Sport
13.10.2021. 17:19
Tanjug

Padinska skela

Svetsko prvenstvo u šahu za osuđenike - kako će proći naši?

šah
Izvor: Shutterstock

Osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu, u Padinskoj skeli, učestvuju na prvom Interekontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igra onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Tim povodom, direktor Uprave Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste i najavio da će Uprava biti deo "svih projekata koji pomeraju granice slobode".

On je ukazao na to da su neke kulturne aktivnosti u našem sistemu jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara.

Ovo prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk, američke držav Ilinois.

Takmičenje je deo velikog projekta FIDE "Šah za slobodu" koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se već duže vreme organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha, navodi Uprava u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

A od pape 15.000 sladoleda za zatvorenike
Papa

Saopštio Vatikan

07.09.2021. 20:25

A od pape 15.000 sladoleda za zatvorenike

Tokom jednog od najtoplijih leta u istoriji Italije, papa Franja je poslao 15.000 sladoleda zatvorenicima u dva rimska zatvora, saopštio je Vatikan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve