Sport
21.02.2022. 11:05
Zoran Šećerov

"Ovaj momak je monstrum"

"Vlahooooogol“, zabluda ili istina?

Dušan Vlahović 21.2.2022.
Izvor: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Zašto se o Dušanu Vlahoviću, srpskom internacionalcu i novom napadaču torinskog Juventusa, fudbaleru o kome Evropa priča mesecima unazad, a pogotovo od kad se iz Firence preselio u Torino, govori s maksimalnim uvažavanjem i nemerljivim poštovanjem?

Zvonko Varga, nekadašnji golgeter beogradskih "crno-belih“, kaže:

"Vlahovića sam upoznao kao dečaka. Dopao mi se na prvo gledanje. Naravno, tada ni u snu nisam pretpostavljao da će tako brzo stići do vrha. Međutim, s obzirom na njegovo fudbalsko umeće, karakter i čudesnu posvećenost fudbalu, tako nešto je apsolutno zaslužio. Juventus je dobio moćnog igrača.“

Italijani tvrde da on nije običan igrač, već zver. Fizički eksplozivan i sa zastrašujućim udarcem. Porede ga sa najvećima koji su ikada igrali na Apeninima. Tvrde još i da je snažan poput nezaboravnog Vijerija i efikasan kao Trezege, da ima narav Zlatana Ibrahimovića, ali i radne navike Kristijana Ronalda.

Magičnu sliku o Dušanu Vlahoviću, momku koji minulih dana ne silazi sa naslovnih strana italijanskih dnevnih novina i periodičnih magazina, upotpunjuju i pričom o lepom vaspitanju, odnosno rečenicom da je učtiv kao De Liht, što je kompliment koji ima posebnu dimenziju.

U danu kada je proslavljao 22. rođendan, 28. januara 2022, Dušan Vlahović je i zvanično napustio Fjorentinu i potpisao četvorogodišnji ugovor sa slavnim Juventusom. Italijanski mediji tvrde i da će srpski reprezentativac godišnje zarađivati sedam miliona evra.

"Dileme nema, on je već napravio veliku karijeru i pokazao da je igrač velikog formata. Sada je samo pitanje da li će trajati ili zauvek pasti. Igranje u Juventusu je njegov veliki ispit i još veće iskušenje“, uveren je Milan Lane Jovanović.

Vrednost transfera iznosi 70 miliona evra plus pet koje će Fjorentina kao klub u kome se Vlahović dokazao na velikoj sceni dobiti kroz bonuse u nekom budućem vremenu.

Vlahovićev transfer, što takođe zaslužuje da se naglasi, na vrhu je liste najskupljih u nekom zimskom prelaznom roku u Seriji A. Takođe je i novčano najvredniji transfer u istoriji kluba iz Firence. Do sada je rekord Fjorentine držao Federiko Kijeza sa 50 miliona evra.

Zbog svega, Apeninima je minulih dana poput grmljavine odjekivala i jedna ne tako davno izrečena misao Ivana Tomića, trenera Partizana koji je Vlahovića lansirao u zvezdanu orbitu promovišući ga kao 16-godišnjaka u prvotimca "crno-belih“.

"Ovaj momak je monstrum, jednog dana će vredeti 100 miliona evra.“
 

Kad su ga kupovali, čini se, u Juventusu su podsvesno računali i na ovu Tomićevu procenu svesni da će, kada mu istekne četvorogodišnji ugovor, a prodaće ga pre ukoliko odluče da ga prodaju i dobro zarade, Vlahović imati samo 26 godina.

Druga strana medalje je podatak da je već u 22. godini života Vlahović postao najskuplji srpski fudbaler svih vremena.

Pažnju zaslužuje i još jedan zanimljiv i hvale vredan podatak: transferom iz Fjorentinie u Juventus, Vlahović je postao i najskuplji fudbaler u istoriji s prostora bivše Jugoslavije.

Top lista pet najmoćnijih transfera fudbalera iz eks Jugoslavije sada izgleda ovako: Dušan Vlahović (Srbija) – 75 miliona evra (2022, iz Fjorentine u Juventus), Luka Jović (Srbija) – 63 miliona evra (2019, iz Ajntrahta u Real), Miralem Pjanić (Bosna i Hercegovina) – 60 miliona evra (2020, iz Juventusa u Barselonu), Nemanja Matić (Srbija) – 54,7 miliona evra (2017, iz Čelsija u Mančester junajted) i Mateo Kovačić (Hrvatska) – 45 miliona evra (2019, iz Reala u Čelsi)...

Vlahović je definitivno fudbalska zvezda. Jedna od najsjajnijih i najskupljih na evropskom fudbalskom nebu. Stao je rame uz rame s jednim Halandom ili Mbapeom koje takođe traže najveći klubovi Evrope.

Kada je bila aktuelna priča o odlasku Vlahovića iz Fjorentine, kada su za ovog momka pristizale ponude iz najvećih evropskih fudbalskih zemalja, srpski selektor Dragan Stojković Piksi, podsećaju italijanski mediji, imao je savet za svog napadača.

"Promeni tim, ali ostani u Italiji, Serija A je najbolje prvenstvo za tvoje napredovanje i razvoj.“
 

Piksi nije pogrešio, Vlahović takođe, što ga je, ako uopšte jeste, na kraju poslušao.

U prve dve utakmice za novi klub srpski reprezentativac postigao je ključne golove za svoj novi tim. Na terenu se ponašao kao da nije menjao klub, brzo se uklopio, jasno je bilo da poznaje mentalitet italijanskih klubova i atmosferu Serije A, takođe i timove protiv kojih igra. Juventus je s Vlahovićem u startnoj postavi prvo u prvenstvu savladao Veronu, a zatim i u Kupu Sasuolo. U trećoj utakmici, Vlahovićevoj drugoj prvenstvenoj protiv Atalante, uprkos činjenici da je bio izložen žestokim startovima protivnika, nekoliko puta bio je u šansi da zatrese mrežu velikog rivala. Tiražna "Gazeta“ posle svega za Vlahovića tvrdi "da je tkivo koje je povezalo Juventus“, odnosno "da je serijski bombarder koji je klubu iz Torina poslužio kao voda žednom“. Poseban, gotovo pesnički osvrt, bio je prikaz Vlahovićevog gola u Kupu.

"Gol u 88. minutu je simbol šta sve može srpski napadač. Bukvalno je izmislio gol kojim je rešen meč. On je devetka koja šutira na gol i kao takav Juventusu vredi duplo. A kao devetka koja je dva puta spojila Moratu sa golom vredi trostruko.“
 

I mnogi drugi u Italiji nisu štedeli komplimente na račun momka iz Beograda. U izveštajima se naglašavalo kako se Vlahović u timu Juventusa i na samom terenu sjajno razume sa Moratom i Dibalom, takođe i da je napadač koji "pravi razliku u završnici“, a takvih je danas malo. Oduševljeni onim što su videli u duelu sa Sasuolom, novinari su za srpskog reprezentativca napisali da je "Kralj Mida koji sve odlučuje“.

Dušan Vlahović 21.2.2022.
Izvor: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Stevan Stojanović, sportski direktor srpskog nacionalnog tima, tvrdi da je Vlahović napravio pravi izbor prelaskom u Juventus, što se i te kako videlo na debiju u meču sa Veronom.

"Uradio je pametno, napravio je pravu stvar što je ostao u Italiji. Juventus jeste evropski gigant, ali je i klub po meri za njega i njegove mogućnosti“, uverava Stojanović.

I hrvatski as Igor Tudor, nekadašnji prvotimac Juventusa, a danas trener u Italiji, hvali srpskog fudbalera.

"Vlahović Juventusu ne donosi samo kvalitet, već i karakter. Ono što je možda i najvažnije, on pomaže i drugima iz tima da budu bolji. Mislim da je on jako bitno pojačanje za klub iz Torina.“

Koliko je Tudor u pravu može da posluži i konstatacija onih koji u dušu poznaju Vlahovića. Baš oni tvrde da se karakter srpskog asa može porediti sa karakterom najpoznatijih sportista sveta. A to je kvalitet koji se danas u svetu sporta traži lupom.

"Vlahović je apsolutno poseban, poseduje neverovatne sposobnosti i uvek prisutnu želju da se bori za svaku loptu što nudi priču o novoj dimenziji u igri Juventusa“, kaže italijanski as Alesandro del Pjero.

Ljubinko Drulović, nekadašnji reprezentativac, a danas član stručnog štaba srpske reprezentacije, u srpskim medijima tvrdi da je Vlahović napravio genijalan potez odlukom da se preseli u Torino.

"Čini se da je Juventus odlučio da oko njega pravi novi veliki Juventus i zato verujem da je ovo bilo za njega najbolje rešenje.“

Fudbalski gigant iz Torina ima lepa iskustava sa srpskim fudbalerima. Vladimir Jugović igrao je u generaciji koja je osvojila Ligu šampiona, Seriju A, evropski Superkup i Interkontinentalni kup. Zoran Mirković i Darko Kovačević su u "crno-belom“ dresu tima iz Torina osvajali Intertoto kup, dok je Miloš Krasić pripadao ekipi koja je navijačima podarila titulu prvaka Italije. Šta i koliko Juventus može sa "Vlahoooogolom“ vreme će pokazati.

Dušan Vlahović 21.2.2022.
Izvor: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Prelazak Vlahovića iz Fjorentine u Juventus izazvao je pravu buru emocija, ali i male tektonske poremećaje u Firenci. Ponajviše navijača "viole“ koji srpskom asu ne mogu da oproste što se preselio u redove ljutog rivala. Italijanski mediji preneli su čak i izjavu Matea Rencija, nekadašnjeg premijera Italije i velikog fana kluba iz Firence, "da je prelazak Vlahovića u Juventus doživeo kao dan žalosti“.

Sve ovo i puno toga drugog što se događalo, kažu, posledica je višedecenijskog rivalstva pomešanog s navijačkom emocijom vrelog Mediterana. Neprijateljstvo je započeto 1990. kada je Roberto Bađo, jedan od najvećih igrača evropskog kontinenta svih vremena, prešao u Torino. Zbog svega u gradu Firenci su izbili neredi, sukobili su se navijači i policija, mediji su izveštavali da je u tom okršaju čak 50 ljudi povređeno. Pisali su takođe i da je Juventus za taj transfer potrošio osam miliona funti, što je bila rekordna suma za ono vreme. Istorija se očigledno, kad je u pitanju fudbalska trgovina na relaciji Firenca–Torino, samo ponavlja. Posle su stopama Bađa, opet uz negodovanje navijača Fjorentine, krenuli i Đorđo Kjelini, Federiko Kijeza, pa čak i Bugarin Valeri Božinov koji je pred kraj karijere nosio i dres beogradskog Partizana, kluba u kojem je fudbalski rođen Dušan Vlahović. Sve ove seobe navijači Fjorentine naravno nisu primili sa simpatijama.

Kada je u pitanju srpski as, bili su više nego brutalni. Pošto je pre tri meseca odbio da produži ugovor za najveću platu u istoriji Fjorentine, oni koji dolaze na tribine prvo su prestali da slave njegove golove, a onda su krenuli i zvižduci. Bes sa tribina dostigao je vrhunac u trenutku kada je i zvanično objavljeno da Vlahović prelazi u Juventus. Već sutradan na ogradi stadiona "Artemio Frenki“ pojavila su se i dva transparenta s uvredljivim porukama srpskom fudbaleru. Na prvom je pisalo "Tvoji čuvari ti neće spasti život. Ciganine, tvoj život je gotov“. Zbog svega policija je danima obezbeđivala kuću u kojoj je stanovao. Druga poruka bila je više nego sramotna i neprimereno ponižavajuća: "Vlahoviću, usrani Ciganine.“

Tako je od heroja Firence Vlahović izrastao u najvećeg izdajnika. U gradu u kome se proslavio sada ga zovu Ciganinom, a njegovu majku kurvom. Govorkalo se u nekim krugovima i to da je Vlahović predmet apsurdnih zakulisnih radnji i da je na tribinama mnogo toga spinovano kako bi se umanjio bes prema upravi kluba koja je jureći za novcem izgubila po ko zna koji put svog najboljeg igrača.

Italija već sada raspravlja i o tome šta Vlahovića tek čeka 3. marta kada bude istrčao u dresu Juventusa na travu stadiona "Artemio Franki“ u polufinalu Kupa Italije u koji je Juventus dospeo zahvaljujući golu Vlahovića protiv Sasuola.

"Razmišljam samo o utakmici i pobedi. Ništa drugo me ne zanima. To će za mene biti utakmica kao bilo koja druga. Idem u Firencu da igram fudbal“, prokomentarisao je Vlahović malu igru sudbine koja se očigledno gorko poigrala sa srpskim asom.
 

U periodu od 2017. do 2022. popularni Duci je u dresu Fjorentine odigrao 98 utakmica uz impresivan golgeterski učinak – 44 gola. Praktično u Seriji A ne postoji klub čiju mrežu nije zatresao. U istoriji kluba iz Firence ostaće upisano da je obeležio sezonu 2020/21. zahvaljujući pre svega treneru Čezaru Prandeliju koji je gotovo otpisanog fudbalera gurnuo u vatru prvenstvenih okršaja. Rezultat svega je i podatak da je od tada, praktično za samo 13 meseci, Vlahović na 30 utakmica postigao 28 golova.

"Dao mi je prostor i ulio samopouzdanje u trenutku koji je za mene bio vrlo komplikovan“, govorio je Vlahović o Prandeliju koji je, na iznenađenje mnogih, klub napustio već u martu 2021.

Vlahović nije u dresu Fjorentine postao novi Batistuta, ali je slavnog Argentinca, koji je zaludeo u svoje vreme Apenine, nadmašio tako što je postao najmlađi igrač koji je za Fjorentinu postigao više od 20 golova u jednoj sezoni. Efikasniji od njega u "ligama petice“ bili su samo Haland i Levandovski. Šveđanin i Poljak u dresovima bundesligaša, Dortmunda i Bajerna. Ovim golovima je sebe, uz Halanda i Mbapea, svrstao u trojku najtraženijih igrača kontinenta.

Kraj 2021, kada je već svima bilo jasno da Vlahović napušta Fjorentinu, bio je i prilika za fudbalske analitičare da pokažu svoje umeće. Potrudili su se da razjasne koja bi od sredina najviše odgovarala Vlahoviću. U toj priči srpski fudbaler je okarakterisan kao investicija za budućnost uz konstataciju da ga žele mnogi evropski velikani, ali i da on želi samo nekoliko odabranih.

Fudbalski stručnjaci glasno su izgovarali kako fudbalskom senzibilitetu sjajnog Srbina najviše odgovaraju ekipe Mančester sitija i Liverpula. Preciznije, Liverpula u kome bi dobio prostor da golove postiže u kontinuitetu. Takođe su naglašavali i da bi kao igrač koji ne krije sreću što nesebičnim asistencijama uključuje u igru i druge, njegovim prisustvom profitirali i asovi poput Manea i Salaha. Treći razlog zašto bi Vlahović bio pravi u timu Liverpula jeste trener Jirgen Klop koji se kroz karijeru dokazao kao stručnjak koji zna da podigne igrače na viši nivo.

Ovo poslednje bilo je preporuka i za Mančester siti jer iste stvari uspešno radi i Pep Gvardiola. Međutim, više od Vlahovića, Gvardiola i Klop su u svojim sastavima, čini se, priželjkivali Halanda. Zato je Vlahović i prihvatio ponudu Juventusa. Neki igrači, a Vlahović je jedan od njih, naprosto vole da budu nečiji prvi izbor. Ono što nije bio u dva pomenuta engleska kluba, prvi izbor, bio bi u Arsenalu. Odustao je iz samo jednog razloga, a to je što bi prelazak u London, uprkos sjajnoj finansijskoj ponudi, doživeo kao korak u stranu, a ne kao iskorak u karijeri. Vlahoviću je diskretne poruke slao i Totenhem na kraju, i Njukasl koji je mogao da plati više nego drugi. Na njega je, pričalo se, računao i Real ukoliko ne privoli Mbapea da se iz Pariza preseli u Madrid. Jedna od opcija bio je i Atletiko Madrid, pominjao se i minhenski Bajern...

Da je Vlahović imao više nego razuman pristup prilikom izbora nove sredine govori i sledeće. Juventusu je nedostajao napadač za ambicije koje se svode na to da se sledeće sezone još jednom nadmeće za vrh Evrope. Vlahović je imao na umu i to što se Morata, verovatno, već ovog leta vraća u Atletiko Madrid iz kojeg je pozajmljen kao igrač, a to je srpskom asu garantovalo da će dobiti priliku da se maksimalno dokaže na terenu u saradnji sa Paulom Dibalom i Federikom Kjezom. Četvrta stvar koja ga je opredelila da sreću potraži u Juventusu verovatno je ta što već živi u Italiji, što opet znači da ne bi morao da se privikava na novu zemlju, jezik, običaje, tradiciju.

Dušan Vlahović je rođen u Beogradu. Ponikao je u fudbalskoj školi Altina, kratko je nosio i dres pionira OFK Beograda i još kraće, zapravo samo jednu utakmicu, i dres Crvene zvezde.

Njegova majka je stomatolog. Kao mali želeo je da studira medicinu. Godinama kasnije Italijanima je ispričao i ovu priču:

"Kad sam priključen prvom timu Partizana, morao sam da odustanem od dečačkog sna i da se posvetim fudbalu.“

Hroničari njegove karijere podsećaju da je u Partizan stigao 2014. godine, da je samo nekoliko meseci kao 15-godišnjak potpisao i prvi profesionalni ugovor sa "crno-belima“, i da se već početkom 2016. pridružio prvotimcima Partizana. Sa samo 16 godina i 24 dana postao je najmlađi debitant u istoriji slavnog beogradskog kluba. Sve se dogodilo 21. februara 2016. na prvenstvenoj utakmici protiv OFK Beograda. Prvi gol za Partizan postigao je 2. aprila 2016. na utakmici protiv Radnika iz Surdulice i tako je postao najmlađi strelac u istoriji kluba. Iste godine, 2016, postigao je i gol u pobedi od 2:0 u finalu Kupa Jugoslavije protiv Javora. Bio je to njegov prvi trofej u karijeri.

Još uvek je i najmlađi debitant u odmeravanju snaga večitih rivala. Bio je sudionik jubilarnog 150. derbija. Jedan jedini put bio je starter u dresu Partizana, i to na utakmici protiv Napretka u Kruševcu. U istoj sezoni, 2016/17, devet puta je u igru ulazio sa klupe, nije postigao gol... U "crno-belom“ dresu Partizana kao prvotimac odigrao je nešto više od 500 minuta.

U junu 2017. Partizan je dogovorio Vlahovićev transfer s Fjorentinom. Za megatalentovanog napadača "crno-beli“ su dobili 1,9 miliona evra. Još toliko će dobiti ovih dana po osnovu Vlahovićevog transfera u Juventus.

Iako je imao ugovor, tek kada je napunio 18 godina Vlahović se preselio u Firencu. Debi u ljubičastom dresu doživeo je 25. septembra 2018. u 8. kolu Serije A u duelu Intera i Fjorentine (2:1). U igru je ušao u 84. minutu. Ljubičasti su ga prošlog meseca prodali za gotovo 40 puta više novca nego što su uložili u njegov dolazak.

Bio je član svih mlađih reprezentativnih selekcije Srbije. Pamti se njegov het-trik na utakmici protiv Češke kao člana nacionalne selekcije U15. U dresu A nacionalnog tima debitovao je protiv Mađara oktobra 2020. Prvi gol kao seniorski reprezentativac postigao je mesec dana kasnije u duelu Srbije i Rusije. Da je napadač s predznakom noćne more za čuvare mreže vrlo brzo su se uverili i golmani selekcija Republike Irske, Katara, Luksemburga i Azerbejdžana. Odigrao je 14 utakmica za nacionalni tim. Uživa izuzetno poverenje selektora Stojkovića koji se u nedavnom intervjuu za jedan italijanski sportski list prisetio i jednog detalja.

"Vlahović je fantastičan napadač, veliki profesionalac, mladić sa nogama čvrsto na zemlji. Nikada nisam imao problema sa njim jer je veoma inteligentan. Kada sam debitovao na klupi Srbije protiv Irske, odmah sam uvrstio Dušana među startere ostavljajući našeg golgetera Mitrovića na klupi. Pobedili smo, a Vlahović je postigao gol.“
 

Zoran Filipović, velikan među golgeterima nekadašnje Jugoslavije, prvotimac Crvene zvezde i reprezentativac, tvrdi da su "Vlahovićev mentalitet i karakter garancija da će uspeti kao igrač“.

"On još uvek nije u kategoriji najboljih špiceva Evrope. Pred njim su godine dokazivanja. Uspeće, ušao je u sistem gde je pobeda cilj. Lako postiže golove, ne plaši se kontakta, ima sjajno kretanje bez lopte, u svakom trenutku radi za ekipu, poštuje ono što mu trener kaže. Bitno je samo da se u njemu ne ugasi ta veličanstvena motivacija za gol koja je bila pečat njegove igre u Fjorentini. Verujem da će tako biti i u Juventusu“, reči su Zorana Filipovića.

Za Milana Laneta Jovanovića "Vlahović je osveženje po svim svojim morfološkim i fiziološkim karakteristikama, neko ko ima genske predispozicije za vrhunskog fudbalera“.

"On je namestio glavu da bude ubojit, da bude golgeter, najbolji strelac, da rešava utakmice“, izgovara u dahu Lane Jovanović.

Iskusni internacionalac takođe podseća da je Vlahović mlad igrač, da ima tek 22 godine i da može da napreduje još u mnogim segmentima.

"Poseduje odličnu pokretljivost, kao i sposobnost da napravi mnogo kvalitetnog trčanja u sprintu koje je presudno za dobru statistiku kod špic igrača koji trče manje, ali brže od drugih, a to brzo znači 24 ili čak 30 kilometara na sat. Vlahovićeva osobina je i to što u toku igre često dolazi u zonu maksimalnog sprinta. Ima i sjajnu koordinaciju, skok, osećaj za gol, životinjski instinkt, nagon, borbenost“, nabraja Jovanović.

Na pitanje gde je Vlahovićeva granica iskusni as naglašava:

"Juventus je sam po sebi granica. Sledeće može da bude da osvaja velike trofeje, prvo sa klubom, a onda i one individualne, a za tako nešto nema idealnije sredine jer Juventus spada u top 10 ili 15 evropskih klubova koji po vokaciji, istoriji, imenu i mnogo čemu drugom uvek imaju najviše ambicije. Želim mu da što pre prevaziđe sve naše fudbalere i da sutra na fudbalsku scenu dođu oni koji bi prevazišli njega.“

Na pitanje koliko i zaista može da bude blistava karijera dečaka koji je dres Altine, OFK Beograda, Partizana i Fjorentine zamenio majicom Juventusa, Stevan Dika Stojanović, direktor srpske fudbalske reprezentacije, kaže:

"Već sam rekao i sada samo ponavljam da će vrlo brzo, verujem za dve ili tri godine, Vlahović biti jedan od pet najboljih igrača na svetu.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolumnista BBC-a posvetio tekst Dušanu Vlahoviću
Dušan Vlahović

Svi pričaju o njemu

16.11.2021. 17:40

Kolumnista BBC-a posvetio tekst Dušanu Vlahoviću

Kolumnista engleskog BBC Fil Douks posvetio je svoj najnoviji tekst srpskom fudbalskom reprezentativcu i članu Fiorentine Dušanu Vlahoviću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve