Sport
31.03.2023. 08:10
R.E.

Real Madrid

Fenomen Tavares: Sve što niste znali o najdominantnijem centru Evrolige

Tavares
Izvor: EFE / JUANJO MARTIN

"Ogroman je, stvarno je ogroman. Mislim da pokriva devet metara kvadratnih kada je u odbrani", rekao je Nemanja Nedović, posle utakmice sa Real Madridom, kao deo odgovora na pitanje koliko je teško čuvati Valtera Tavaresa.

Centar Real Madrida je tu utakmicu završio sa indeskom korisnosti 35, zabeleživši 17 poena, 12 skokova, tri asistencije i četiri blokade, uz šut iz igre 7/8.

Bila je to samo jedna perfektna partija, u moru sličnih, verovatno najdominantnijeg centra Evrolige.

Ekipa Madrida sada stiže u Beograd na megdan ekipi Partizana. Iako Madriđani raspolažu impresivnim rosterom, najveća enigma za crno-bele biće kako sačuvati Tavaresa.

Od njegovog učinka na ovoj utakmici u velikoj meri će zavisiti konačan rezultat, a da bi se zaustavio prvi centar Real Madrida cela ekipa Partizana će morati da bude na visini zadatka. Ne samo Matijas Lesor i Alen Smailagić

Tavaresova dominacija se ne ogleda samo u činjenici da je sa 221 centimetrom najviši igrač Evrolige, već i zbog toga što svoju visinu koristi na fantastičan način kako u odbrani, tako i u napadu. Kada na njegovu visinu, skočnost i eksplozivnost dodate neverovatan raspon ruku od 236 centimetara dobijate kombinaciju za koju skoro nema odgovora.

Tavares
Izvor: EFE / JUANJO MARTIN

Pitanje je kako bi izgledao Tavaresov život da ga 2009. godine nemački turista nije otkrio dok je letovao na Zelenorotskim Ostrvima. I da taj turista nije bio prijatelj sa Raulom Rodrigezom direktorom omladinske akademije Gran Kanarije.

Tavares je tako sa 18 godina počeo da trenira košarku. Igrao je za juniore Gran Kanarije, potom i za prvi tim ove ekipe, da bi 2014. godine izašao na NBA draft i u ubrzo postao prvi igrač sa Zelenorotskih Ostrva koji je zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Pokušao je da se nametne u Atlanti I Klilendu, ali nije mu uspelo. Na njegovu sreću primetio ga je Real i odmah mu ponudio višegodišnji ugovor. Već u prvoj sezoni sa Real Madridom je postao šampion Evrope i od tada predstavlja enigmu za sve centre Evrolige.

Sa ovakvim Tavaresom, Real je uz Olimpijakos prvi favorit za osvajanje Evrolige ove sezone.

Koliko Tavares znači svojoj ekipi najbolje sedoči podatak da je reprezentaciju Zelenorotskih Ostrva odveo na Svetsko prvenstvo prvi put u istoriji!

Reprezentacija ove države ispisala je košarkašku istoriju pobedom nad Obalom Slonovače (79:64), a ovaj uspeh ne bi bio moguć bez centra Real Madrida, koji je prosečno tokom kvalifikacija imao učinak od 15 poena, 12,8 skokova I 2,7 blokada.

Ovim uspehom Zeleortska ostrva su postala  najmanja država učesnica Svetskog prvenstva pošto imaju 571.966 stanovnika i tako su sa prvog mesta sklonili Crnu Goru koja je do sada bila najmanja država koja je igrala na Mundobasketu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spektakl pred meč Partizana i Reala: Duel bivših asova
1

Sjajan uvod za Evroligu

30.03.2023. 09:50

Spektakl pred meč Partizana i Reala: Duel bivših asova

Meč 32. kola Evrolige između Partizana i Reala u Beogradskoj areni imaće sjajnu uvertiru, jer će na teren izaći veterani ta dva kluba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve