Sport
29.06.2024. 17:45
Zoran Šećerov

Da se ponosimo!

Zlatna evropska, a SRPSKA ŠTAFETA

plivanje.jpg

Plivali su kao u transu, brže od drugih, i na kraju, u finalu trke 4x100 metara slobodnim stilom, stigli do pobede, prvog mesta, nacionalnog rekorda, zlatne medalje. I sve to u tri minuta i još nekoliko sekundi. Radost je bila utoliko veća što se sve dogodilo na Evropskom šampionatu održanom u Beogradu.

Dakle, u pravom trenutku i na pravom mestu. Podvig nad podvizima. Usput su i širom otvorili vrata olimpijskog Pariza s nadom da i u plivačkom programu najveće smotre sportista sveta eventualno naprave novi podvig.

Ostaće za sva vremena upisano da su Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna ostvarili zapravo jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog plivanja.

Nikad niko pre njih deonicu od 4x100 nije isplivao brže i ispod 3.13 minuta. Oni su to uspeli za 3.12,90, tačnije u vremenu novog nacionalnog rekorda. Stjepanović je u prvoj izmeni ostvario „A“ olimpijsku normu na 100 m slobodno, odlični su zatim bili prvo Aćin, a onda i Cvetkov, da bi na kraju poput torpeda Barna prozujao stazom i s petog mesta došao prvi do cilja.

Bila je to istovremeno i četvrta zlatna medalja za Srbiju na šampionatima kontinenta u plivanju, ali i prva odnosno jedina do sada u štafetnim trkama. Prvu je osvojio Milorad Čavić na 100 delfin 2012. godine u Debrecinu, a preostale dve Velimir Stjepanović na 200 i 400 slobodno na šampionatu u Berlinu 2014. godine. Deset godina kasnije dogodilo se malo čudo.

Suština ove priče je zapravo da se ništa ne događa slučajno. Uostalom, ovaj zlatni kvartet je i projektovan da jednog dana bude najbolji.

Velimir Stjepanović, 29. 6. 2024.
Izvor: SCANPIX DENMARK / Henning Bagger

Sve je počelo 2017. na Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti. Posle toga dokazivali su se i u finalnim trkama na evropskim i svetskim šampionatima, takođe i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ipak, kockice su se sklopile tek nedavno. Uroša Nikolića, do juče standardnog, zamenio je megatalentovani, 17-godišnji Justin Cvetkov s kojim je štafeta postala brža. Uostalom, pre samo četiri meseca na SP-u u Dohi srpska štafeta, bez Cvetkova, bila je sedma s vremenom 3.13,68.

Ko su junaci ove priče?

Sportska javnost i te kako dobro poznaje Velimira Stjepanovića, evropskog šampiona u malim i velikim bazenima. Neki se sećaju i da je daleke 2010. nosio zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara mladih, da bi samo nekoliko dana kasnije na tom istom takmičenju osvojio srebro na 100 metara slobodnim stilom i bronzu u trci 100 metara delfin. Dovoljno da ga Olimpijski komitet Srbije proglasi najuspešnijim mladim sportistom u zemlji. Da to i zaista jeste dokazao je samo sezonu kasnije kada je na juniorskom šampionatu kontinenta osvojio dve zlatne medalje.

Rođen je u Dubaiju, tamo je i naučio da pliva i kad je postao plivač mogao je da bira zemlju za koju će se takmičiti. Momak čiji su roditelji poreklom iz Republike Srpske izabrao je Srbiju i pokupio sve moguće simpatije srpske sportske javnosti.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Londonu (šesti), na Mediteranskim igrama 2013. u Mersinu osvojio je tri zlatne medalje. Najuspešniju godinu u bogatoj karijeri nadgrađenoj medaljama i rekordima imao je 2014. kada je na EŠ u Berlinu nadmoćno osvojio zlato u trci na 400 metara slobodnim stilom. Te iste 2014. bio je uspešan i u malim bazenima. U istoj disciplini pripala mu je bronza.

Zbog puno toga vrlo brzo je postao miljenik nacije i neko zarad koga su mnogi dečaci širom Srbije, doživljavajući ga kao svog idola, počeli da se bave plivanjem.

Nikola Aćin i Justin Cvetkov su Zrenjaninci. Prvi je stariji, iskusniji, sa mnogo plivačkih nadmetanja iza sebe. Učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Tokiju kao takmičar štafete 4x100 metara slobodnim stilom. On, Andrej Barna, Velimir Stjepanović i Uroš Nikolić u toj i te kako žestokoj konkurenciji izborili su 10. mesto s novim nacionalnim rekordom 3.13,71. Sjajan nastup imao je na Evropskom prvenstvu u malim bazenima (25 m) u rumunskom Otopeniju kada je postavio čak tri rekorda u finalu i polufinalu. Vlasnik jednog od rekorda koji je oborio bio je i Velimir Stjepanović.

"Čast je plivati u štafeti i osvojiti zlato u Beogradu, u Srbiji. Više od toga nisam mogao da poželim. Ovo je veliki uspeh za sve nas, za našu reprezentaciju, kao i za mene lično. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da stignemo dovde“, izjavio je Aćin posle ovogodišnjeg beogradskog finala.

Ko je Justin Cvetkov?

Rođen je u Zrenjaninu gde je odrastao i kao dečačić počeo da se bavi plivanjem. Od prošle godine je prinudno Novosađanin jer su mu, kako kaže, u Zrenjaninu nedostajali uslovi za trening i puno toga drugog bitnog za njegov plivački uzlet. Sportski je tip. Pored plivanja uporedo je trenirao i atletiku. Kada priča o sebi i svojoj plivačkoj karijeri, ne zaboravlja da pomene deda-Vladimira koji ga je ceo život vozio na plivačke treninge. Karakteriše ga upornost i istrajnost jednako kao i odlučnost da kao sportista dostigne zvezdane visine. Već kao 17-godišnjak, zahvaljujući zlatu iz Beograda, učlanio se u klub besmrtnih.

"Za ovakva dostignuća potrebno je jako mnogo odricanja, truda i rada“, izjavio je posle beogradskog finala.

Koliko može, a može mnogo, najavio je na ovogodišnjem mitingu u Ajndhovenu kada je osvojio zlatnu medalju i oborio državni rekord za juniore do 17 godina na 100 slobodno. Štopericu je zaustavio na 49,59. Ne krije ponos što će biti i član srpske štafete na predstojećim OI u Parizu. Iz njegovog ugla nema čak ni snova koji nisu dostižni.

Uprkos tome što se zasluge za zlato dele na četiri jednaka dela, junak finalne trke bio je Andrej Barna. U poslednjoj izmeni skočio je u bazen kao peti, ali je na kraju bio – prvi.

Dan pre 26-godišnji Barna uzeo je i pojedinačnu bronzu na istoj stazi u trci u kojoj je postavio novi državni rekord za 28 stotih delova sekundi bolji od prethodnog. Posle Stjepanovićevog srebra na 200 slobodno u Londonu, bila je to i prva evropska srpska medalja u velikim 50-metarskim bazenima.

Plivanjem je počeo da se bavi u Subotici, ali je poučen Čavićevim iskustvom odlučio da ode u SAD. Na Univerzitetu u Lujvilu ostao je sve do završetka postdiplomskih studija.

 Andrej Barna, 29. 6. 2024.
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Dete je iz sportske porodice. Majka se bavila gimnastikom, a otac je bio jugoslovenski juniorski vicešampion u skoku uvis. Njegov mlađi brat Filip je košarkaš.

I on je kao dečak tražio sreću u mnogim sportovima. Kad je skočio u bazen, želeo je zapravo da bude vaterpolista jer se plašio da zaroni. Pre četiri godine doživeo je i ličnu dramu. Lekari su konstatovali rak bubrega, ali je uspešnom hirurškom intervencijom opaka bolest uklonjena.

Zdrav, odmoran i potpuno oporavljen na OI u Tokiju nije stigao do finala na 100 slobodno, ali se kući vratio sa rekordom jer je u polufinalnoj trci distancu isplivao za 47,94 sekunda i tako Čavićevih 48,15 poslao u istoriju. U ovoj disciplini, dakle pored štafete 4x100 metara, takmičiće se i u Parizu jer je pre godinu dana na plivačkom mitingu u Fukuoki isplivao normu. „A“ olimpijsku normu Barna ima i na disciplini 50 metara slobodno.

U Beogradu na EŠ je zaista bio sjajan. Posle bronze u pojedinačnoj konkurenciji domogao se zlata sa štafetom 4x100.

Stjepanović je prvu izmenu isplivao za 47,99 i sebi obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Parizu jer je za 35 stotinki nadmašio „A“ olimpijsku normu. Aćin je išao 48,64, 17-godišnji Justin Cvetkov 49,41, a neverovatni Barna poslednju izmenu za strašnih 46,86.

U Parizu ih na Olimpijskim igrama čeka novo iskušenje. Objektivni su, znaju koliko mogu, ali i koliko drugi vrede. Ne kriju da jure plasman u finale, takođe i da će ukoliko uspeju to za njih, ali i srpsko plivanje, biti uspeh s obzirom na to da u predstojeće Olimpijske igre stižu i favoriti u ovoj disciplini. Konkretno Amerikanci, Kinezi i svetski šampioni Italijani... Evropski šampionat u Beogradu je, međutim, pokazao da je sve moguće. Srpski kvartet je spreman za još jedno prijatno iznenađenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpska plivačica 4. na svetu!
1

Bravo

18.02.2024. 19:43

Srpska plivačica 4. na svetu!

Srpska plivačica Anja Crevar zauzela je večeras četvrto mesto u trci na 400 metara mešovito na Svetskom prvenstvu u Dohi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
01.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve