Sport
10.06.2021. 13:18
Tanjug

Ukrajina u problemu

UEFA: Uklonite političke slogane sa dresova

Ukrajina, fudbal
Izvor: EPA / ROBERT GHEMENT

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) naložila je fudbalskoj reprezentaciji Ukrajine da ukloni politički natpis sa dresova koje će nositi na Evropskom prvenstvu.

UEFA je u saopštenju ocenila da slogani "Slava Ukrajini!“ i "Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu na dresovima ukrajinskog tima - imaju jasno političko značenje, sa istorijskim i militarističkim značenjem.

"Zbog toga se ovaj konkretni slogan sa unutrašnje strane dresa mora ukloniti za upotrebu na takmičarskim utakmicama UEFA", navodi se u saopštenju.

FIFA je saopštila da će ostati neutralna u političkim pitanjima i naglasila da je pitanje dresa Ukrajine na evropskom fudbalskom prvenstvu u nadležnosti UEFA.

Slogan "Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova Organizacije ukrajinskih nacionalista i Ukrajinske ustaničke vojske, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tamna strana fudbala
Slaviša Kokeza

Fudbalski savez Srbije

09.06.2021. 17:50

Tamna strana fudbala

Fudbalski savez Srbije funkcioniše kao veoma profitabilna kompanija koja svake godine „okreće“ ogroman novac. Ako je verovati bivšem predsedniku Slaviši Kokezi, na računu krovne organizacije uvek se nalazi bar 10.000.000 evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve