izvukli i podatak da je Jokić postao treći u istoriji NBA koji je u prvih devet utakmica od starta sezone u svakom meču imao više od 20 poena i 10 skokova.

Pre Jokića to je uspelo samo Karlu Malonu u sezoni 1988/89. u dresu Jute i kao i Kevinu Garnetu u dresu Minesote u sezoni 2004/05.

Posle tog devetog kola saznalo se i da je Jokić tog trenutka prvi po broju skokova u ligi sa prosečno 12,9 po susretu i drugi po broju poena sa 29,1 po meču. Takođe i da je prvi po broju pogođenih šuteva iz igre i treći po broju asistencija sa tačno osam po susretu. Saznalo se i da je Srbin ove sezone i jedini koji je upisao dabl-dabl na svakom od devet susreta.

U očima brojnih komentatora nekako u isto vreme izrastao je i u čoveka koji se nalazi na putu da postane najbolji Evropljanin u istoriji NBA lige uz konstataciju da je “za osam sezona u ligi mnogo napredovao, promenio način razmišljanja i postao pravi lider i na terenu i van njega“.

U 10. kolu ponovo je zabeležio tripl-dabl, treći u sezoni, odnosno 108. ukupno, ali je njegovo sjajno ostvarenje ostalo u senci poraza Denvera. Hjuston je bio bolji – 107:104. Zajednički utisak svih izveštača sveo se na konstataciju da je “Jokić i ovog puta bio prva violina tima, ali i da ne može baš svako drugo veče da sam nosi Denver na leđima“. Protiv Hjustona Somborac je odigrao ne samo najbolju partiju u sezoni, već i najefikasniju. Sa 36 postignutih koševa (21 skok i 11 asistencija) nadmašio je onih 35 poena ostvarenih u duelima prvo protiv Golden Stejta, a onda i Nju Orleansa.

U 11. kolu nezaustavljivi Somborac napunio je koš Los Anđeles Klipersa. Denver je slavio sa 111:108. Bila je to dvostruka pobeda jer će ostati upisana i za NBA kup.

Jokiću je treći put u sezoni nedostajala još jedna asistencija za novi tripl-dabl. Imao je učinak od 32 poena, 16 skokova i devet asistencija. Igrala se i triler završnica u kojoj je Jokić, naravno, bio u prvom planu.

Denver je na 22 sekunde do kraja tražio tajm-aut, Kavaj Lenard je ubacio dva penala (109:106), a onda je i Džordž ukrao loptu Jokiću i smanjio na 109:108 na 15 sekundi do kraja. Međutim, Jokić se vrlo brzo našao na liniji penala, pogodio je oba, da bi Džordž bio neprecizan za tri poena na pet sekundi do kraja.

Meč protiv Klipersa bio je prilika i da se iz arhive izvuku neke zaboravljene stvari kad je u pitanju Jokić. Njegova NBA priča bila bi verovatno sasvim drugačija da se dogodio trejd već posle njegove ruki sezone u NBA ligi.

Jokić je kao novopridošlica u toj prvoj sezoni prosečno beležio 10 poena uz sedam skokova i 2,4 asistencije po meču. Sasvim dovoljno da Klipersi počnu razmišljati o trejdu u kome bi se odrekli tada svog najboljeg igrača Blejka Grifina.

Za Keneta Farida, Danila Galinarija, Vila Bartona i Nikolu Jokića Nagetsima su ponudili Blejka Grifina i Lensa Stivensona. Denver je rekao ne. Od svega ostala je samo priča da su i Klipersi među prvima ukapirali da će u nekim budućim sezonama srpski centar biti unikatna košarkaška dragocenost. A onaj koji je to prvi i zaista namirisao bio je Majkl Malon. On i Jokić su u Denver stigli iste godine. Već tada je sjajni stručnjak Jokića zaključao u sef Denvera. Usput je još izjavio:

“Odlično znam i Nikolu Jokića, znam ga i ne bih ga menjao ni za koga na svetu. On je poseban mladić, poseban je kao mladi talenat i biće sve bolji kako bude jači i kako bude upoznavao NBA. Odajem velike zasluge generalnom menadžeru Timu Koneliju i saradnicima što su ga pronašli i učinili da postane deo naše ekipe“, rekao je tada Malon.

1
Izvor: Beta / FR171035 AP / David Dermer

Malon je sa Denverom osvojio titulu i prsten koji će ga jednog dana na sve podsećati. Ipak, utisak je mnogih, njegovo najveće košarkaško delo je Nikola Jokić. To što su zajedno izgradili od kako su u Denveru iz ove perspektive u najmanju ruku je zadivljujuće. Zahvaljujući autoritetu Malona, Jokić je dobio priliku da se, kako tvrde analitičari, “razvija svojim tempom izbegavajući prekore ili bilo kakve burne reakcije kada nije mogao klubu da donese rezultate“. Jedno veliko predviđanje i još veće strpljenje nagrađeno je konačno prošle sezone. Denver, Malon i Jokić su stigli do prve titule uz bezbroj nagoveštaja da bi se u nekim budućim vremenima sve moglo i ponoviti. Možda već u sezoni koja je u toku.

U 12. i 13. kolu Denver je dva puta izgubio. Prvo je pognute glave napustio Nju Orleans. Domaćin je slavio 115:110. U noći (ne)očekivanog poraza Jokić je odigrao neverovatan meč i zabeležio “brutalan tripl-dabl“ – 26 poena, 16 skokova i 18 asistencija. Bio je to 109. tripl-dabl srpskog asa. Izveštači su posebno apostrofirali onih 18 asistencija čime je Džoker izjednačio rekord karijere. Isti broj dodavanja, podsetili su, imao je i 2020. u duelu sa Roketsima. Zahvaljujući sjajnoj partiji, postao je prvi NBA centar sa takvim učinkom još od 1968, odnosno tek treći košarkaš u istoriji koji je imao bar četiri NBA meča sa više od 25 poena, 15 skokova i 15 asistencija. Toliko ima i Vilt Čemberlen, a Rasel Vestbruk čak 15...

Samo nekoliko dana kasnije Denveru se dogodio novi poraz u novoj sezoni. Uz Jokićev dabl-dabl (18, 10, 7) Nagetsi su poraženi u Klivlendu. Izveštači su jednoglasno konstatovali: bio je to najlošiji meč sezone srpskog asa.

Ovaj poraz doveo je i do promena mesta na tabeli. Sa devet pobeda i četiri poraza Nagatsi su se našli na trećoj poziciji sa nadom da će se neke stvari brzo promeniti jer ih je čekalo gostovanje u Detroitu i duel sa najslabije plasiranim timom Zapadne konferencije.

Ostvarili su Nagetsi i desetu pobedu u sezoni, ali je ovaj trijumf ostao u senci događanja na terenu. U centru pažnje bili su najbolji igrač zvaničnog šampiona i trener šampionske ekipe. Jokić je isključen na minut i 30 sekundi pre kraja prvog poluvremena, a pre Jokića klupu je morao da napusti i trener Majkl Malon.

Nije nikakva tajna da Nagetsi nisu miljenici delilaca pravde. I u šampionskoj godini nisu im bili naklonjeni, u novoj sezoni priča se ponavlja. Trener Malon isključen je u finišu prve četvrtine, takođe zbog dve tehničke greške jer je žustro protestovao što sudije dozvoljavaju prebijanje njegove zvezde, a onda je Nikola Jokić pred kraj druge deonice doživeo istu sudbinu i zbog istog razloga – žučne rasprave sa sudijom.

Izveštači su sve objasnili pričom kako Jokićevi čuvari često koriste prekomernu silu u nameri da ga zaustave i da sudije to često “ne vide“.

Protiv Detroita Jokić je prvo fauliran prilikom prijema lopte, a onda i posle situacije u kojoj je bio udvojen. Pošto se sudije nisu oglasile, Somborac je ne krijući revolt krenuo na arbitra zbog čega je zarado drugu tehničku i isključenje.

Do tog momenta, dakle posle 15 minuta igre, imao je devet poena i po pet skokova i asistencija. Sve ovo i te kako će se odraziti na njegovu ukupnu statistiku, ali Jokića to ne dotiče iako brojke iz meča u meč rastu i poprimaju vrednost rekordnih.

Četrnaest epizoda i isto toliko različitih priča u kojima je na svoj način Jokić bio glavni lik. Još jednom je pokazao i dokazao da je sve njegovo, ma koliko bilo slično onom što drugi rade, zapravo original.

Biće takav kakav jeste, sigurno je, i do kraja sezone u kojoj mu je prioritet da Nagetsi odbrane titulu.

Jedan podatak deluje u najmanju ruku apsurdno. U ovom času Džoker je, uprkos činjenici da je u mnogo čemu najbolji na NBA terenima, samo jedan od 10 najplaćenijih igrača najbolje košarkaške lige na svetu. U 2023. najvišu zaradu (oko 100 miliona dolara) među NBA zvezdama imaće Lebron Džejms i Stiv Kari.

Jokić je na terenu ostvario zaradu od 47,6 miliona. Na ovu cifru dodaje se još sedam miliona zarađenih van terena. Možda bi ih bilo i više da srpski as nema selektivan pristup kad su u pitanju reklame. Ono gde bi u skoroj budućnosti mogao i te kao da napravi zaradu jeste novi ugovor za patike. Onaj sa “Najkijem“ je istekao...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bogdanovićevih 26 poena nedovoljno za pobedu
1

NBA rezultati

22.11.2023. 08:47

Bogdanovićevih 26 poena nedovoljno za pobedu

Košarkaši Indijane pobedili su Atlantu sa 157:152 i obezbedili prvo mesto u Grupi A u Istočnoj konferenciji plej-in turnira u NBA ligi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve