Sport
19.02.2024. 15:03
M.P.

Nikola Jokić

Momak koji je naš samo kada nama to odgovara

Nikola Jokić
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

Na današnji dan pre 29 godina rođen je jedan od najboljih u istoriji srpske košarke i bez ikakve sumnje najbolji Srbin koji je ikada igrao u NBA ligi.

Dvostruki MVP regularnog dela najjače košarkaške lige na svetu, MVP finala NBA lige, najbolji skakač i najbolji asistent u istoriji Denvera, četvrti na večnoj listi po broju tripl-dablova… Nikola Jokić.

Nikola Jokić je rođen u Somboru, u državi koja ima manje od sedam miliona stanovnika i za koju vole da kažu da je zemlja košarke i to s razlogom jer je iznedrila na desetine vrhunskih košarkaša i trenera. Neozbiljan bi bio pokušaj nabrajanja, ali u košarkaškim krugovima širom sveta svi znaju za profesora Nikolića, Dudu Ivkovića, Željka Obradovića, Paspalja, Divca, Bodirogu, Maljkovića, Saleta Đorđevića i mnoge, mnoge druge velikane…

Nikola Jokić
Izvor: EPA / ALLISON DINNER

Jokić je rođen u zemlji za koju, takođe, znaju da kažu da je sportska velesila zbog brojnih uspeha koji su naši sportisti ostvarivali u odbojci, atletici, tenisu, vaterpolu, baketu…

Međutim, i pored toga što se za Srbiju decenijama unazad, kao najpozitivniji prefiks, neraskidivo vezuju sportski uspesi malo je sportista koji su svojim uspesima, ali i ponašanjem stekli globalnu slavu i prepoznatljivost van sporstkih krugova. Malo je imena koja kada izgovorite znate da će biti prepoznata bez obzira na kom ćošku sveta se nalazite… Od aktivnih sportista na pamet nam padaju samo dva – Novak Đoković, i Nikola Jokić. Možda negde van Evrope ljudi neće umeti na mapi da vam pokažu Srbiju, ali će sigurno znati ko su njih dvojica i iz koje zemlje dolaze. Kao takvi najbolji su ambasadori koje imamo, ali i pored toga često smo nezahvalni i surovi prema njima, iako bolje nemamo.

Prilično je paradoksalno da jedna košarkaška nacija, periodično, ne ceni dovoljno najboljeg košarkaša na svetu koji je pritom Srbin. Za mnoge Nikola Jokić nije dovoljno “naš” jer je nekoliko puta odbijao pozive selektora. Po čaršiji vlada narativ kao da Jokić nikada nije igrao za reprezentaciju (iako je dres reprezentacije nosio na tri velika takmičenja i osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama) i kao da je jedini koji se kroz istoriju zahvaljivao selektorima. Odbijali su pre njega Divac, Stojaković, Đorđević i mnogi drugi, pa ih nismo provlačili kroz blato. Da se razumemo, jedan je Bogdan Bogdanovi i zbog toga jeste kapiten, ali to ne znači da je Jokić manje naš od njega.

Nikola Jokić je, po pravilu, Srbin sve dok ne dođe leto. Do tada ga kujemo u zvezde, divimo mu se, hvalimo da je iz Srbije, a kada odbije reprezentaciju teramo ga u štalu i da prevrće traktorske gume… Ali to govori više o nama nego o njemu.

Svi oni koji ne veruju u njegove priče o umoru neka sa prijateljima plate sat vremena termina i neka odigraju rekerativno basket… Jokić tokom jedne sezone odigra 82 utakmice regularnog dela NBA lige plus plej of. Na sve to glavna je karika tima, mora da igra jer je bez njega Denver slabiji za 50 odsto. To je Nikola Jokić profesionalac, a druga strana medalje je on kao porodičan čovek, živo biće kome nedostaje rodni grad, prijatelji i porodica koje ne viđa u dovoljnoj meri dok traje sezona.

O Jokićevom odnosu prema reprezentaciji najbolje su govorili selektor Pešić i saigrači sa kojima se čuo svaki dan tokom Svetskog prvenstva. Čak i da više nikada ne odigra ni minut za reprezentaciju dovoljno je naš da ne zaslužuje medijski linč i negativne komentare na društvenim mrežama svako leto… Iste one koje je doživljavao Svetsislav Pešić dok se nije vratio sa srebrnom medaljom… Iste one koje sada trpi Željko Obradović jer mu je tim u krizi, a preuzeo ga je kada niko nije hteo… Ili one koje je morao da čita jedan Novak Đoković jer ne jede meso, nije nosio krst oko vrata, ili zato što se nije vakcinisao.

Čuvena replika Dragana Jovanovića iz filma “Profesionalac” bila bi najprikladnija za kraj ovog teksta, ali ne želimo da budemo vulgarni, ipak je danas divan dan, NAŠEM je Joki rođendan.

Joka, nikako nemoj da se menjaš, mi kao sportska nacija moramo bolje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve