Sport
21.07.2023. 20:35
Beta

Moramo biti održiv sistem

Terzić o ciljevima Zvezde, terenu, treneru, transferima, finansijama...

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić rekao je da je pred ekipom zadatak da osvoji šampionsku titulu u Srbiji, da na pravi način iskoristi učešće u Ligi šampiona i da što više mladih igrača dobije šansu.

"Zahtev je da budemo šampioni u Srbiji, konkurentni u Evropi i da što više dece dobije šansu, jer Zvezda mora da bude održiv sistem i da sami ostvarujemo prihode i pravimo naš novac. Nama su transferi veoma bitni i Ligu šampiona moramo da iskoristimo kao dobar izlog za mlade igrače", rekao je Terzić u razgovoru sa novinarima. 

Terzić je sa predstavnicima medija obišao sređeni teren na stadionu "Rajko Mitić" i najavio je da će do septembra biti završen "Mediko blok" i loža "Pet Zvezdinih zvezda", kako bi klub bio spreman za učešće u Ligi šampiona.

"Ono što me najviše raduje je izrada terena, jer Crvena zvezda prvi put ima teren kakav zaslužuje učesnik Lige šampiona. Biće uživanje i za igrače i za gledaoce, a lopta će da sluša prave majstore i fudbal će biti dosta tečniji. To nam je bilo neophodno i srećni smo što smo uradili. Debi ove podloge je u subotu protiv ekipe TSC, a u sredu nam dolazi Fiorentina i ne pamtimo toliko interesovanje za neku prijateljsku utakmicu", rekao je Terzić, preneo je klupski sajt.

Zvezda je tokom priprema osvojila turnir u Rusiji, a Terzić je rekao da su se dogodile lepe stvari, da ima euforije i da je taj turnir putokaz kako bi ekipa trebalo da igra - "brzo, moderno i bez respekta prema protivniku".

Terzić je rekao da je novi trener Barak Bahar uneo novu energiju i da su potrebni mlađi i poletniji igrači koji mogu da ispune zateve evropskih takmičenja. On je naveo da u Zvezdi nema minulog rada ni za igrače ni za trenere i da je svaki dan prilika za novo dokazivanje.

"Videli ste novi tim, imamo nove igrače, Bahar ukazuje priliku našoj deci, koju smo razvijali kroz Omladinsku školu i Grafičar. Tu su Šljivić, Nedeljković, Leković, Mitrović, realizovao je ono o čemu smo davno govorili i što smo mu na prvom razgovoru u Tel Avivu rekli. Protiv Zenita smo u prvih 11 imali pet bonusa, trend se nastavlja", rekao je.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Fudbaler Zvezde Strahinja Eraković je blizu prelaska u Zenit, ali crveno-beli žele da ga zadrže na pozajmici do januara.

"Razgovarao sam sa njim i on to želi, ali prvo da prođe lekarske preglede, potpiše, trenira, pa ćemo videti sa našim prijateljima iz Zenita šta je najbolje za njega i Zvezdu. Voleli bismo da ostane, ali zavisi i od Zenita, jer i oni kubure sa štoperima, a Eraković im je velika želja već godinu i po dana", naveo je Terzić i dodao da za Mitrovića ima interesovanja, ali da nije stigla konkretna ponuda.

Generalni direktor Zvezde otkrio je i da su Miloš Degenek i Uroš Kabić blizu dolaska u klub, da Stefan Leković ostaje, a da se situacija sa Late Latom iz Atalante iskomplikovala. Govorio je i o statusu Aleksandra Kataija i Gelora Kange.

"Zvezda više neće nikog da trpi, i ako smo profesionalci onda moramo da podvučemo crtu u odnosu na emociju. Zahtevi su najvišeg dometa i moramo da vidimo ko može da ih ispuni. Na Kataija se računa, on je kandidat da igra na jednoj od te dve najisturenije pozicije. Katai je blago Zvezde i u svakom trenutku može da nam pomogne", rekao je on.

"Videćemo za Kangu, mnogo je dao klubu, ali ćemo videti da li može da odgovori zahtevima brzog fudbala koji Bahar zastupa. Niko nije otpisan, do njih je, a ne do trenera. Postavljeni su okviri i ko ne može da se uklopi u visok presing, za njega nema mesta", dodao je on.

Govoreći o poslovanju, Terzić je rekao da Zvezda transparentno posluje i da ima Skupštinu kluba na kojoj se otvoreno govori o finansijama.

"Na početku priprema sam rekao da ćemo prihodovati između 50 i 55 miliona. Dakle, 30 miliona je od UEFA, pet od ulaznica, pet od Gasproma i u zavisnosti od transfera - 10, 12 ili 15 miliona. Ne zaboravite da to ne može strogo da se gleda 12 meseci. Prethodnih godina nismo imali toliko, nismo ulazili u Ligu šampiona, te ujedno imali i manje prihode. Tri puta smo uspevali da obezbedimo proleće u Ligi Evropa, imali bonuse, ali ne 30 miliona, nego od 12 do 15", naveo je on.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Terzić je rekao da finansijsko poslovanje mora da se posmatra u dužem vremenskom intervalu i da ako klub želi da bude uspešan, ne može da smanjuje rashode, već da povećava prihode.

"Cilj je da Zvezda ima između 70 i 80 miliona prihoda na godišnjem nivou. Tada bismo bili stabilni, imali i rezervu sa strane uz ispunjenje svih sportskih ciljeva. Želimo da investiramo, zbog toga nam je Kabić želja, jer sledeće godine kreće novi ciklus Lige šampiona, biće više utakmica, a bonusi i prihodi su veći za 40 odsto. Moramo mnogo da uložimo u igrače, budemo šampioni i sledeće godine u avgustu ponovo izborimo Ligu šampiona gde će prihodi biti veći", istakao je.

Superliga bi trebalo da počne 29. jula, ali se još ne zna koliko će klubova učestvovati, a Terzić je rekao da se Fudbalski savez "zapetljao sa odlukama i da ne zna šta sada da radi".

Posle optužbi za nameštanje utakmica FSS je oduzeo Kolubari devet bodova pa je klub iz Lazarevca ispao iz lige, ali je Sud za sportsku arbitražu odlučio da se klubu oduzme šest bodova, pa taj klub ipak može da igra u najvišem rangu srpskog fudbala.

"Ako je Kolubara bila kriva, to nije smelo da se odnosi na aktuelnu, već na sledeću sezonu, da se ima vremena za pravu odluku CAS-a. Zvezda nema stav po pitanju toga, ali ne bih voleo da imamo 17 klubova, jer će se to osetiti. Biće krnje, opor utisak da neko odmara vikendom. Dakle, ili 16 ili 18 klubova. Sami su se zakucali u kučinu, nisu razmišljali i ne znam ko ih je tako savetovao i dozvolio im", rekao je Terzić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

OVO je Zvezdino prvo pojačanje
Marakana

Letnji prelazni rok

20.06.2023. 18:20

OVO je Zvezdino prvo pojačanje

Fudbalski klub Crvena zvezda predstavio je prvo pojačanje u letnjem prelaznom roku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve