Sport
03.04.2023. 13:39
Beta / AP

Australija

Formula 1: Pokrenuta istraga o upadu navijača na stazu

1
Izvor: Beta / AP / Asanka Brendon Ratnayake

Organizatori trke Formule 1 za Veliku nagradu Australije, najavili su da će istražiti kako je grupa navijača uspela da probije ozbezbeđenje i približi se na samo nekoliko metara od bolida pre nego što se haotična nedeljna trka završila.

Na snimcima se vidi kako se velika grupa navijača provlači kroz barijere i penje na ogradu, a neki od njih su čak stigli i do bolida Nika Hulkenberga na izlazu iz druge krivine.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) je saopštila da je reč o ozbiljnom kršenju sportskog kodeksa, dok je izvršni direktor Australijske gran pri korporacije Endru Vestakot istakao da je ishod ovog incidenta mogao biti užasan.

"Postoji kontrolisano dopuštenje ljudima da izađu na stazu nakon što se trka završi i nakon što sigurnosno vozilo prođe. Navijači su uspeli da probiju jednu od linija, ne znamo kako se to dogodilo", rekao je Vestakot.

"Moto-sport je opasan... Moglo je biti užasno", dodao je on.

Samo 12 od 20 vozača je završilo trku za Veliku nagradu Australije u kojoj je trijumfovao aktuelni šampion, vozač Red Bula Maks Verstapen.

Rekordnih 444.631 gledalaca je prisustvovalo Velikoj nagradi Australije tokom četiri dana, dok je samu trku pratilo 131.124 navijača.

"Imamo veliki broj snimaka koji ćemo morati da pregledamo u narednih nekoliko nedelja. Niko ne radi ništa zlonamerno u moto-sportu, publika se neverovatno dobro ponaša... Ne znamo kako su ušli u to područje", rekao je Vestakot.

Australijska gran pri korporacija je obećala sveobuhvatnu reviziju incidenta, kao i da će o tome obavestiti FIA do 30. juna, a Vestakot je na kraju naveo da se nada da ovaj upad neće dovesti do zabrane puštanja navijača na stazu, na kontrolisan način, posle trke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Luis Hamilton: "Sportsko pranje krvlju natopljenih slika autokrata"
formula 1

Apel svetskog šampiona

03.03.2023. 14:25

Luis Hamilton: "Sportsko pranje krvlju natopljenih slika autokrata"

Sedmostruki svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da Formula 1 mora da uradi više kako bi istakla probleme po pitanju poštovanja ljudskih prava u zemljama u kojima se održavaju trke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve