Sport
14.04.2023. 18:30
Beta

MInistarstvo sporta

Ukrajinci naredili: NE učešću na takmičenjima sa Rusima i Belorusima

Ukrajina
Izvor: Shutterstock

Ukrajina je zabranila svojim ekipama da učestvuju u takmičenjima u svim sportovima u kojima nastupaju Rusija i Belorusija.

Odluka Ministarstva sporta, koju su kritikovali pojedini ukrajinski sportisti, usledila je nakon što je Međunarodni olimpijski komitet naljutio Kijev, tako što je otvorio put sportistima iz Rusije i Belorusije da se takmiče kao neutralni uprkos ratu u Ukrajini, preneo je Skaj.

Ukrajinsko ministastvo sporta zabranilo je svojim sportskim ekipama da učestvuju u svim takmičenjima - olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim, ako u njima učestvuju Rusija i Belorusija.

MOK je prošlog meseca izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da se sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli da se vrate takmičenjima, a o uslovima će odlučivati same federacije.

Vlade Ukrajine, Poljske i Češke, kao i mnogih drugih zemalja, navele su da sportistima iz Rusije i Belorusije nije mesto u sportu, a njih je zbog toga kritikovao predsednik MOK Tomas Bah.

"Žalosno je videti da neke vlade ne žele da poštuju većinu u okviru olimpijskog pokreta i sve zainteresovane strane, ni autonomiju sporta. Za žaljenje je što se ove vlade ne bave pitanjem dvostrukih standarda. Nismo videli nijedan komentar o njihovom stavu o učešću sportista iz zemalja 70 ratova i oružanih sukoba koji se odvijaju širom sveta", rekao je Bah.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi i Belorusi će igrati na Vimbldonu, ali...
vimbldon

Oglasili se organizatori

31.03.2023. 15:00

Rusi i Belorusi će igrati na Vimbldonu, ali...

Ruski i beloruski teniseri učestvovaće ove godine na Vimbldonu kao neutralni igrači, saopštili su danas organizatori tog londonskog grend slem turnira.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve