Sport
02.04.2023. 16:30
Beta-AFP

Organizatori traže potpis

Rusi ne idu na kvalifikacije za OI zbog "neprihvatljivih" uslova

1
Izvor: EPA FILE / Hannibal Hanschke

Ruski mačevalački savez saopštio je da neće poslati svoje sportiste u Poznanj na prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, zbog "neprihvatljivih" uslova koje je izneo poljski savez.

"Hoće li ruske takmičarke nastupati u floretu u Poljskoj? Naravno da neće, to je neprihvatljivo", rekao je predsednik tamošnjeg saveza Ilgar Mamedov, prenosi agencija RIA novosti.

U Poznanju se od 21. do 24. aprila održava prvo kvalifikaciono takmičenje u ženskom floretu.

Poljska je zatražila od ruskih i beloruskih sportista da potpišu dokument u kojem se navodi da ne podržavaju vojnu intervenciju u Ukrajini i da nisu zaposleni u vojsci ili ruskom bezbednosnom sektoru, uz poštovanje utvrđenih kriterijuma neutralnosti.

"Poljski savez je zaboravio da je to sportski, a ne politički savez. Nažalost, sve je pomešano. To je specifično politička izjava, nema nikakve veze sa sportom", dodao je Mamedov.

Ruskim sportistima zabranjeno je učešće na svim međunarodnim takmičenjima nakon početka rata u Ukrajini prošle godine.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) objavila je početkom marta vest o povratku ruskih takmičara, što je prvi put u međunarodnom sportu za više od godinu dana.

Više od 300 mačevalaca širom sveta potpisalo je peticiju protiv takvog stava, a Danska, Francuska i Nemačka su otkazale takmičenja u znak protesta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. marta preporučio povratak ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom i na individualnoj osnovi, ali u ovoj fazi nije doneo odluku o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međutim, Olimpijski komitet Rusije, već je ocenio kriterijume "diskriminatornim".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pripreme za Olimpijske igre u Parizu (FOTO)
1

Maskote, selo, stadioni

21.03.2023. 07:05

Pripreme za Olimpijske igre u Parizu (FOTO)

Olimpijkse igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. Pogledajte kako teku pripreme - gradi se Olimpijsko selo, novi stadioni, šiju se maskote...
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve